keskiviikko 21. elokuuta 2019

Malmgård Belge

Malmgård Belge
  • Tyyli: Belgian Strong Ale
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Malmgårdin Panimo (MBH Breweries), Malmgård, Suomi
Malmgårdin Panimo nousi hetki sitten otsikoihin paitsi 10-vuotisen taipaleensa, myös World Beer Awardseilta mukaan lähteneen maailmanmestaruuden myötä. Myönnän suoraan, että jälkimmäinen uutinen sai allekirjoittaneenkin lähtemään torille ostoksille. Panimon Belge nappasi näet sarjavoiton vahvojen belgioluiden kategoriassa, mistä havahtuneena päädyin hakemaan pullollisen maistoon parinkin vuoden mittaisen tauon kunniaksi.

Sarjavoitto on suhteellisen kova suoritus, oli näistä kilpailuista sitten mitä mieltä hyvänsä. Listalla jäi taakse mm. sellaiset oluet kuin St. Bernardus Abt 12 ja Gulden Draak, lajin pitkälinjaiset alkuperämaaesimerkit. Voiton arvostusta nostaa myös se tosiseikka, etteivät kotimaan pienpanimot ole juurikaan onnistuneilla perusbelgeillä juhlineet. Yksittäistapauksia voitaneen toki kertaerien joukosta listata, mutta pysyvämmät ja toimivat esitykset voi käytännössä laskea kahden käden peukaloilla. Kelpo Saisoneita on toki tarjolla jo useampia, mutta nämä ”luostarivibaisemmat” tyylit (dubbel, tripel, quadrupel, belgian ale, belgian strong ale…) ovat saaneet aika vähäistä pöhinää aikaan. Belge on tässä linjassa pitkälinjainen poikkeus.

Belgen arvio on jäänyt Olutkellarissa kokonaan tekemättä, joten mökki-illan hämärtyessä kaadettu mestaruusmalja antoi oivan syyn tuon puutoksen korjaamiseen. Pariin kertaan tuo arvio on jemmaan tullut kirjattuakin, mutta jäänyt ilmeisesti kuvamateriaalin puuttumisen/hukkaamisen vuoksi julkistamatta. Sen verran arkistoista kuitenkin selvisi, että puolilitraisesta pullosta tehdyt parin vuoden takaiset arviot kuvailivat oluen huomattavasti tuoreinta kokemusta kuivemmaksi. Vaikkei tätä nyt imeläksi voi nykyiselläkään kokonaisuudessaan luonnehtia, paikallisista kärjistyksistä huolimatta.

Malmgård Belge
Kastanjainen, samea ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksussa tummahkoa, karamellista mallasta, kypsää kuivahedelmäisyyttä, kevyttä yrttisyyttä sekä kohtalaista mausteisuutta. Imeltynyttä, hieman paahtunutta tuntua on mukana hivenen korostetusti. Monipuolinen, runsas ja vakuuttava aromi joka tapauksessa.

Maku on mainio. Imeltynyt, paahtuneen siirappinen maltaisuus, kypsät kuivahedelmät ja vahvuuden nostattamaan poltteeseen sekä kuivuuden tunteeseen yhtyvä mausteisuus toimivat yhdessä hienosti. Lopussa yrttiä, lämpöä ja karamellista mallasta belgihedelmin. Katkerot ovat melko purevat, makumaailma varsin monipuolinen ja kokonaisuus runsaudesta huolimatta tasapainoinen.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti