tiistai 6. lokakuuta 2020

Panimoyhtiö X Jaman Wheat Wine

Panimoyhtiö X Jaman Wheat Wine
  • Tyyli: Wheat Wine
  • Alk.%: 11,0
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä. Suomi

Panimoyhtiö X lykkäsi pari viikkoa sitten hyllyynsä kolme aika jyhevää ilmestystä, joita piti luonnollisesti lähteä paikan päälle ihmettelemään. Tarjolla oli kaikuja tynnyreistä, tarinoita jännistä mallaskattauksista ja tuulahduksia vähän harvinaisemmista oluttyyleistäkin. Kovin montaa Wheat Winea ei nimittäin ole vielä lasiini kaatunut ja nyt niitä sai paikallispanimon kaupasta kaksin kappalein.

Nappasinkin koko kattauksen kerralla mukaan, sillä näitä ei ilmeisesti aivan kamalia määriä tarjolle tule. Vehnäviinin kaksi ilmentymää koostuivat Jamanin ”naturellista” sekä sen Heaven Hillin bourbon tynnyrissä piilotelleesta versioinnista. Kolmas ryhdikäs uutuus oli bourbon-tynnyröity Imperial Stout nimeltään Delirium. Hassu nimi, mistähän lie tullut…

Päätin aloittaa Jaman Wheat Winen perusversiosta. Sen rungosta löytyykin aikamoinen kattaus erinäisiä viljelykasveja, sillä raaka-ainelistaukseen on nostettu ohran ja vehnän ohella myös kauraa, spelttiä, maissia ja ruista. Sen verran monenlaista heinää löytyy, että tyylilaji voisi olla myös Hay Wine.

Jaman esitellään meille hunajaisena, tuhtina ja valkoviinimäisenä oluena. Tuhtius ja valkoviini ei välttämättä se ensimmäinen päähän nouseva yhteenliittymä kesäisen rieslinglasin äärellä ole, mutta sopii tämän oluen kohdalla kyllä oivasti yksiin. Makumatkalla nimittäin kuljetaan melko vahvoissa valkoviinimäisissä tunnelmissa ja vaikkei oluen olemus ehkä sinne syvimpiin runsauden syövereihin ylläkään, ei makua tai tunnelmaa jää uupumaan. Luvattu hunajaisuus ei ole soljuvaa, vaan pikemminkin taustavärinä matkassa notkuvaa ja paikoin voisi luulla, että oluessa on mausteena vaaleita rypäleitä tai vastaavia. Ostin näitä kaksi, sillä ajattelin ajan tekevän oluelle omia taikojaan. Ehkä sitä toivomaani pyöreyttäkin sinne odottelun myötä ilmaantuisi.

Wheat wine, tuo muukalainen, joka sieppaa makunystyrät mennessään. Tuhti, hunajaisen karamellinen ja valkoviinimäinen olut, joka on kuin vieraalta planeetalta. Nauti siemauksin ratkoessasi universumin saloja.
Panimoyhtiö X Jaman Wheat Wine

Vaaleahkonkeltainen, melko kevytvaahtoinen ja utuinen olut. Tuoksu on hennon hunajainen, kevyen mausteinen vaalean hedelmäinen ja hyvin vaalean rypälemäinen. Valkoviinimäisiä piirteitä tosiaan, kuten luvattiinkin.

Maku myötäilee tuoksua. Aika kuiva, valkoviinimäisyys edellä mennään. Hieman alkoholin lämpöä muttei haittaavaa makua. Ei edes jälkimaussa, jossa pientä poltettakin tavataan. Lämpö avaa tunnelmaa. Pyöreää hunajaisuuttakin löytyy, mutta kuivahkon tätä silti pidän. Kevyttä hedelmää, lopussa mausteisuutta. Ei yllä aivan toivottuihin runsauksiin. Mielenkiintoinen ja aika tyylikäs siitä huolimatta. Toinen pullo menee vielä varastoon odottelemaan.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti