sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Brekeriet Picnic Sunrise

Brekeriet Picnic Sunrise
  • Tyyli: Sour Ale
  • Alk.%: 2,7
  • Panimo: Brekeriet, Landskrona, Ruotsi

Joltain taannoiselta Paavolan reissulta oli jäänyt kaappiin tämmöinen kepeä, ruotsalaisen Brekerietin picnicsour. 2,7-prosenttinen, vadelmilla maustettu, brettalla ja maitohappobakteereilla käytetty olut. Se oli hautautunut jääkaapin takariviin, mikä etenkin maistokokemuksen myötä jäi kovasti harmittamaan – tällaiselle kepeän marjaisalla, mutta samaan aikaan monipuoliselle kesäsourille olisi nimittäin ollut tilausta kesälläkin. No, onneksi se toimi myös näin satokauden jälkipuoliskollakin.

Olut kuuluu vakuuttavaa jälkeä erilaisten hapanmakujen kanssa tekevän Brekerietin Sour Patch -sarjaan, jossa tutustutaan erilaisten maitohappobakteerien ja villihiivojen saloihin. Ruotsalaispanimon sourit ovatkin uponneet allekirjoittaneelle monia muita paremmalla prosentilla, liekö syynä mukaan usein lykättävien brettakantojen aikaansaaman, syvemmän, vivahteikkaamman ja runsaamman makumaailman anti. En tiedä, mutta jotain siellä on kuitenkin oikein tehty. Säilyvyyttä tälle elintarvikkeelle muuten luvataan kesäkuuhun 2024 saakka.

An elegant and tart low alcohol sour ale with a lovely raspberry taste. The fermentation with lactobacillus bacteria and brettanomyces yeast adds a nice complexity.

Brekeriet Picnic Sunrise

Kauniin punainen, marjamehumainen olut kevyen pinkillä vaahdolla. Tuoksu on mahtava. Tuoreet vadelmat valtaavat lasin reuna-alueen ja silmät kiinni voi jo tapailla sormien päissä pyöriviä, meheviä ja vielä napakoita pensasmarjoja. Hiven brettaan nivoutuvaa tallimaisuutta, mutta yllättävän vähälti.

Maussakin on hyvä lataus punakkaa marjaisuutta. Vadelmat ovat mehevimmillään juuri ennen jälkimakua, mutta myös aivan alusta niitä löytyy kourallinen tai pari. Välissä ja jälkimaussa oluen napakka happamuus tuo esiin myös punaviinimarjaista mummonmehuisuutta, mikä kyllä antaa pehmeälle vadelmaisuudelle kivaa vastapainoa. Brettaa, kivaa funkkista, mutta melko hillitysti ja runsauteen nähden optimoidusti. No onpas hyvä. Lähes täydellinen, sopivan kepeä, marjaisa pikninsour.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti