maanantai 5. lokakuuta 2020

Salt Sabro Vermont Session IPA

Salt Sabro Vermont Session IPA

  • Tyyli: New England Session IPA
  • Alk.%: 4,2
  • Panimo: Salt Beer Factory, Saltaire, Englanti

Salt Beer Factory on jälleen yksi uusi brittipanimo omille maistolistoilleni. 4,2-prosenttinen, sameaksi jo nimensä puolesta tunnustautuva olut voisi kepeytensä puolesta löytyä ruokakaupoista meiltäkin, mutta tämä purkki on napattu testiin Kihoskhista. Pelkkää Sabron tykittelyä ei purkki kuitenkaan tarjoile, vaan kuivahumalointiin on laitettu mukaan myös Vic Secretiä ja Enigmaa.

Villatehtailija Titus Saltin perustaman ihannekylän, Saltairen uusi, moderni tulokas osoittautuu kevyen, mutta maistuvan oluensa myötä varsin silmällä pidettäväksi tekijäksi. Olut myös sivisti allekirjoittanutta kotikylänsä tarinan verran, mikä kaltaistani kartta- ja aluekehitysintoilijaa lämmittää kovasti. Panimon ja kaupungin perustaneen hyväntekijän nimiyhteneväisyyden taustoista minulla ei sen kummempaa tietoa ole, mutta Salt-viitteisiä yrityksiä tuntuu alueella muutoinkin riittävän. Panimo tulee joka tapauksessa toimimaan muistisääntönä tämän mielenkiintoisen asutuskeskuksen taustoja muistellessa.

Saltaire on tosiaan saanut alkunsa 1800-luvun puolivälissä, aikana, jolloin läheinen Bradford tunnettiin koko saarivaltakunnan saastuneimpana kaupunkina. Pormestarin virkaa toimittanut Salt halusi tehdä asialle jotain, mutta ahnas tehtailijaväki seurapiireineen seisoi kehityksen tiellä. Niinpä Salt karisti kaupungin pölyt jaloistaan ja etsi villatehtaalleen uuden paikan parikymmentä kilometriä pohjoiseen.

Tehtiin tehdas ja sen työväelle asuntoja. Näin rakentui Saltaire, joka on nykyisin yksi Unescon maailmanperintökohteista. Salt nousi asukkaiden keskuudessa arvostettuun asemaan ja miehen kuoltua hautajaissaattuetta oli kuuleman mukaan katsomassa jopa 100 000 ihmistä. Mietin pitkään, mistä Saltaire on etäisesti tuttu, kunnes tajusin, että kaupungin toisen panimon, Saltaire Breweryn oluita on näkynyt meillä Suomessakin.

Salt Brewery muuten toimii varsin mielenkiintoisessa ympäristössä. Sen tilat on nimittäin remontoitu entiseen double-deckereiden eli brittimallisten kakskerrosbussien huoltohalliin. Pitkän tiilirakennuksen toisessa päässä bussiliikennettä palvelleet oviaukot toimivat nykyisin olutravintolan pääsisäänkäyntinä. Karua, mutta tietyllä tapaa rouhean mahtipontista.

Salt Sabro Vermont Session IPA

Samea, mehukkaan keltainen ja runsaan vaahdon nostava olut. Tuoksu on suht runsas. Mandariini, aprikoosi, yleistrooppisuus ja hienoinen minttu nousevat eniten esiin.

Maku onkin aika vinkeä, sillä suu hoksaa aluksi vain mandariinia ja minttua. Jälkimmäinen tulikin esiin jo tuoksussa, mutta on jo paljon selvempänä elementtinä maun loppupuolella. Aprikoosia, mehevää tropiikin hedelmää ja sitrusta alkaa myös löytymään ajan mittaan. Tosi runsasmakuinen kokonaisuus, ei vain 4,2-prosenttiseksi, vaan yleisestikin. Mainio olut.

Sabron kookosvivahde on muuten hauska juttu, sillä en jotenkin lähtökohtaisesti odottaisi sitä muutoin hedelmäisestä kirjosta löytyvän. Enkä aluksi sitä oikein yhytäkään, mutta pieni odottelu nostaa sen esiin ja tuo kuin tarjottimella makulautaselle. Ylettömän voimakas sen osuus ei ole, mutta selkeästi läsnä kuitenkin. 

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti