perjantai 30. lokakuuta 2020

Olutkellarin uutiskatsaus 4/2020

Olutmaailmassa tapahtuu niin meillä kuin muuallakin. Paikallista kuohuntaa seuratessani totesin, että Jyvässeudun syyssävelet ansaitsevat kokonaan oman juttukatsauksensa, joka tullee julki parin viikon sisällä – annetaan parin keitoksen vielä muhia sitä odotellessa ja kurkataan tässä välissä, mitä muussa olutskenessä on ehtinyt tapahtumaan. Ja onhan sitä tapahtumaa tosiaan ollutkin. Aloitetaan vaikka Lahdesta.

(kuva: Ant Brew)

Ant Brewn ensimmäiset oluet myyntiin

Olutkaupunki Lahti sai pienen tauon jälkeen taas uuden keskustapanimon. Viimeksihän olutta on ruutukaava-alueella valmistunut Alexin Panimon aikaan eli kahdeksisen vuotta sitten. Ant Brew tosin majailee Kirkkopuiston takana, mutta kai se keskustaan vielä lasketaan.

Päijänteenkadulla on tuoksunut mallas aiemminkin. Ant Brew nimittäin majoitti itsensä Mallasjuoman vanhoihin tiloihin, yli satavuotiaan panimorakennuksen uumeniin. Eikä se oluellinen seisokki Malskilla lopulta niin pitkäksi venynyt, kuin mitä kaltaiseni nuorempi polvi äkkiseltään voisi kuvitella. Oluenvalmistus Malskilla loppui nimittäin vasta 1998, reilut parikymmentä vuotta sitten.

Historiaa oluen ääreltä löytyy huomattavan paljon pidemmältä ajalta ja tätä tarinaa jatkettiin viime viikon lopulla Ant Brewn toimesta, kun panimon ensimmäiset oluet kytkettiin panimopubin hanoihin perjantaina 23.10. Reipas On Rautaa IPAa ja Mallaskadun Uno Kölschiä sai tuoreeltaan myös Lahden toisesta olutpesäkkeestä, Tirran Ant Festeiltä.

(kuva: Mad Hopper)

Mad Hopper Brewing Company

Kesäajan loppumetreillä olutpiireihin kantautui huhuja myös Helsingistä, missä Mannerheimintien kellareihin pesäänsä rakentava humalasirkkalauma astui päivänvaloon. Uusi pienpanimo tavoittelee toiminnan käynnistämistä jo tulevan vuoden alkupuoliskolla – ensimmäisten oluiden olisi aikomus tulla myyntiin jo helmikuun aikana.

Mad Hopper Brewing Co.:ta rakennetaan par’aikaa Olutravintola Viiden Pennin yhteyteen Taka-Töölöön. Tilojen ja laiteasennusten pitäisi olla valmiita loppuvuodesta 2020. Vaikka Onniravintoloiden perustama kellaripanimo rakentuukin maineikkaan olutravintolan yhteyteen ja osin sen näkyväksi osaksikin, ei kyseessä ole Viiden Pennin oma ravintolapanimo vaan itsenäinen pienpanimo.

Viiden Pennin lisäksi muutamia muitakin ravintoloita kaupungissa omistava Onniravintolat on suunnitellut omaa panimoa pääkaupunkiin jo lähes viiden vuoden ajan. Pitkä kypsytysaika näkyy taustatekijöiden mukaan myös hankkeen valmisteluissa. Suhteita alan osaaviin tahoihin on luotu rauhassa ja eri panimoiden toimintaan on käyty tutustumassa aina Pohjois-Amerikkaa myöten. Myös panimon varusteluun on käytetty voimavaroja ja laitteiston kuvataan edustavan alan uusinta teknologiaa. Oluiden laadun takeeksi on palkattu myös rutinoitunut panimomestari, jonka henkilöllisyys pidetään vielä toistaiseksi salaisuutena. Mad Hopperilta kuitenkin vakuutetaan, että isosta kalasta on kyse ja takaa löytyy kokemusta olutmarkkinoista, jotka ovat Suomen vastaavia selvästi edellä.

Panimon vuosituotantokapasiteetti on aluksi 100 000 litraa, mitä on hiljalleen tarkoitus svattaa toiminnan edetessä. Oluttyyleissä suositaan olutkansan huulilla olevia trendilajeja, mutta myös pientä etunojaa kotimaisiin markkinoihin halutaan ottaa. Tulevan panimomestarin innovatiivisuus ja laadukkaan panimolaitteiston mahdollistama, teknisesti haastavien oluiden valmistaminen nähdään suurena voimavarana muista erottautumisen takana.

Ulkoasultaan erottuva panimo muutti aiemmin tänä vuonna Espooseen.

8-Bit Brewingin uusi panimokauppa on auki

Syksyllä Malminkartanosta Espoon puolelle muuttanut 8-Bit Brewing on saanut myös uuden panimokauppansa auki. Keran halleille toimintansa siirtänyt panimo toimii aiemmin tänä vuonna oman panimonsa valmiiksi saaneen Tired Uncle Brewingin seinänaapurina. Halleilta löytyykin naapuruuden myötä oivallinen olutkeskittymä, sillä myös Tired Unclen yhteydestä löytyy panimon oma olutpuoti.

8-Bitin ja Tired Unclen aukioloaikoja voi seurata panimoiden nettisivuilta. Puodit löytyvät osoitteesta Karantie 2, 02630 Espoo. Huhujen mukaan halleille olisi tulossa myös kolmas panimo, mutta kuunnellaan nyt virallisempia tiedotuksia asian tiimoilta ensin.

8-Bit Brewing

Tired Uncle Brewing


Panimonurkan toiminta jatkuu

Tämän uutisen kohdalla piti lyödä painokoneet seis, mutta hyvä niin. Kotioluttarvikkeita ja raaka-aineita myyvä Panimonurkka nimittäin ilmoitti muutamia päiviä sitten toimintansa loppumisesta. Syyksi kerrottiin kirjanpidolliset hankaluudet, joiden myötä toiminnan jatkumiselle ei ollut enää edellytyksiä.

Tuuli kuitenkin kääntyi melko pian ja ratkaisut talouden solmuihin ilmeisesti löydettiin. Ilouutinen toiminnan jatkumisesta saatettiin julki myöhään torstai-iltana, mikä luonnollisesti aikaansai suuren helpotuksen aallon kotiolutharrastajien keskuudessa. Useamman vuoden ajan harrastajaväkeä palvellut tarvikekauppa kun on noussut yhdeksi harrastusskenen tukipilareista, jonka poistumista ehdittiin jo harmitella laajalti.

Toiminnan jatkaminen vaati kuitenkin muutoksia käytäntöhin ja yksi isoimmista ulospäin näkyvistä toimenpiteistä on Panimonurkan sijainnin siirtyminen. Aiemmin Malminkartanossa majaansa pitänyt tarvikekauppa rakentaa uudet tilat Suomen tiheimmäksi panimokeskittymäksikin pian muodostuville Keran halleille Espooseen.

Alueella vaikuttaakin vastedes peräti kaksi pienpanimoa (8-Bit ja Tired Uncle) sekä raaka-aineisiin ja välineisiin keskittynyt erikoisliike. Ja kuten yllä todettiin, on samoille sijoille tulossa pian kolmaskin panimoalan toimija, minkä myötä puhutaan jo kansalllisesti poikkeuksellisen merkittävästä alan keskittymästä. Matkaa Panimonurkankin muuttoon vielä on, sillä halleilla joudutaan tekemään paljon valmistelevia rakennustöitä toiminnan siirtoa varten. Pääasia kuitenkin on, että ongelmiin on löydetty lääke ja dramaattinen tarina on saamassa onnellisempaa jatkoa.

Panimonurkka


Fat Lizard avasi oman taproomin

Ja edelleen pysytellään Espoossa. Otaniemen muodokkaat liskoeläimet laajentavat reviiriään. Panimon naapuriin avattiin vastikään uusi, hieno taproom, joka laajentaa panimon aiempaa palveluvalikoimaa huottavasti. Taproomista lyötyy kattava valikoima Fat Lizardin omia oluita, mutta myös panimon oman maahantuonnin harvinaisuuksia sekä jenkkiviskejä.

Taproomissa voi nautiskella hana- ja tölkkioluita luontevasti paikan päällä, mutta se toimii myös ulosmyyntipisteenä. Tarjolla on oluen kaveriksi myös pientä suolaista, kuten quesadilloja ja nachoja. Oluttarjonta keskittyy luonnollisesti panimon omiin tuotteisiin, mutta aikomus on harjoittaa myös pienimuotoista omatuontia jenkkimarkkinoilta – ilman ylimääräisiä välikäsiä ja viivästyksiä eli lentorahtina suoraan panimoilta. Taproomiin onkin tarkoitus tuoda sellaisia tuotteita, joita ei muualta Suomesta löydy.

Kaiken hyvän lisäksi taproom toimii pienten erikoiserien ja koekeittojen tarjoilualustana, kun uusi 70-litrainen olutlaitteisto minitankkeineen saadaan käyttöön. Lisätietoja ja kuvamateriaalia tuoreesta taproomista löytyy mm. Olutpostin sivuilta.

Tornion Panimo kasvattaa kapasiteettiaan ja panostaa myös holittomiin tuotteisiin

Tornion Panimon kasvu jatkuu. Vuonna 2016 toimintansa aloittanut panimo tuotti ensimmäisen täyden kalenterivuoden (2017) aikana 152 000 litraa olutta ja muita juomia, seuraavana lukema yli kaksinkertaistui 365 000:een litraan ja viime vuonna lukema kasvoi 440 000:een tuotettuun juomalitraan.

Nyt kasvun vankkureiksi valjastetaan myös alkoholittomat tuotteet. Juomakulttuurin muutos on avannut panimoille ja muille juomatuottajille uusia ovia valikoimiensa kehittelyyn. Tämä on huomattu myös Torniossa, missä tuotetaan jatkossa oluiden ja lonkeroiden lisäksi myös aikuisten limppareiksi kuvaituja, alkoholittomia ice tea -juomia. Makuina luonnollisesti panimon suosimat hilla ja karpalo.

Panimolla onkin investoitu tankkikapasiteettiin, joka mahdollistaa jopa 200 000 vuosilitran mittaisen kasvun. Panimolla vaihdettiinkin entisiä 1000-litraisia tankkeja suurempiin, 3000 litraa vetäviin yksiköihin. Kapasiteetin kasvusta pääsi näin hyötymään muutkin, sillä vanhat tuhatlitraiset lähtivät hyötykäyttöön Mallaskuun Panimolle Lapualle.

Vaikeaa on taalamarkkinoillakin.

Mikkeller NYC lopetti toimintansa

Lopetusuutisiakin kuultiin, mutta tällä kertaa ison veden takaa New Yorkista, missä Mikkellerin kaksi ja puoli vuotta toiminut sivukonttori ilmoitti toimintansa lopettamisesta. Metsin Citi-Field pesäpallostadionilla toimineen taproomin sulkemisesta tiedotettiin jo elokuussa.

Panimobaarin sijainti stadionalueella, etäällä arkisista ihmisvirroista yhdistettynä koronaepävarmuuden varjostamaan baseball-kauteen on toki hyvin ymmärrettävä, myyntiä varjostava tosiseikka ja panimolta vahvistetaan myös hankalan sijainnin aiheuttama vakioasiakaskunnan puutteen korostuneisuus poikkeusolojen aikana. Koronan myötä kadonneet asiakasvirrat eivät kuitenkaan ole koko totuus alasajon taustalla, vaan summa koostunee useista tekijöistä.

Sijainti nimittäin kelpaa kuin kelpaakin panimoravintolan pyörittämiseen, mutta Mikkeller ei sitä enää tee. Samoissa tiloissa aloittaa nimittäin toinen toimija, kun Fountain Beverage Company ja EBBS Brewing ilmoittivat uuden osoitteensa löytyvän Citi Fieldin taproomista. Kummankin yrityksen osaomistus kuuluu Metsinkin taustalta löytyvän Wilpon-suvun vesan, Bruce Wilponin osakesalkun sisältöön. Wilponien perheellä oli myös omistusosuuksia Mikkeller NYCstä, jonka sulkemispäätöksen teki loppukädessä Bruce itse.

Aivan uusiksi panimopaletti ei Citi Fieldilllä kuitenkaan ole menossa. Mikkeller NYC:n pyörittämisestä vastannut Thomas Larsson kuuluu Fountainin ja EBBS:n perustajiin ja jatkanee stadionilla jonkinlaisessa roolissa vastaisuudessakin. Myös Mikkeller NYC:n pääpanija Richie Sounders jatkaa mestarointiaan Citi Fieldillä. Kahden erillisen yrityksen mukaantuloa selittänee ainakin osittain niiden tuotetarjonta, sillä Fountain keskittyy kannabiöljy- eli CBD-vesiin ja hard seltzereihin, kun taas EBBS on ihan oikea panimoyritys.

Spekulaatioita Mikkeller NYC:n alasajotarpeesta löytyy useitakin. Pelkkä vahva brändi ei riittänyt kantamaan yrittystä yli korona-ajan vaikeuksien, minkä uskotaan osin johtuneen taustavoimien osin sekavasta, osin kasvottomasta edustuksesta. Esimerkiksi isä-Mikkeller, Mikkel Borg Bjergsø, ei kuulunut NYC-toimistonsa omistusportaaseen paperilla lainkaan. Hänen osallisuutensa panimon toimintaan koettiin muutoinkin melko vajavaiseksi, eikä Wilponien imperiuminkaan kautta oikein saatu synnytettyä lämmintä, sympaattista suhdetta alueen asukkaisiin – Mikkeller NYC jäi mielikuvissa kasvottomaksi, geneerisen kliiniksi, ison rahan toimijaksi, kun taas vaikeat ajat saivat ihmiset tukemaan mieluummin pienempiä, paikallisemman tuntuisia korttelipanimoita. Eli tekijöitä, jotka koettiin tutuiksi ja tuttavallisiksi, ihmisiä, joiden kanssa saattoi olla ihan oikeasti tekemisissä.

Oluiden laadusta ei sen sijaan ollut missään vaiheessa ongelmaa. Bjergsøn etäisyys saattoi kuitenkin näkyä myös haarakonttorin itsenäisessä toiminnassa, sillä melko pian toiminnan aloituksen jälkeen Mikkeller NYC:n hinnoittelupolitiikka uudistettiin, suomeksi sanoen pyyntihintoja korotettiin reilusti. Yht’äkkiä paikallisesti tuotetusta Mikkelieristä sai pulittaa samaa hintaa kuin panimon Euroopasta tuoduista oluista.

Oli miten oli, on Mikkellerin panimotarina New Yorkissa saatu päätökseen ja uudet tuulet puhaltavat Citi Fieldillä. Muutosprosessia ei vielä ole saatu kokonaan päätökseen ja epävarmuuksia tulevan suhteen vielä tuntuisi olevan, mutta Wilpon on joka tapauksessa vakuuttanut, että stadionilla tulee jatkossakin valmistumaan olutta – tavalla tai toisella.

Vaasalaiset toivat kombuchansa (oik.) rinnalle myös hard-version (vas).
(kuva: Fool's Paradise)

Kotimainen hard kombucha Vaasasta

Kossuvissyn uusi, maustettu tuleminen on saavuttanut hiljalleen myös Suomen olutpiirit. USAssa jo jonkin aikaa ihastuttaneet hard seltzerit ovat etsiytyneet kauppojen hyllyihin jo täälläkin ja valmistukseen ovat lähteneet mukaan myös pienpanimot.

Päihdyttäville vissyille on tulossa myös maistuvampi vaihtoehto, nimittäin hard kombuchat. Niitä ei Suomesta vielä isommin taida saada, mutta tilanne kehittyy koko ajan ja syksyn myötä myös ensimmäinen kotimainen toimija ilmoittautui markkinoille.

Vaasalainen Fool´s Paradise aloitti kombuchan teon reilu vuosi sitten ja tänä syksynä julkaistiin ensimmäinen alkoholipitoinen sellainen. Osasyynä uudelle aluevaltauksella oli korona, jonka myötä noin puolet yrityksen myynnistä katosi hyvän alun jälkeen. Hiljaisempi vaihe antoi aikaa kehitystyölle ja sen myötä syntyi päätös hard kombucha -markkinoille mukaan lähtemisestä.

Viinalla jatketun kombuchan on määrä haastaa kauppojen erinäiset limuviinat ja hard seltzerit. Kombuchan runsas ominaismaku ja luontainen raikkaus ovat etuina kilpailussa, mutta myös kombuchan juomasekoituksia vähäisempi sokeripitoisuus nostetaan esiin.

Kombuchan jälkitekoisen terästämisen ohella hard kombuchaa voidaan valmistaa myös käymisteitse, samaan tapaan kuin tavallinenkin kombucha, mutta lisäämällä fermentointikertoja. Jatkossa Fool’s Paradisen hard kombuchan levikki tullee kasvamaan vastikään Hartwallin kanssa solmitun ravintolajakeluyhteistyön myötä.


Uusia nimiä pienpanimokartalle?

Koska panimoalan huhut ja spekulaatiot ovat aina niin kiehtovia, niin listataan tähän loppuun muutamia esiinnousseita nimiä, jotka mahdollisesti tulevat tähdittämään maamme pienpanimokarttaa tulevaisuudessa. Nimet löytyvät yritysrekisteristä ja ne ovat pääsääntöisesti listattu sinne kuluvan vuoden aikana - osa jo hyvän aikaa sitten, osa vastikään. Lista tuskin on kaiken kattava joten korjausehdutuksia, lisänimiä sekä -tietoja otetaan ilolla vastaan. Alle listatut nimet löytyvät myös Olutkellarin pienpanimokartalta.

 Hopea6 Brewery, Orimattila

Talerock Brewing, Järvenpää

Vanhan Porvoon panimo Oy, Porvoo

Husky Brewing, Espoo

Mani Brewing, Lappeenranta

Railo Brewing, Tuusula

Spruce River Brewing Company, Oravala, Kouvola

Finnbiru, Salo

HopRocketeer, Turku (vai onko laitevalmistaja?)

Kontulan Oluttehdas, Helsinki

Tran Duc Viet, Espoo

Wasa Craft Beer Ab, Vaasa

Old Kemi Group, Kemi

Listattujen nimien lisäksi myös Nummelassa tapahtuu. Paikallisen Hiisi Homes -yrityksen väki on nimittäin löynyt viisaat päänsä yhteen myös oluen äärellä ja käynnistäneet vihtiläisen oluen valmistuksen. Ensimmäiset oluet tulivat paikalliseen myyntiin tänään ja tarjolla samalla kertaa kolme eri olutta:Vehnä, Pale Ale ja Lager. Jokaisesta myydystä oluesta lahjoitetaan 10snt Hiidenveden suojelu -kunnostushankkeeseen.

Toimintaa on käynnistelty kiertolaisstatuksella ja oluet valmistetaan naapurikunnan puolella, Top Fuelin laitteilla. Kolmen Puupään nettisivuilta löytyvä toimintasuunnitelma kuitenkin paljastaa, että myös oman panimon rakentaminen Vihtiin on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa.

1 kommentti:

  1. Varmaan mielenkiintoista seurata, kuinka laiteasennukset ja muut sitten hoituu. Ihanaa kun jaoit asiaa aiheesta, todella mielenkiintoista. Mekin olemme olueista kiinnostuneet. https://www.pipingservice.fi/asennus--ja-hitsauspalvelut/laiteasennukset-ja-terasrakenteet

    VastaaPoista