perjantai 2. lokakuuta 2020

Vehniän savuntäyteiset kotioluet: Tammi Savulager & Savu Weizenbock

Vehniältä kesällä saatu olutsetti tuli näin syksyn myötä käytyä vihdoin lävitse. Lomien jälkeen odotuttamaan oli jäänyt vielä pari savuisempaa herkkua, joille petasin paikkaa pimeämpien iltojen varjoista – siinä varsin hyvin onnistuen. 

Ensimmäisenä maistovuoroon pääsi pyökkisavuinen, tammilastujen kanssa kasvanut savulager. 6,5-prosenttisen oluen maltaista yli 80% on katettu pyökkisavumaltailla, jota täydennetään Crystal Oak- ja Chocolate Dark -laaduilla lopputunnelman viimeistelemiseksi. Humalana on käytetty Perleä (28 IBU) ja kyllähän tässä runsaan savuisessa lagerissa on vain sitä jotain syksyyn niin kauniisti istuvaa.

Savulagerista hypättiinkin sitten vehnävämmille maille, mutta savunkatkusta ei silti tarvinnut luopua. 7-prosenttisen vehnäbockin rungosta löytyy vehnämallasta neljässä eri muodosta ja näistäkin puolet edustavat sitä savuisempaa suuntausta. Mukaan on laitettu myös Pilsner-mallasta ja Savulagerin tapaan humalointi on laskettu Perlen (18 IBU) varaan.

Kaksi hienoa, maanläheistä ja syksyistä savuolutta, joista pyökintäyteinen lager oli ehkä se astetta maistuvampi.

Vehniän Tammi Savulager

Punakanruskea, kohtalaisen vaahdokas olut. Tuoksu on oivallinen, tummahkon maltainen, runsaan pyökkisavuinen ja varsin runsas. Nyt on muuten vakaata tekemistä!

Maku. Perhanan hyvä. Runsas, tasapainoinen ja reilusta savuisuudestaan huolimatta ei mitenkään ylitse vyöryvä. Mallaskin maistuu hyvin ja pyökkisavu aateloi kuivahkon, riittoisan kokonaisuuden, jossa on vahva, rustiikkinen maaseudun kaiku. Äärimmäisen tunnelmallinen olut ja osuu näin sadonkorjuusuoran aikaan säästeltynä kyllä tarkasti kohdillleen almanakkaankin.

Vehniän Savu Weizenbock

Todella runsas vaahto tekee lasiinkaadosta haastavaa. Lopulta ruskeanlainen kokonaisuus kuitenkin asettuu aloilleen. Tuoksu on kuivan savuinen, saunamainen, mutta myös tumman hedelmäesterinen ja hieman limppuinen. Mausteisuudessa tuntuu olevan myös hieman neilikkaa.

Maku on hyvä. Se on melko runsas ja voimakas. Intensiivinenkin. Savuisuus on kohtalaisen vahvaa, ruskean tummaan maltaisuuteen sopivaa. Kuivalainen, hieman kyllä hedelmäinen, mutta enemmänkin mausteinen ja mainitun neilikkainen. Aika antaa enemmän myös kypsää hedelmää, banaania ei niinkään. Varsin toimivaa tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti