maanantai 19. lokakuuta 2020

Alkon Jouluoluet 2020

Alkon jouluolutvalikoima on taas julkistettu ja etukäteishuhuissakin spekuloitu, tuttu ja turvallinen kattaushan sieltä esiin tupsahti. Mukana on useampikin aiemmilta vuosilta tuttu "jouluolutpanimo", kuten Shepherd Neame, Heller-Trum, Ayinger, Flying Dutchman, St Feuillien, Gouden Carolus ja Erdinger. Mikkelleriltäkin on jonkinlainen "joulu-IPA", mikä sekään ei ole ollut tavatonta. 

Suuret oluet on tälläkin kertaa jätetty tilausvalikoiman varaan, mutta onneksi mm. Fuller'sin Vintage Alea on tulossa tarjolle lähiaikoina. Impearilistiset stoutit, Strong-etuliitteiset alet ja runsaudellaan lämmittävät tunnelmanluojat loistavat taas poissaolollaan - Ridgewayn tonttuolutta ei lasketa. Alkossa luotetaan tänäkin vuonna korkeissa prosenteissa pariin joulubelgiin ja hieman alemmissa lukemissa laadukkaisiin dobbelbockeihin.

Alapuolisesta kattauksesta löytyy useita hyvin perusteltuja valintoja, jotka mielestäni kuuluvatkin jokavuotiseen listaukseen. Nyt kun Urbockia tehdään Suomen markkinoille ympärivuotisesti, on Eichen nosto sesongin myötä hyllyille varsin mieluisa asia. Ayingerin Winterbock kuuluu kaamosajan parhaimmistoon, eikä jouluolutvalikoima olisi oikein mitään ilman sitä. Kokonaisuutena kuitenkin vähän turhan tuttu ja turvallinen esitys.

Lisäys 26.10.2020:

Alkon virallinen jouluolutvalikoima ei suinkaan kata kaikkia valtiollisen alkoholiliikkeen valikoimaan tulleita "jouluoluita". Jo julkistetun listauksen lisäksi tarjolle tulee teemaan sopivia oluita myös mm. tilausvalikoman kautta. Tällaisia ovat mm. aiempina vuosina virallisessakin tarjonnassa mukana ollut BrewDog Hoppy Xmas, saman panimon OverWorks-sarjan Sour Grinch sekä pinkistä elefantista tutun Hyughen Delirium Christmas.

Jouluoluiden teemana on tänäkin vuonna: tuttua ja turvallista.

Shepherd Neame Christmas Ale

English Strong Ale / 7,0% / 4,98€ / 0,5l

 Sama laulu kuin viimevuonnakin: Sepi Niemen brittitunnelmoinnit lämmittävät mieltä ja aateloivat hiljentymisen hetkiä ympärivuotisesti, mutta Christmas Ale ei kuulu perinteikkään panimon parhaimmistoon. Se on ihan hyvä, mutta panimon muuhun tasoon nähden vaatimaton eikä tuo oikein lisäarvoa Alkon perusvalikoiman brittitekemiselle - ei vaikka Fuller'sin poistuneet tuotteet sinne hakkuuaukon jättivätkin. Tähän kohtaan olisi toivonnut jotain intohimoisempaa brittivetoa, kun saarten edustus jää muutenkin kovin kapeaksi.

Aecht Schlenkerla Eiche

Savuolut / 8,0% / € / 0,5l

Urbockin ja Eichen kilvoittelu jouluolutvalikoiman paikasta päättyi, kun Urbock tuotiin ympärivuotiseen valikoimaan. Hyvä päätös nosti aiemmin hieman paitsioon jääneen Eichen itseoikeutetusti tarjolle, vaikka omaan suuhun Urbockia mielummin kaadankin. Tammisavuista Bambergin laatua ja vieläpä varsin taattua sellaista korkista pohjaan.

Flying Dutchman The Hibernating Winter Biting Darkness Fighting Imperial IPA

Double IPA / 8,5% / 5,98€ / 0,33l

Lentävä hollantilaisemme on nähty jouluvalikoimassa aiemminkin ja ilmeisesti tämä 8,5-prosenttinen tupla-IPA kuuluukin kiertolaispanimon talviseen vakiokattaukseen. De Proefilla valmistettu olut on humaloitu Cascadella, Chinookilla, Citralla, Columbuksella, Galaxylla, Nelson Sauvinilla ja Simcoella, eli koossa on varsin kattava joulumaustekattaus omaan makuun. Aiemmin tätä ei ole tullutkaan maistettua, mutta tämän jouluolutvalikoiman äärellä se alkaa vaikuttamaan jo varsin kiinnostavalta tapaukselta.


St Feuillien Cuvée de Noẽl

Belgian Strong Ale / 9,0% / 9,48€ / 0,75l

Olutkellarin arvio

Cuvée de Noẽl on tuttu erinäisiltä vuosilta ja tällä kertaa se tulee tarjolle suuremmassa pullokoossa. Vaaleahkot, varsin vahvat belgit ovatkin tunnelmallisia ja lämmittäviä illan hiljentäjiä, mutta St Feuillienin esitelmä on omaan makuun aina ollut vähän turhan paljon vahvuuttaan makupuolelle läpipäästävä kokonaisuus. Käännyn mielelläni tummempien sävyjen puoleen muutenkin, joten viimeistään suuri pullokoko saa minut ohittamaan tämän tälläkin kertaa.

Mallaskoski Dark Christmas Weizen

Dunkelweizen / 6,5% /4,48€ / 0,5l

Mallaskosken saksalaistyylit ovat toimineet minusta varsin hyvin ja vähän kaupparajaa muhevampi tumma vehnäolutkin kuulostaa kokeilunhaluja herättelevältä uutuudelta. Sen enempiä tietämättä tai aiheesta lepertelemättä totean, että tämä tulee melko suurella varmuudella testattua.

Gouden Carolus Christmas

Belgian Strong Ale / 10,5% /4,48€ / 0,33l

Vaikka maustevirityksiä pääasiassa vierastankin, on Gouden Caroluksen korianterin, aniksen, lakritsin, pomeranssinkuoren ja kamomillan voimin ryyditetty, runsas ja jyhkeä jouluolut kaikessa tunnelmallisuudessaan kovinkin miellyttävä tapaus. Suuri pullokoko on noussut aiemmin kynnyskysymykseksi omalla kohdalla, mutta nyt tarjolla on kuluttajaystävällisempi 0,33-litrainen. Saatanpa hakeakin jonkun pakkasillan ratoksi. Chouffea ei muuten tällä kertaa hyllyyn saatu.

Ayinger Winterbock

Doppelbock / 6,7% / 4,58€ / 0,5l
 
Tuttujen faktojen toistoa: Ayinger Winterbock on laatuoluista laatuoluin ja aina tervetullut valikoimiin. Tummien, ryhdikkäiden lageroluiden ehdotonta eliittiä.

Karmeliten Kloster Dopplebock

Doppelbock / 8,0% / 4,79€ / 0,5l

Ryhdikas dobbelbock kuulostaa hienolta pakkasillan ylevöittäjältä, jota voi tyhjennellä kivituopista pitkin jo pimentynyttä iltaa. Karmeliteniltä pitäisi ihan pätevää tavaraa olla tarjolla ja kyseisen oluen kohdalla hieman huvituttaa varoitus juoman salakavalasta tavasta yllättää nauttijansa vasta ravintolasta lähdön hetkellä. Olkaa siis tarkkana tämän kanssa. Itse todennäköisesti minimoin riskin ja nautin oluen vakaalla kotisohvalla. Varmuuden vuoksi.

Mikkeller Snow Out Dry Hopped IPA

India Pale Ale / 6,0% / 4,79€ / 0,33l

Mikkelleriltä on totuttu näkemään näitä "joulu-IPOja" ja linja saa tänäkin vuonna jatkoa. BrewDoghan on ollut toinen, jolta näitä on Alkoon tavannut eksyä, mutta tänä vuonna mennään tanskalaisvoimin. Flying Dutchmankin on tunkenut apajille, joten yhden varaan ei kuitenkaan jäädä. Snow Outista ei suuremmin tietoja ole, mutta kuivahumaloitua, sameaa ja tietenkin vaaleasävyistä tavaraa on tiedossa. Liekö jollain tapaa viritetty tai hieman muunneltu versio panimon Blow Out IPAsta.

Tucher Christkindlesmarkt Bier

Märzen / 5,8% / 3,98€ / 0,5l

Vaalea, jouluisen etiketin ja nimen ylevöittämä Märzen, jossa ei sinällään mitään jouluista makujen puolesta pitäisi löytyä. Se ei sinällään haittaa, vaan maltaisen vakuuttavalle, laatulagerille on kyllä paikkansa kaamosajankin pakkasilloissa, miksei jouluisen herkkukattauksenkin äärellä. Tucherin monivuotisen jouluoluen tarjonta on itselleni vielä arvoitus, jonka saatan hyvinkin tänä vuonna ratkaista, vaikka esimerkiksi Ratebeerin 13/100 overall-lukema ei siihen kamalasti kannustaisikaan.

A. Le Coq Chocolate Porter

Aromatisoitu Porter / 6,5% / 3,98€ / 0,5l

Tämä Chocolate Porter oli julkitullessaan etelänaapurimme ensimmäinen suklaaportteri. Sen rungosta löytyy ihan hyvä lataus paahto- ja suklaamaltaita, mutta suklaisuutta on haettu myös aromitehostein. Taitaa jäädä maistelematta. A. Le Coqin sivuilla tyylilajiksi on muuten mainittu Dark Lager, joten balttiportterista lienee pohjimmiltaan kymysys.

Irlbacher Weihnachts Festbier

Märzen / 5,6% / 3,99€ / 0,5l

Irlbacherin vaalea märzen jäi viime vuonna maistamatta ja niin taitaa käydä tälläkin kertaa. Sen verran taannehtivia makumuisteloita sen ääreltä korviini kantautui. Oma suu on tietty aina oma suu, mutta mielenkiinto tuskin riittää tähän kelkkaan hyppäämään. Lagertarjonta on muutenkin sen verran runsas suhteessa muuhun kattaukseen ja joukossa on parikin maailmanluokan tuttua laatutuotetta, joihin tulee hädän hetkellä mielummin turvattua. Jostain syystä Tucher kiinnostaa näistä kahdesta vaaleasta enemmän.

Zoller-Hof Donator

Doppelbock / 8,0% / 3,99€ / 0,33l

Olutkellarin arvio

Jokusen vuoden takaa tuttu, vaalean tyylisuunnan dobbelbock, josta ei kovinkaan lämpimiä muistoja irtoa. Jää hyllyyn, perustelut yläpuolisesta arviosta.

BRLO Winter Porter

Porter / 7,0% / 4,19€ / 0,33l

BRLOn talviportter vaikuttaa peruslaadukkaalta tapaukselta. Liekö sama tuote, kuin panimon samanvahvuinen Baltic Porter, vaiko eikö. Sopuisan vahva, muttei liian tuhti portteri on joka tapauksessa asiaankuuluva lisä joulusesonkiin. Nähtäväksi jää, intoudunko ostamaan, mutta mitään syytä sen läsnäoloa ei ole vastustaa.

Ridgeway Bad Elf Winter IPA

English Strong Ale / 6,0% / 3,49€ / 0,33l

Ridgewayn tonttuja ei kyllä ole ollut ikävä. Pitäisikö sitä rohkaistua ja kokeilla parin vuoden tauon jälkeen, tökkiikö edelleen yhtä pahasti kuin aikoinaan? Todennäköisesti. Molempiin kohtiin. Tiesitkö muuten, että Ridgewayn tarjontaan kuuluu kaikkiaan kaksitoista jouluolutta. Toivottomien tonttujen sijasta olisikin voinut ihan mielenkiinnosta testata paahteisempaa Lump of Coalia.

Lahden Erikois Joulu

Dunkel / 4,7% / 3,08€ / 0,5l

Tässä on listan yllätysveto, jota en nähnyt tulevaksi. KOFFin jouluolut on pudotettu jouluvalikoimasta pois ja lahtelaisille on annettu mahdollisuus. Kenties se keravalainenkin jotain kautta valikoimiin etsiytyy, mutta virallisesta sesonkihyllystä löytyy tänä vuonna tämä kauppavahvuinen Lahden Erikois Joulu, joka vaikuttaa nimensä puolesta hauskankin kuuloiselta tapahtumalta.

Erdinger Schneeweisse

Hefeweizen / 5,6% / 3,90€ / 0,5l

  Toistan saman mitä vuosi sittenkin: Erdingerin tulon melkein jo arvasikin eikä siinä mitään. Jouluteemainen etiketti katsotaan eduksi ja sen Schneeweisse hienosti täyttääkin. Itse olut on vain harmillisen mitäänsanomaton ja lajissaan keskikastiin hädintuskin kelpuutettava tuote, jolle löytyisi varmasti korvaaja aika helpostikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti