sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Suomenlinnan Hoppe IPA

Suomenlinnan Hoppe IPA

Suokin Hoppe IPA etsiytyi pitkän tauon jälkeen Alkon lehtereille ja kirvoitti ohittamattoman tarpeen ottaa tuotteesta uusintamaisto. Ensimmäisen ja muistaakseni edellisen kerran kohtasimme Kuopion Maljassa reilut yhdeksän vuotta sitten. Sittemminhän olutmaailma on ehtinyt kovasti jo muuttumaan ja itse panimokin muuttamaan. Fiskarsoituneella Suomenlinnalla on toki edelleen toimintaa myös pääpitäjämme linnoitussaarella, mutta päätuotanto on keskitetty nykyisin läntisempään ruukkikylään.

Puolilitrainen nostalgiamatka kustantaa pitkäripaisessa parisen senttiä alle neljän euron, mikä on varsin kohtuullinen pyynti kuusipinnaisesta pienpanimo-oluesta. Aikanaan ravintolahinta puolilitraiselle pullolle on ollut 6,80€, mikä nykyisellään kuulostaa varsin edulliselta. Maksaisin mukisematta nytkin.

Hoppe on hieman IPA-normia punakampi tapaus, jossa on mukavan hedelmäisyyden ohella myös karamellimaltaista tunnelmaa. Brittihenkeä tarjoileva olut puree pehmeyden läpi miellyttävällä tapaa (50 IBU) ja on muistojani runsaammin valloittava kokonaisuus. On oikein mainio!

Hoppe IPA sai nimensä Suomenlinnan historiankirjoista.

Nimesimme juomamme Fredrik Vilhelm Hoppen mukaan. Luutnantti Hoppe johti Suomenlinnassa linnoitustöitä Ehrensvärdin alaisuudessa. Hän toimi linnoitussuunnittelijana, piirtäjänä ja työnjohtajana, ja kenraaliluutnantin 1700-luvulla tekemiä piirustuksia onkin säilynyt jopa tähän päivään asti. Ulkomaan matkoillaan hän ihastui vahvasti humaloituihin brittiläisiin oluttyyleihin ja tuotti niitä itselleen sekä ystävilleen Suomenlinnaan rakennustöitä vauhdittamaan.

Suomenlinnan Hoppe IPA

Meripihkainen, kaunis olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on karamellimaltainen, sitrushedelmäinen, hieman yrttinen. Oikein hyvä.

Maku on mainio. Karamellinen maltaisuus jää tuoksusta poiketen taustalle, mutta on tunnistavasti läsnä edelleen. Kypsän sitruksinen humalointi saa myös yrttisiä sävyjä. Tuhti, kohtalaisen katkera kokonaisuus. Kevyttä pähkinää, ehkä ruohoakin. Tykkään kovasti.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti