keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Hiisi x Eläkeläiset Humppa Könssittävä Talssi

Hiisi x Eläkeläiset Humppa

Hiisiltä kuuluu olevan tulossa liuta mielenkiintoisia uutuustuotteita tähän syksyn ratoksi ja näistä ensimmäinen ainakin osuu hyvin makuhermoon. Alkukuusta päivänvalon nähnyt Eläkeläiset-yhtyeen kanssa juonittu Humppa ehti jo viranomaistenkin syyniin, minkä johdosta alaviite tanssittava Kölssi muuttui muotoon könssittävä talssi.

Syynä muutosvaateeseen oli alkuperäsuojaa nauttivaan kölniläistyyliin viittaava suomenkielinen vastine eli kölssi, jota ei enää suvaita meillä käytettävän. Muutamia vuosia sittenhän se vielä toimi kuranttina kiertoilmaisuna, mutta tulkinta on tässä välillä näemmä muuttunut. Ensierä menee vielä kuvanmukaisin etikettitekstein, mutta uudessa painoksessa säädösmukaisuus on jo huomioitu.

Turuilla liikkuukin huhuja, että Valvira olisi aloittamassa nimisuojattujen oluttyylien tehovalvonnan eli markkinoilta kitketään alkuperäsuojaa nauttivien tuotteiden viittaukset ja kiertoilmaukset. Nokian Panimo Keisari Münchenerhän vaihtoi taannoin nimensä uuteen muotoon (Keisari Amber) tästä samaisesta syystä. 

Nimisuojan valvonta on minusta hyvä juttu, enkä usko että tähän puuttumista on Hiisilläkään jääty isommin harmittelemaan. Könssittävä talssi oikeastaan sopii letkautuksena panimon huruun todella hyvin. Eniten tuo kiertoilmaisujen evääminen taitaa meihin kuluttajiin vaikuttaa, kun tyyleistä ei voida puhua niiden omilla nimillään. Hankaloittaa hieman viestimistä tarjolla olevan oluen tarkasta luonteesta... Tämä synnyttänee ajanmittaan uusia nimi-innovaatioita ja  talssihan olisi itseasiassa mainio nimitys suomalaisille kölsseille yleisestikin.


Hiisi x Eläkeläiset Humppa

Ja hurusta muuten puheenollen… Oluen mästermaindina on toiminut Hiisin oma hunajamestari Hermanni. Humppa on Hermannin Hiisi-taipaleen ensimmäinen itse ideoima olut, jossa miekkosen kädenjälki näkyy aina yhteistyökuvioiden virittelystä etikettiteksteihin saakka. Mukaan saatu orkesteri on tullut Hermannille vuosien mittaan tutuksi ja yhteisen olutidean ensitahdit lyötiin tulille edellisellä Lutakon keikalle viime vuoden joulukuussa (17.12.2021). Aihiota on hierottu tämän jälkeen yhteisen pöydän ääressä Kauppias Jokisen aka Tomi Riionheimon kanssa.

Nyt pitkäjänteisesti puuhattu yhteisolut on saatu kansan ihmeteltäväksi. Julkistaminen tapahtui Joensuun 60’s Palaverissa syyskuun ensimmäisenä päivänä. Oluena humppakölssi on miellyttävän puhdaspiirteinen ja raikas, todella hyvänmakuinen tanssijuoma. Vahvuutta sille kertyy viitisen pinnaa, eli yksi vitamiiniaste jokaista bändijäsentä kohden.

Päivätansseis pokkaa pokkaa
silmää iskee, seuras hurmaa
mukaan tempoo, hellä ja raju
kantapäähän rytmitaju.

Hiisi x Eläkeläiset Humppa

Vaaleankeltainen, kevyen utuinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksussa on hyvin raikas tunnelma. Vaalea, kevytmaltainen tuoksu nojaa ruohoyrttiseen, hieman sitrusvivahteiseen humalaromiin.

Maku on mainio. Raikasta ja suoraviivaista menoa. Vaalea, kuivapiirteinen ja rungoltaan osuvan kevyt olut tarjoilee yrttisen vehreää, ruohoavaa humalaa, jossa on myös mannersitruksista menoa matkassa. Kölsch on kyllä oluttyylinä todella kaunis ja HIISI tuntuu taitavan tämänkin lajin mitä mainioimmalla tapaa.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti