sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Gutmann Hefeweizen & Gutmann Dunkles HefeweizenGut!
”Gutmann gutes bier”, kuuluu lausahdus jostain Ingolstadin ja Nürbergin välimaastosta. Pääasiassa vehnäoluiden tehtailuun keskittyvä Brauerei Gutmann on perustettu alun perin jo vuonna 1707, joskin nykyinen nimi juontaakin juurensa vasta 1800-luvun puolelta. Michael Gutmann osti tittingiläispanimon vuonna 1855, mistä lähtien se on pysynyt visusti perheomisteisena, vanhoihin hyviin resepteihin nojaavana ja sinällään varsin omavaraisenakin toimijana. Sukupolvien saatossa laitteistoa on toki hieman päivitetty ja toimintaa nykyaikaistettu, mutta oluiden reseptiikkaa ei suuremmin ole lähdetty sorkkimaan – ehjäähän ei yleisesti kannata yrittää väkisin korjata. 

Kelpo vehnää...
Sympaattisessa, germaaniromantiikkaa henkivässä rakennuskompleksissa toimivalla panimolla on oma mallastamo ja se luottaa humalatarjonnassakin lähialueiden eli Kindingin, Spaltin ja Hallertaun antimiin. Lähes 80% oluttutuotannosta nojaa nyt käsiteltävinä olevien Hefeweizenin ja Dunkles Hefeweizenin sekä kevyemmän Leichtes Hefeweizenin varaan.

Gutmannin kerrassaan puhutteleva hefe tuli tutuksi kesän mittaan ja on mahtunut jo useamman oluttilauksen valikoimaan. Dunkles Hefeweizen sen sijaan hurmasi jo kevään viileydessä ja on noussut huulille taas syksyn tullen. Siitä kehkeytyi myös appiukolle mieleinen lasintäyte. Laatutavaraa perinteitä kunnioittaen ja nykytekniikkaan luottaen. Hefeweizen lyötyy 1001 Beers You Must Try Before You Die -kirjasta ja Dunkles Hefeweizen keikkuu Ratebeerissa TOP50-listalla.

Gutmann Hefeweizen

Brauerei Fritz Gutmann, Titting, Saksa / Hefeweizen / 5,2%
Kellertävä, samea ja kuohkeasti vaahtoava vehnäolut. Tuoksussa kevyttä banaania, neilikkaista mausteisuutta, kevyttä pippuria ja hiivaa. Aika tasapaksu, joskin hyvä sellainen.

Maultaan vakuuttava, perusvarma ja jyhkeä. Varsinaiseksi runsauden sarveksi olutta ei voi tituleerata, mutta se ei onneksi hefeweizenin kohdalla ole ongelma. Alussa hyvin kevyttä banaania, joka seurailee läpi maun ohentuvana, muutoinkin kevyen hedelmäisenä verhona. Pääosin kuivahko olut on kuitenkin vaalean vehnän ja mausteisen hiivaisuuden sävyttämä, pippurisessa, korianteriyrttisessä muodossaan – myös purukumia löytyy. Hyvin, hyvin kevyttä sitrusta. Melko paksu, muurimainen ja täyteläinen vehnäolut.

Tuomio: Taattua laatutyötä saksalaiselta panimolta. Jyhkeä, miellyttävän mausteinen hefe. Banaania on kevyesti yleisilmeen ollessa hieman kuiva joskin runsas.

Pisteet: 38/50

Gutmann Dunkles Hefeweizen

Brauerei Fritz Gutmann, Titting, Saksa / Dunkelweizen / 5,2%
Ruskea, valoa vasten kevyen oranssinen olut perusvarmalla vehnäoluen vaahdolla. Tuoksultaan leipäinen, hienoisen banaaninen ja runsaammin hiivan mausteista puolta esittelevä. Jyhkeä, muttei niinkään runsas.

Maultaan hyvin tuoksun kaltainen. Tummahko, leipäinen maltaisuus ryydittää vehnäistä otetta neilikkaisen tunnelman yhtyessä hiivan nostattamaan, hyvin esillä olevaan mausteisuuteen. Banaania löytyy vienosti ja yleisilme kääntynee hivenen kuivaksi vaikka loppuliukuun hedelmääkin saadaan. Tuntumaltaan keskirunsas, mukavasti pureva ja tasapainoinen.

Tuomio: Perusvarma, tummempaa vehnäolutosaamista esittelevä dunkelweizen. Gutman tekee hyvää olutta.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti