maanantai 24. lokakuuta 2016

Schönramer Saphir Bock

Melkone bocki...

Baijerin Schönramissa, lähes Itävallan rajan tuntumassa vuodesta 1780 toiminut Private Landbrauerei Schönram tarjoaa perisaksalaisia olutperinteitä edustavien oluttyylien ohella myös muutamia modenimpiakin makuja. Altbayrisch Dunkelin, Schönramer Weißbierin ja  Schönramer Hellin seurana parikymmentä tuotetta kattavasta valikoimasta löytyy niin IPAa, APA kuin Imperial Stoutiakin, nyt maistelussa olevan Saphir Bockin ollessa jotain siltä väliltä.

Jyhkeä, 8-prosenttinen Heller Bock hieman jopa hirvitti etukäteen, vaikka luotto saksalaisiin näissä tyyleissä onkin kova. Viinalagerpelko kuitenkin talttui kutkuttavan mahdollisuuden edessä ja hyvä niin – Saphirilla avokätisesti (1kg/100l) aromihumaloitu olut osuu sulavasti makuhermoon, eikä vahvuuskaan iskenyt päin näköä vaikka slogan kuuluukin: Stark - Stärker - Schönramer Saphir Bock.

Panimon sijoilla on ilmeisesti ollut olutta myynyt ja ehkä valmistanutkin taverna jo 1500-luvulla, ellei aiemminkin. Paikka olikin aikoinaan tärkeä risteyskohta matkalla Münchenin ja Salzburgin välillä, joten hyvähän matkalaisten oli mallasjuomaa janoonsa saada.

Schönramer Saphir Bock
Kirkas, oljenkeltainen ja kohtalaisesti vaahtoava olut. Tuoksu on mainio! Vaalea, miedohko ja viljava maltaisuus säestää runsaan sitrusmaista, yrttisen tuoretta ja appelsiininkin vivahdetta sisältävää aromaattisuutta.

Maultaan tuoksun kaltainen, hivenen pisteliäämpi ja kevyen ruohoinen sitrusmaisen, yrttisen ja ehkä pippurista tuntua antavan mausteisuuden täydentäessä kauniin kokonaisuuden. Etenkin loppurutistus tuo suuhun kuivan, vaalean ja purevan, miellyttävän aromaattisen sävykirjon. Vahvuuden ehkä aistii, mutta tuo sekoittuu yllättävän hyvin joukkoon ja tunnelma pysyy raikkaana, jopa mukavan kevyenkin oloisena - jos se nyt sanana tähän yhteyteen vain sopii.

Tuomio: Saphir Bock. Nimi kertoo olennaisen. Mainio, aromihumaloitu, vaalea bock.Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti