keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Hopping Brewsters Flirty Fiona

Flirty Fiona oli ensimmäinen nose art -kuvitettu akaalainen omalla kohdalla.

Kiikutin elokuun etelän matkalta jokusen tuliaisen itselleni uudehkon Pien-puodin valikoimista ja äskettäin muuttohommia harjoittaneen Hopping Brewstersin farmhouse pale ale Flirty Fiona kuului retken ryöstösaaliiseen. Kahtena kappaleena itseasiassa, kun hieman hätäisesti hyllyrivejä kopeloin. Mutta eipä tässä suurta draamankaarta aikaiseksi onneksi saatu, sillä näppärästi taipuvaa Fionaa kelpaa pullo jos toinenkin nautiskella.

Tätä juttua kirjoittaessani panimon muutto ja sitä myötä tapahtunut kasvupyrähdys alkavat jo näkymään keskisuomalaistenkin markettien hyllyissä. Koko maitokauppavahvuinen vakio-olutarsenaali on nimittäin levittäytynyt mukavasti sekä S- että K-ryhmän tarjontaan Jyväskylänkin seudulla. Se tietysti helpottaa tuotannon läpikäyntiä huomattavasti.

Hopping Brewsters luottaa kauppaoluidensa kuvituksessa taidokkaasti tyyliteltyihin nose art –tyttöihin, jotka juontavat juurensa panimon erottuvaisesta lento-, historia- ja lentohistoriateemasta. Panimo avaa kotisivuillaan kuvavalintaa kattavasti, joten lainaan tähän vain pienen otannan sieltä. Kannattaa käydä lukaisemassa sivuilta loputkin. Lentokoneet ja historia sen sijaan valikoituivat toiminnan kantavaksi voimaksi perustajien  historia-, ilmailu- ja argeologiakiinnostuksen myötä.
Nose artilla eli nokkataiteella tarkoitetaan lentokoneen nokkaan tai kylkeen piirrettyjä kuvia, joiden alkuperäinen tarkoitus oli auttaa lentokoneiden erottamisessa toisistaan. Saksalaiset ja italialaiset lentäjät maalasivat ensimmäiset nose art -kuvat 1910-luvulla. Tapa levisi muihinkin maihin, ja pian kuvioista tuli suosittu tapa lisätä lentokoneeseen persoonallisuutta. Se oli oman aikansa graffiti. Kuvat muistuttivat pilotteja siviilielämästä ja tarjosivat siten jopa psykologista suojaa sotimisen keskellä.
Magnumilla ja Celeialla humaloidun Flirty Fionan sanotaa olevan parempaa kuin Meksikon auringon, jolla tarkoitettaneen aina meksikolaisen ruuan pariksi (jostain ihmeellisestä syystä) suositeltavaa Solia. Mittavaa kisailua näiden kahden välille tuskin saataisiin. Suosituksesta huolimatta en Fionaa sitrushedelmälohkon kanssa lähtenyt maistamaan.

Hopping Brewsters Flirty Fiona
Vaalea, todella runsaasti vaahtova ja sameahko olut. Tuoksultaan se on varsin kesäinen, kukkainen ja hitusen sitruksisen yrttinen. Vaalea maltaisuus on kuin (kuvitteelliseen) niityn reunalla vietettyyn kesäpäivään luotua eli kevyttä, viljavaa ja vaaleaa. Onpas pirteä ja virkeä tuoksu.

Maultaan olut toimii tuoksuaankin paremmin. Kevyt, pirteä ja raikas kokonaisuus henkii vahvaa kukkaisaromia appelsiinin, kevyen sitruksen ja yrttisyyden voimin ja nojaa vaaleaan, hentoon mutta riittävästi tukevaan mallaspohjaan. Erittäin kesäinen, kevyen katkera mutta piristävän viekotteleva.

Tuomio: Kesäolut, joka viilentää sopivasti syksylläkin.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti