Sahtia Vehniältä... |
Kun tuossa Runtusahdin nelosversio jo varastossa kerta
odottelee, lienee vihdoin aika avata sanaista arkkua sitä edeltäneestä,
loppukesästä testissä olleesta Runtusahti III:sta. Palaute on saavuttanut
tekijät jo Jyväskylän SOPPissa, mutta laitetaampa haukut nyt kerralla koko kansan
nähtäville.
Mikko Tarvainen ja Vesa Puupponen ovat
tosiaan aloittaneet sahdin saloihin tutustumisen ryminällä ja kesän mittaan
Vehniän maalaismaisemissa on valmistunut neljä saunanpadallista tuota jumalten
nektaria. Kaksi ensimmäistä erää menivät toimintatapoja hioessa tuloksen parantuessa
eksponentiaalisesti. Tähän kolmanteen haettiin jo hieman uutta lähestymiskulmaa
vaihtamalla humaloinnissa aiemmin käytetty Fuggle-lajike Hallertau Perleen. Puolet tästä erästä kypsytettiin avoimessa astiassa loppujen muhiessa
entiseen tapaan suljetussa ympäristössä. Mikko kommentoi saunatuvassa tehtyä
maistelua seuraavasti:
Suljetussa astiassa ja avonaisessa astiassa valmistetuissa sahtierissä oli eroja. Avonainen kävi vauhdikkaammin, oli väljähtyneempi ja vähemmän hapokas. Eli avonaisessa astiassa tehty joko valmistuu nopeammin tai sitten vain väljähtyy nopeammin.
Sahdin jälkivierteestä tehtiin myös tippukaljaa joka
kuuleman mukaan onnstui hyvin. Sahdeista sain maistettavakseni suljettua versiota.
Oppia ikä kaikki: tähän mennessä selvästi suunmukaisin ja laadukkain
kokonaisuus mitä Vehniältä on vastaan tullut, vaikkei se kakkoseräkään heikko
missään nimessä ollutkaan. Pikapuoliin sitten neljäs erä selvityksen alle ja
raportointivaihe käyntiin hitusen paremmalla aikataululla. Hyvältä kuitenkin jo
vaikuttaa.
Vehniän Runtusahti III |
Kellertävän ruskea, samea ja jämäkän näköinen sahti. Jos
rukiinkäytön voisi tunnistaa päältä, olisi näky mielikuvissani tämän näköinen.
Syyspäivän päätteeksi se henkii jollain tapaa rustiikkista maalaismaisuutta,
mikä on aina hyvä asia.
Tuoksu on varsin makea, toffeinen, kypsän banaaninen ja
karamellisen maltainen, mutta siinä piilee myös ronski annos kokonaisuuden
aateloivaa rukiisuutta sekä katajaista tuntua. Hyvin paksu, syvän tuntuinen ja
runsas.
Maultaan tuoksun veroinen, tuntumaltaan odotuksia hitusen
yksiulotteisempi, mutta edelleen soljuva, paksuhko ja huulia tahmaava.
Karamellisen maltainen, hieman leipäinen ja mukavan banaaninen alku saa
seurakseen katajaista, rukiisen rouheaa ja rustiikkista särmää sekä kohtalaista
leivontamausteisuutta. Lopussa on myös pientä katkeruutta, mikä sopii joukkoon
hyvin. Aika muhkea, selkeä ja miellyttävä kokonaisuus.
Hemmetin hyvä sahti.
Pisteet: 40/50 (8-4-9-4-15)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti