tiistai 18. lokakuuta 2016

HIISI Ruisperkele

Syksyn rukiista tuntua...
  • Tyyli: Imperial / Double IPA
  • Alk.%: 8,5
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
Pahan päivän irvisilmä, sadon nurja noutajainen. Miehen viepi marrasmieli, sylen syvään juurakkoonsa.
Rukiinen, rouhea ja runsas – ronski olut ärräpäiltä ärräpäille. Reippaan rukiisen mallasrungon päälle on ryöpytetty rapsakkaa humalaa rosessin jokaisessa vaiheessa. Rangat musertava olut – varokaa.
Nyt on kertakaikkiaan näpäkästi nimetty olut… HIISIn väki on taas tehnyt myyräntyötä ja kaivanut oluensa johtotähdeksi jonkinlaisen sarvekkaan suokristuksen. Omintakeinen tyyli parittaa pohjolan mystiikkaa ja mytologiaa rempseän menon ja modernin humaloinnin kanssa on todettu monta kertaa toimivaksi ja Ruisperkeleen kohdalla ilahduttaa myös se tosiasia, ettei jaloja ruismaltaitakaan ole peltoon unohdettu – matkassa on ruista sekä maltaana että hiutaleina. Nämäm rukiiset sävythän kuuluvat niinikään HIISIn erityisosaamiseen.

Sarvekas Ruisperkele...
Ruisperkeleestä kuului huhuja jo hyvän aikaa sitten, mutta ensikosketus tapahtui vasta tuoreeltaan oluen tullessa erikoiseränä Alkon valikoimiin – aiemmin olutta taisi olla ravintolajakelussakin… Ilmeisesti ainakin Jyväskylässä tuota on kyselty jo etukäteen kovasti ja keskustan Alkossa oli jo perjantaina myyty ”pullo jos toinenkin”. Apuaan tarjonneen myyjän kanssa turistessa tuli muuten huomattua, että herkästi tälläinen ujo ja häveliäs soomimies himmentää ääntään päästäessään kauppakäytävillä perkeleet valloilleen. ”No minä sitä ruisprr…krhm, köh, per-kelettä vaan tulin hmmkrhm…”. Tai jotain sinnepäin sopertelin. Tottahan "Hiisin Ruisperkele!" sivullisen korvaan voi helposti noitumiselta kalskahtaa.

Kyseessä on Chinookilla ja Simcoella avokätisesti vähän joka välissä humaloitu, rukiinen imperial IPA. Rytmimusiikin ystävälle ei musasuosituksena tyrkytetty ceeämmäks oikein uppoa, mutta ruokaparituksista (savuinen, glaseerattu BBQ-liha tai erittäin voimakkaat juustot) löytyisi varmasti toimivaa kampetta.
Rukkiinen tuplaIPA, rungoltaan aika rouhea & runsas. Humalaa niin perkeleesti. Lajikkeina Chinook & Simcoe. Lisätty vain mäskiin, first wort hoppina, keittoon, keiton jälkeen ja kuivahumaloinnissa. A vot. Niin sanottu ”hop forward” olut.
HIISI Ruisperkele
Kynttilän valossa kauniin oranssinen, tumman keltainen olut keskirunsaalla vaahdolla. Tuoksu on jämäkkä, muttei ylitsepursuava. Semmoinen arvokkaan rauhallinen, mahtipontinen ja puhutteleva. Kuivattua hedelmää löytyy sopivasti, mutta myös tuoreempaa aromaattisuutta on tarjolla. Greippiä, rukiiseen tunnelmaan kietoutuvaa, joskin kevyttä havuisuutta ja yrttistä potkua. Mukavasti hienoisen leipäistä, kevyen karamellista maltaisuutta.

Maultaan soljuvan jyhkeä, tuoksun tavoin jämäkkä ja sopivan pureva. American Strong Alestakin näkyy viboja nousevan. Mallasta löytyy ja se on pääosin vaaleahkoa, kevyen leipäistä ja aina niin ihanan rukiin sävyttämää. Etenkin lopun yrttinen, greippinen puristus yhdessä hienoisen mausteisuuden kanssa verhoutuu kauniisti yhteen hyvin esille pääsevän rukiisen rustiikkisuuden kanssa. Alkupuolisko sen sijaan tarjoilee lämmintä tunnelmaa kuivahedelmäisen ja trooppisen tuulahduksen voimin.

Olut ei ole makea, vaikka se pää kuivuutta lähempänä onkin. Hieman hidasliikkeinen lopputulema on hitusen tahmaava, katkera ja jälkimaultaan pitkä. Ja lämminhenkinen... Toimii hyvin.

Tuomio: Rukiinen, avokätisesti humaloitu double IPA, jossa on myös American Strong Alen sävyjä.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti