lauantai 22. lokakuuta 2016

Dugges High Five!

Swedish Craft Beer
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Dugges Bryggeri, Landvetter, Ruotsi

Ruotsalainen Dugges on iskeytynyt eurooppalaisten nettikauppojen hyllyihin viime aikoina melko laajalla rintamalla. Moderneja, paperilla jopa suuriakin oluita tarjoileva panimo sijaitsee Göteborgin nurkilla, oikeastaan aivan Landvetterin lentokentän kulmalla. Aikanaan Haaparannan Systeemistä tarttui matkaan muutama panimon tummempi, mitäänsanomaton lageri, minkä vuoksi Dugges jäi mieliin kummittelemaan hitusen hajuttomana ja harmaana panimona. Väärässähän sitä on nähtävästi tullut oltua kun tuota olutvalikoimaa tarkemmin alkaa tihrustelemaan. Vuosien mittaan etikettimaailma ja jopa oluiden nimet ovat toki muuntautuneet sinne viiksekkäämpään suuntaan eikä kylkeen painettu ”Hoppylicious” nykyaikaista tuntua hälvennä.

Tilasin ATK:llani testiin kohta kymmenvuotisen elonkaaren täyteen saavan High Five! IPAn. Internetin epäkohtana oleva riski hieman turhaksi kypsyneen humalapommin käsiinsaamisesta toteutui tällä kertaa melko odotetustikin, eli pullolla taisi olla avaushetkellä ikää jo viitisen kuukautta. Eipä siitä sitä täyttä hekumaa irti oikein saanut, mutta jonkinlaisia suuntaviivoja kuitenkin.

Oluen valmistuksessa on käytetty viittä eri humalaa, ohra- ja vehnämaltaita sekä ripaus sokeriakin. Reseptiikan sanotaan myös eläneen vuoden 2007 ensierän jälkeen jonkin verran: humalalajikkeet on pyritty pitämään samoina läpi historian, mutta niiden määrää on lisätty useaan otteeseen. Vahvuudessa sen sijaan on tultu alaspäin prosenttiyksikön verran (7,5% -> 6,5%). Nyt kun tässä on sopivasti hutkittu, lienee aika tutkia…

Dugges High Five!
Aprikoosinen, kohtalaisesti vaahtoava olut. Sameanpuoleinen... Tuoksultaan sitruksinen, mäntyinen ja hieman trooppisen hedelmäinenkin. Vaalea, taustalla pysyttelevä mallasrunko ei itsestään ilmoittele, mutta aivan parasta terää ei humalointikaan onnistu itsestään välittämään. Pullolla on muistaakseni (eli siis on) tosin ikää jo jonkin verran. Siihen nähden toimivaa menoa.

Maultaan kulmikas, pureva ja terävä. Greippiä, mäntyä ja vaaleaa, kevyenlaista tropiikin kirjavuutta. Rungoltaan edelleen vaalea, viljavan maltainen ja ehkä ohuen keksinen, mutta kuivaksi ja rapeaksi tämä lopulta kääntyy. 

Tuomio: Ihan kiva IPA nykykuosissaan, mutta jotenkin tuntuu ettei kokonaisuus aivan sitä ominta TOP-kamaa kuitenkaan olisi missään vaiheessa ollut.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti