perjantai 21. lokakuuta 2016

Founders Sumatra Mountain Brown


Jälleen yksi nosto Alkon tilausvalikoimasta ja sitä myöten viime aikoina melko paljon käsitellyltä michiganilaispanimolta. Diamond Beverages on tuonut ansiokkaasti laatupanimo Founders Brewing Companyn hehkutettuja makuja meidän suomalaistenkin saataville ja eritoten sen tummanpuhuvat oluet ovat uponneet allekirjoittaneelle oivallisesti. Nyt on vuorossa suklaamaltailla ja sumatralaisella kahvilla ryyditetty Imperial Brown Ale Sumatra Mountain, jota on tässä loppukesän ja syksyn mittaan kaatunut lasiin jo muutamaan otteeseen.

Brown Alen imperialisointi eli mallaspohjan muhkeuttaminen ja vahvuuden korostaminen sopivat pirtaani paremmin kuin hyvin, sillä perusbrownit kuuluvat yleensä vähän sinne ”meh” osastolle. Kahvi tuo kokonaisuuteen mukavaa tunnelmaa ja kokonaisuus muistuttaa monin paikoin tuhtia stouttia. American Strong Aleksikin tätä näkyy tyypitetyn eli totuus lienee jossain siellä välillä. Ratebeer ainakin listaa sen jälkimmäisimpään kategoriaan, jossa se komeileekin TOP50-listan puolivälissä.
This bold, imperial brown ale gets its body from a team of malts including Caramel malt for sweetness, flaked barley for dense foam, a bit of Chocolate malt for its deep color and Aromatic and Munich malts to add even more depth. German and Perle hops add a touch of bitterness to balance the malty sweetness. The addition of rich Sumatra coffee takes this perfectly balanced imperial brown ale to a decadent level.

Founders Sumatra Mountain Brown
Tummaruskea, kastanjainen olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu on aluksi yllättävän mieto, joskin toimiva. Lämpö avaa peliä. Tummaa suklaata, kahvista paahteisuutta sekä leipäistä mallasta. Makeahko, hieman mausteinen ja taustalla pähkinäpensainen.

Maultaan mainio. Makeahko, leipäisen vivahteinen maltaisuus tarjoaa ruskeaa tunnelmaa kahvisella paahteisuudella terästettynä. Karamellinen tunnelma tiviistyy ja saa reunoilleen paahtunutta tunnelmaa pähkinävivahteisen mausteisuuden tanssahdellessa taustalla. Vaihtaisin aamukahvini mieluusti tähän…

Keskirunsas, kokonaisuutta tasapainottava ja sopivasti leikkaava katkeruus on paikallaan maun loppupuoliskolla ja kuivattua kypsyyttä tarjoava hedelmäkirjo antaa teokselle ansaitsemansa syvyyden. Lopun monipuolisessa leikittelyssä maistuu myös salmiakki alkoholin hieman lämmittäessä sivummalla. 

Tuntumaltaan huulia hieman tahmaava, hidasliikkeinen muttei kuitenkaan mahdottoman paksu.

Tuomio: Kahvilla terästetty, maltaisen maistuva ja vähän makeakin brown ale. Ei lajinsa perikuva, mutta ehkä juuri siksi niin toimiva.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti