maanantai 10. lokakuuta 2016

BrewDog Abstrakt AB:19

Abstraktia menoa olutkulttuurin saralla...
  • Tyyli: Saison
  • Alk.%: 13,1
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti

BrewDogin tuotteiden kulutus on jostain syystä laskenut radikaalisti ja tähän aina aika ajoin havahtuessani, on lasiin hamuttava jotain uutta ja kujeilevaa. Skotlannin koirapanimohan oli joskus kovinkin punk, mutta onko se sitä enää? Kyllähän se on, muttei ehkä niin räikeästi ja toiminta on saanut uhon ohelle vähän vakavampaakin pohjaa – ainakin näin hyvin epämääräisesti seurattuna… 

Isoja oluita syntyy edelleen ja näistä hyvänä esimerkkinä toimii isojen ja vähän ylitse lyövienkin oluiden Abstarct-sarja, jonka yhdeksästoista leikittely toimii tämän päivän teemana. Yksi pullo saapui kesällä kaverini matkassa Arkadiasta ja täytyy todeta, että rapeaan parinkympin hintaan myyty olut tuntui nettiselailun perusteella olevan harvinaisenkin kilpailukykyinen hankinta ”suoraan” Alkosta hankittuna.

AB:19 on saanut tyylimäärityksekseen imperial saison ja leikkisästi voisi joku vääräleuka double imperial saisoniksikin tituleerata. Ja minähän tituleeraan. Olut on nimittäin sekoitettu panimon kahdesta tynnyrikypsytetystä imperial saisonista – Black Jacquesista ja Everyday Anarchystä. Musta ja punainen saisonmaailma sekoittuvat kauniiksi, jopa intensiiviseksi kokonaisuudeksi, joka toimii kieltämättä huumaavalla tavalla. Tynnyrisaisonien blendauksen jälkeen koko komeus on muhinut vielä rommitynnyreissä, mikä luonnollisesti antaa näytökselle sen viimeisen silauksen.

Erä (10 047 pulloa) tuli julki jo viime vuoden marraskuussa, mutta mihinkäpä tämän vahvuinen (13,1%) nektari vajaassa vuodessa karkaisi… Päinvastoin, uskoisin.

BrewDog Abstrakt AB:19
Todella tummanruskea, melko niukkavaahtoinen olut kaatuu lasiin verkkaisen arvokkaasti. Tuoksu on odotetun voimakas, syvä ja todella intensiivinen. Tumma, kuivattu viikunaisuus ja luumumaisuus saa seurakseen kevyen, joskin itsepintaisen suklaan aromin sekä salmiakkisen liköörimäisyyden. Tummia vivahteita on useita ja kokonaisuus on lämmin, elegantti ja arvokkaanoloinen. Punaviinimäinen, portviiniinkin viittaava punertava lämpö tuo tynnyrivaikutelman rinnalle miellyttävää sävykkyyttä. Loppuliu'ussa on jännää, itselleni seesamöljyn mieleentuovaa, kuivahkoa ja rusehtavaa soljuvuutta. Vakuuttava tuoksu kaiken kaikkiaan.

Myös maku on voimakas, monivivahteinen ja syvä. Tummaa, ruskeaa kuivahedelmää viikunat, luumut ja kirsikat etupäässä. Tynnyristä saadaan tyylikästä vaniljaa sekä rommirusinaisuutta, joka toimii tumman ja voimakasmakuisen punaviinin marjaisuuden ja ronskin lämmittävyyden kanssa. Lopussa tiivistä salmiakkia, seesamia tällä kertaa siemeninä mutta myös suklaista, toffeistakin maltaisuutta. Soljuu suussa, tahmaa huulet ja lämmittää mielen. Hidasta nautittavaa...

Tuomio: Voimakas, tyylikäs ja arvokas olut. Tynnyri, tummat hedelmät ja monet muut... Kaunis kokonaisuus. 

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti