lauantai 29. lokakuuta 2016

The Flying Dutchman Nomad More Complicated Than Your Girlfriend Stout

Nyt kieli keskellä suuta, on nimittäin aika pitkä nimi oluella. Suomen oma Lentävä hollantilainen Ronald de Waal leikittelee mieluusti niin oluiden nimien kuin reseptiikankin kanssa, toteuttaen olutfantasioitaan kuin taiteilija ikään. More Complicated Than Your Girlfriend Stout on runsasmakuinen, tummanpuhuva ja paahteinen stout, joka on maustettu kahvipavuilla, kaakaonibseillä, bourbon vaniljatangoilla, tahitilaisilla vaniljapavuilla ja kypsytetty lopuksi amerikkalaisten tammilastujen kanssa. 

Paperilla todellakin complicated ja todellisuudessakin miellyttävän monipuolinen, runsasmakuinen ja puhutteleva kokonaisuus, joka ei kuitenkaan meidän taloudessa lunastunut lupaamaansa monimutkaisuuden vertauskuvaa. Ehkä ihan hyväkin. Olut tuli nimittäin testattua yhdessä paremman puoliskon kanssa ja vaikka makumaailma vuolaita kehuja keräsikin, oli ”vertailukohteen” loppukaneetti kuitenkin ”I’m way more complicated than that”. En väitä vastaan. Tämä ei silti tarkoita, etteikö oluesta luonnetta olisi löytynyt ja ennen kaikkea painotan, että kyseessä on erittäin maistuva ja ainakin meidän mielestä harmittoman hauskasti nimetty olut.

Flying Dutchman kaappasi itselleen parikin palkintoa tämän vuoden World Beer Awardseilla ja nyt käsittelyssä oleva tyttöystävästout oli yksi kullitetuista juhlakaluista. Se voitti esimerkillisesti koko Belgium's Best Flavoured Stout / Porter 2016 –sarjan mestaruuden, mikä sinällään olisi hyvä iltapäivälööppiotsikon paikka: Belgian paras tulee Suomesta! Ronaldin oluet kilpailivat belgisarjassa, koska kiertolaishengessä toimiva Flying Dutchman valmistuttaa oluensa De Proefbrouwerij’lla. Oman stouttini tilasin Hops Unitedista, mutta onpa tuota näkynyt mukavasti muissakin verkkokaupoissa, mitä soisi tapahtuvan suomalaisten tuotosten kanssa enemmänkin.
Yes, you love her. But oh boy can she be difficult. But then again did you want her to be the boring mass produced lager type, the vanilla of girl friends? Of course not. Celebrating the intricacies of relationship we created this Stout, which has a lot going on. It is matured on Coffee beans, Cocoa nibs, Bourbon Vanilla beans & Tahitian Vanilla beans. Wow, that sounded tasty. To top that, it is aged on American Oak chips. This is a big beer loaded with dark roasted malts. Your mouth will be filled with coffee and chocolate flavours, supported by the warmth of vanilla. All is balanced by a good load of hops, which will bring this beer to a bitterness of 85 EBU which we hope is much higher than in your relationship. Cheers to her!
The Flying Dutchman Nomad More Complicated Than Your Girlfriend Stout
Sysimusta olut, jonka runsas vaahto tiivistyy hitaasti pirtelömäiseksi, sentin paksuiseksi kasaksi. Aika jyhkeä näky. Tuoksu on runsaan bourbonarominen, vaniljainen ja aidon kaakaomainen. Paahteisuutta, pehmeää kahvia ja ripaus tummaa suklaatakin. Samettinen, moniulotteinen ja miellyttävä.

Myös mausta löytyy hyvällä otteella bourbonmaailmaa, mutta sitä ja edelleen esillä olevaa vaniljaa suuremman roolin näkyy ottaneen kaakaon ja kahvin paahteinen, mutta mokkaisen samettinen liitto. Paahtunutta maltaisuutta, lopussa tummaa suklaata, kevyttä salmiakkia ja kohtalaista, greipin, yrtin ja havun sävyin iskevää katkeruutta, ehkä kevyttä mausteisuuttakin. Suutuntumalta voisi hieman pyöreämpää menoa odottaa, vaikka hitusen tahmaava ja pyörivä kokonaisuus hyvin tasapainossa onkin.

Tuomio: Mainio, monipuolinen ja puhutteleva stout. Tietynlainen monimutkaisuus on kuitenkin näemmä hyvin suhteellista. Selvitään siis säikähdyksellä. Herkullinen kokonaisuus.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti