torstai 6. lokakuuta 2016

Hiisi & Ukonmalja Protacon XXV

  • Tyyli: Amber Ale
  • Alk.%: 5,7
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
  • Muuta: Protaconin 25-vuotisjuhlaolut
Kun joku aika sitten käsittelin Solita Oy:n juhlaolutta, palasi mieleeni aavistus, että jotain vastaavaa on jäänyt julkaisematta. Ja niin olikin. Käväisin nimittäin eräänä lopputalven iltana oluella Ukonmalja kotipanimon taustalla vaikuttavan Särkän Tommin kanssa, joka lahjoitti pari pulloa työnantajansa Protaconin juhlaolutta, HIISIllä valmistettua, rukiista amber alea. Kohtaamispaikkana toimi, by the way, City-lehdessä Suomen seitsemänneksi parhaaksi baariksi arvostettu Palokan Oluttupa. No anyway…

Olut suunniteltiin Protaconilla Tommin toimiessa hankkeen pääarkkitehtina. Käsittääkseni ajatus omasta oluesta oli tullut jostain ”ylempää”, ympäri Suomen toimivan yrityksen johdosta, mikä vei kotioluistaan tunnetun miekkosen isokenkäisempien juttusille neuvonpitoon. Maltainen erikoisosaamisen oli siis huomattu. Yrityksen 25-vuotisoluesta tuli lopulta  rukiinen, Cascadella, Williamettella, Mosaicilla ja Herculesilla humaloitu American amber ale, jolle kertyi vahvuutta 5,7%. Maitokaupparajan ylityksen myötä olut on siis ”myyty” panimolta Alkon kautta Protaconille eli käytetty tuhannen litran lasti Alkon takaovella ennen firman pirssiin pakkaamista. Näin se meillä pohjolassa toimii. 

Oluen muodikkaasta humalakattauksesta huolimatta ylitselyövää aromipommia ei lähdetty rakentamaan. 35 EBUa, maanläheistä kukkaisuutta ja hedelmää tasapainon teesein. Olut on kevyesti kuivahumaloitu Cascadella ja Willamettella. Ruista löytyy mallaspohjasta n. 10% mikä sopii niin oluen, kuin HIISIn että Tomminkin tyylin oivallisesti. Yksinkertainen, ruokajuomana toimiva ja perusoluesta poikkeava, talveen hyvin istuva visio onnistuneella totetutuksella.

Lokakuussa valmistettu olut ehti sopivasti pukinkonttiin eli sitä jaettiin Protaconin henkilöstölle joululahjoina. Tästä voisi puolestani ottaa kopin useampikin yritys, vaikka täksi jouluksi tullee jo vähän turhan kiirus. Joka tapauksessa firmaolut otettiin hyvillä mielin vastaan ja Tommin mukaan palaute on oli kokonaisvaltaisen positiivista.

Hiisi & Ukonmalja Protacon XXV
Punertava, kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu on tuhti, rukiisen leipäinen, makean maltainen ja aromaattisen humaloitu. Kukkaisuutta, sitrusta, mandariinia, kypsää hedelmää.

Maultaan runsas, monipuolinen mutta silti helposti lähestyttävä eli varmasti sitä mitä on haettukin. Leipäinen maltaisuus on hieman makeaa, selkeästi rukiisen sävyttynyttä. Humalointi nousee esiin loppua kohden liikuttaessa: greippisyyttä, kukkaista tuoreutta ja yrttisyyttä. Katkerot, kevyt mausteisuus ja rukiin kulmikkuus kuivattavat loppuliukua ja antavat muutoin pehmeänkin oloiselle oluelle ryhdikkyyttä. Suutuntumaltaan matalahiilihappoinen, sitä myöten aavistuksen soljuva - tasapainoinen, nautittava.

Tuomio: Rukiista mahtia, humalan tasapainottelua ja hyvää nautittavuutta samassa paketissa. Näitä lisää..!

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti