keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Bock's Ruisolut 4,7%

Jees Bock's...

Jatketaan rukiisissa tunnelmissa, kerta tällainen mahdollisuus meille on tarjottu. Paikallisen K-Supermarket Länsiväylän hyllystä tapaa usein löytyä muutoin hitusen hankalammin saatavilla olevia olusia ja sain taas äskettäin maistuvan vinkin, että vaasalaispanimon ruisolutta olisi vielä tarjolla. Ja näinhän sitä sieltä löytyikin.

Bock’sin Jura Mikkonen vinkkasi kevään kirjakartoituksen yhteydessä, että heidän ruisoluensa kannattaa tyypata mikäli vastaan tulee. En tiedä oliko vihje peruja allekirjoittaneen ruisfetissistä vaiko vain puhdasta ylpeyttä oman tuotteen laadusta, mutta asia jäi joka tapauksessa takaraivoon kolkuttelemaan. Alkoholilainsäädäntömme ”ansiosta” oluesta on olemassa kaksikin eri versiota: maitokauppaan istuva 4,7-prosenttinen sekä Alkon tilausvalikoimasta ja ravintolamyynnistä löytyvä 5,5-prosenttinen versio. Vihje koski eritoten jälkimmäistä, jonka pääsin lopulta maistamaan Jyväskylän SOPPissa. Voi pojat tuo olut kolahti, vaikka jyhkeän Eisbockin jalkoihin jäikin. Nyt on sitten aika läpikäydä sen kevyempi, joskin miellyttävän runsasmakuinen ja herkullinen versiointi.

Vehnäoluthiivalla käytetty ruisolut, roggenbier, asettuu yleensä sinne reilun viiden prosentin tuntumaan, mutta vaasalaiset todistavat sen toimivan hyvin maitokauppavahvuudessakin. Kehuja virisi kotisohvan molemmin puolin eli en ollut tämän väittämän kanssa yksin liikkeellä. Bock’sin Ruisolut on hyvä, rukiinen ja rungokkaan maltainen olut – riippumatta kumman vaihtoehdon niistä lasiinsa kaataa…

Bock's Ruisolut / Rågöl 4,7%
Samea, kuraisen ruskea ja niukkavaahtoinen olut.   Tuoksu on hyvä, runsaan maltainen rukiiseella, ruskealla tunnelmalla, limppuisella imeltyneisyydellä ja kypsän banaanisella sävykkyydellä. Hieman mausteista kuivuutta, kevyttä yrttisyyttä.

Maku puhuttelee ja on vahvuuteen nähden miellyttävän runsas ja jämäkän tuntuinen. Leipäistä, kevyen imeltynyttä mallasta, rukiista leikittelyä ja tuoksua paljon miedompaa, mutta edelleen läsnäolevaa banaanisuutta. Lopussa esiin nousee potkivaa mausteisuutta sekä yrttistä katkeruutta - ilmoilla on myös sellaista kotikeittiöön ruisleivän kohoavan taikinan katkua, joka kieltämättä antaa hyvää tunnelmaa. Oikein hyvä.

Tuomio: Vakuuttava, monipuolisen maltainen ja kauniin rukiinen olut.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti