keskiviikko 5. tammikuuta 2022

Alkon Jouluoluet 2021: To Øl Jule Malt 2.0

To Øl Jule Malt 2.0

  • Tyyli: Imperial Milk Stout
  • Alk.%: 13,0
  • Panimo: To Øl City, Svinninge, Tanska

Jouluoluthommat jäivät taas aikomuksia ohkaisemmiksi ainakin blogin puolella, mutta jo väliviikolla alkanut sesonkialemyynti innoitti toteuttamaan yhden jo ennalta luvatun ostopäätöksen. Tanskalaisen Töllin jokavuotinen jouluolut lähti näet mukaan sopumuotoiseen viiden euron pullohintaan, mikä on jo varsin tasapainoinen rahasumma kolmetoistaprosenttisesta takkatulijuomasta.

Jule Malt 2.0 jatkaa varsin uskollisena aiemmin myös Jule Mælkina tunnetun Imperial Milk Stoutin tarinaa. Tälle vuodelle reseptiä on muokkailtu hitusen ja esimerkiksi vahvuus on laskenut huippuvuosien lukemista parin prosenttiyksikön verran. Myös aiemmin tuttu kiertolaisuusleima on jäänyt taakse ja joulujytky on Töllin oman To Øl Cityn mustaa kultaa. Hitaasti soljuvaan olueen on laskettu laktoosia sammion täydeltä, mutta kokonaisuus ei tiivisty oikeastaan lainkaan omnipollomaisiin esanssisuuksiin tai yltiöilmelyyksiin makeuden ilmiselvästä läsnäolosta huolimatta.

Sopii omaan makuun yllättävänkin kauniilla tavalla ja tuonee takaisin rohkeutta tutustua nykypäivän Sweet- ja Milk -liitteillä korostettuihin paahdeunelmiin. Niihin on tullut tehtyä hiljalleen etäisyyttä alati korostuneen ja leivosmaistuneen makeuden kasvaessa. Jule Maltin nykymuoto on monella tapaa hieno kokonaisuus, joka tuli sippailtua kaikessa rauhassa mökin rantasaunalla. Kelpasi siinä iltahämärissä valmistella paikkoja seuraavan päivän uuden vuoden saunarutiineita varten.


To Øl Jule Malt 2.0

Musta, hidas, raskaanoloinen olut ohuella, ruskealla vaahdolla. Tuoksu on runsas. Paahtunut maltaisuus on syväluontoista, tumman suklaan sävyjä tunnustavaa, paahtuneen siirappistakin. Kypsää hedelmää, lämpöä.

Maku on hyvä. Runsas ja intensiivinenkin. Suussa hitaasti soljuva, huulet tahmaava olut tarjoilee paahtuneen maltaisia sävyjä tumman suklaisuuden ja paahdetun siirappisuuden sävyissä. Kypsää hedelmää, toffeeta ja torttua. Lopussa varsin napakkaa katkeroa, yrttiä ja sitrusta sekä lämpöä. 

Alkoholia ei mausta löydy ja vaikka hidastempoiseksi nautiskelu luontaisesti ohjautuu, on vahvuus hyvin saatu leivottua sisään eikä se erikseen pistä mistään esiin. Hieno olut talvimyräkän keskelle.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti