perjantai 7. tammikuuta 2022

HIISI Itse BA

HIISI Itse BA

  • Tyyli: Sour / Wild Ale
  • Alk.%: 6,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

HIISIltä tuli loppuvuodesta muutamakin uutuus Alkon valikoimiin, joista itse valikoin ensimmäisenä testiin tynnyrikypsytellyn versioinnin mainiosta karviaismarjasourista, Itsestä. Alkujaanhan panimon viidentenäsadantena keittona maailmaan saatetusta Itsestä on muotoutunut luottovakio muutoin hieman vähäsourisemmiksi muodostuneissa mallasjuomatottumuksissani, joten tokihan tynnyrikypsytetty elämyskin kovasti kiinnosteli.

Barrel Aged Itse on käynnistelty aistikkaalla saisonhiivan ja brettanomyces clausseniin blendillä ja hapatettu talon omalla lactobacillus-juurella. Makumaailmaa sävyttää reilu annos karviaismarjoja ja homma on tällä kertaa tosiaan sinetöity tammen syvyyksissä vietetyn aikakauden turvin. Tynnyrissä on vietetty aikaa selvästi tolkullista kuukautta kauemmin, kuukausitolkulla, mikä kuulostaa omaan korvaan erityisen hyvältä ja kyllähän vaikutuksen voi maustakin selkeästi havaita. Todella tyylikästä ja eleganttia menoa.

HIISI Itse BA

Hieman tummaan, punakkaan taittavan keltainen, utuava olut valkealla vaahdolla. Tuoksussa hyvää tallimaisuutta, sitruksista happamuutta, kevyttä viheromenaa sekä muutoi kirpeää, pirteää olemusta tasapainottavaa pyöreyttä eräällä tapaa valkoviinivivahteisin piirtein. Tuo lienee ainakin osin karviaisten ja tynnyrin aikaansaannosta. Todella miellyttävä tuoksu kaiken kaikkiaan. 

Ja maku jatkaa samoilla urilla. Sitruksista kirpeyttä, happamuutta ja omenaisia, vaalean ja vähän happaman oloisia hedelmäisyyden piirteitä. Tallia, loimea, tammea tai ainakin tynnyrin läsnäoloa. Edelleen viittaan valkoviinimäisyyteen, tai ainakin vaaleaa rypäleisyyteen, josta löytyy myös karviaisen sävyjä. Ei yltiöhapan, mutta mukavasti jälkimakuun kuivuva ja suuta supistava kumminkin. Ei kärkäs, vaan pehmeän taustan varaan hienosti rakennettu, luonteikas kokonaisuus. Erinomainen esitys.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti