- Tyyli: Traditional Ale
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Stallhagen, Godby, Suomi
”Pullollinen historiaa”, lienee sopiva lausahdus
tämänkertaisen oluen äärellä. Stallhagen Historic Beer 1843 on rahvasta
silmällä pitäen valmistettu toisintopainos neljä vuotta sitten Föglön edustalta
merenpohjasta naaratusta historiaoluesta. Shamppanjakorkilla varustettu
pikkupullo on jo varsin tuttu näky markettien hyllyssä eli kansanpainosta on
lähdetty jalkauttamaan melko tehokkaasti ympäri maan.
Oluestahan on myös olemassa hivenen tyyriimpikin versiointi,
numeroitu kahdentuhannen kappaleen erikoiserä, johon pääsee käsiksi vain
ostamalla laivalipun Vikingin väreissä matkaavalle ”ruotsinlaivalle”.
Buffetruokailuiden välissä voikin sitten piipahtaa ostoksilla ja hamuta
käsiinsä komeaan puulaatikkoon pakatun keräilyharvinaisuuden kohtalaisen kovaan
hintaan, 113,50€/plo. Melko varakas seikkalijaluonne saakin siis olla, mikäli
olut todella kiinnostaa eikä halua tyytyä vain koko kansan saatavilla olevaan
kopioon… Sinällään hauska yksityiskohta näiden kahden painoksen välillä on, että
virkamiesbudjettia vaativan deluxeversion ja markettipainoksen nimissä on
vuoden heitto, rajatun erän nimen ollessa Stallhagen Historic Beer 1842…
Stallhagen Historic Beer 1842 |
Kerrataanpa oluen taustoja hieman. Sen nykyinen elinkaari
sai alkunsa kesällä 2010 kun Ahvenanmaan saaristossa tehtiin hylkylöytö.
Uponnut alus oli mitä ilmeisimmin päätynyt merenpohjaan jo 1840-luvulla, mutta
sen todellista ikää saati alkuperää ei vielä ole saatu selvitettyä. Sen sijaan
laivan lastin tutkinnassa on edetty jo konkreettisiin tuloksiin saakka ja
tutkimustyön hedelmillä on kirjaimellisesti päästy maiskuttelemaan. Ylös syvyyksistä
kiikutettiin olut- ja viinimaailmaa kohahduttaneita löytöjä, kuten 145 pullollista
moitteettomana säilynyttä shamppanjaa sekä kolmea erinäistä olutlaatua! Shamppanjien
alkuperät on jo onnistuttu jäljittämään ja olutkin pääsi VTT:n laboratorioihin
tutkittavaksi.
Viisikymmenmetrinen merivesipatja, pullon ja merenpohjan
väliset paine-erot ja tasaisen viileät ympäristön olosuhteet takasivat
shamppanjoille optimaaliset säilytysolosuhteet. Olut sen sijaan oli jo alkanut ottamaan
siipeensä pitkän säilytyksen seurauksena… Iloksemme tutkijat kuitenkin onnistuivat
löytämään pulloista eläviä maitohappobakteereita ja tutkimusten perusteella
käsitys oluen vahvuudesta, kitkeryydestä ja väristä mahdollistivat sen
henkiinherättämisen 170-vuoden tauon jälkeen. Näinpä yksi löydetyistä oluista
on saanut uuden sivun historiansa lehdille autenttiseksi kuvatun jäljitelmän
myötä. Rekonstruktointiin osallistui kotimaisen edustajiston lisäksi myös
belgialaisen KU Leuvenin yliopiston asiantuntijoita ja löydettyjen maitohappobakteerien
tutkimiseen elintarvikkeiden säilyvyyden kehittämiseksi VTT on saanut apua
kanadalaisen University of Saskatchewanin tutkijoilta. Ihan kohtalainen määrä
lusikoita sopasta siis löytyykin. Uusintapainoksessa kohtaavatkin nykyaikainen
oluenvalmistustaito ja historian kupliva havina. Stallhagen onkin
itseoikeutetusti ottanut haastavan tehtävän vastaan ja tuonut pöytiimme
pullollisen historiaa. Olutta kuvataan panimon tiedotteessa seuraavasti:
Stallhagen 1843 on spontaanihiiva käymisellä valmistettu olut, jonka raaka- aineina on käytetty ainutlaatuista yhdistelmää mallasta, vehnää ja mikro- organismeja, joita normaalisti ei nykyisistä oluista löydy. Alkuperäisoluen valmistusaikoina ei vielä tunnettu nykyisenkaltaisia viljeltyjä hiivakantoja. Olut on väriltään vaalean keltainen ja siitä puuttuvat oluelle tyypilliset katkero ja humala-aromi lähes kokonaan. Humalan rooli 1800-luvun panimoissa ei ollut yhtä tärkeä kuin se on tänä päivänä.
Stallhagen Historic Beer 1842 |
Rusehtavan keltainen, melko vaahdokas ja ihan komean
näköinen olut. Tuoksu mieto mutta miellyttävä. Siinä on kuivanlaista, vaaleaa
viljaisuutta sekä sopivaa pyöreyttä antavaa vehnäisyyttä, ehkä hiven
happamuuttakin. Aivan ohut ripaus mausteita, hieman runsaampaa, omenaista
hedelmäisyyttä.
Maultaan ihan toimiva, ehkä loppuunsa vähän ponneton.
Vaaleaa viljaisuutta, pehmeähköä, melko hapanta vehnäisyyttä sekä
pippurinkaikuista mausteisuutta. Vähän kuivaa ja simppeliä wittiä muistuttaa -
suodatettua sellaista kevyellä valkoviinin vivahteella kenties. Omenan ja
päärynänkuorista hedelmäisyyttä löytyy vaalean rypälemäisellä tunnulla
ryyditettynä. Tuntumaltaan ihan toimiva paketti, hieman jopa soljuvuutta
löytyy. Jälkimaussa hienoisen kitkerä, hapan aromi, joka tuonee luonnetta
enemmän kuin häiritsevää puristusta.
Tuomio: Sinällään ihan kiehtova ajankuva menneisyydestä -
nykypäivään siirrettynä kokonaisuus lienee sekoitus valkoviinin, gueuzen ja
witbietrin tunnelmaa, ehkä vähän suodatetummassa ja riisutummassa muodossa
kuitenkin. Pientä potkua kaipaisi, mutta voisin hyvin kuvitella terassikeleille
melko päteväksikin juomaksi.
Pisteet: 33/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti