torstai 23. lokakuuta 2014

Kuinka laajat yhteiskunnalliset vaikutukset "pornorommin" sensuurilla lopulta onkaan?



Sumentamisenkin jälkeen kuva oli kuulemma liian tunnistettava...

”Valvira poisti Ron Jeremyn kasvot rommipullosta”

Tämä uutinen ei varmaan jäänyt keneltäkään huomaamatta, sen verran runsaasti aihetta on puitu. Keskustelu on kuitenkin painottunut holhous- ja turha säätely-aiheiden ympärille, eikä kukaan ole ajatellut sensuurin vaikutusta suurempaan kokonaiskuvaan. Kerrataanpa hieman perusteluja aiheen selventämiseksi. Valviran kieltoperusteista löytyi seuraavanlainen kohta:
"Alkoholilain 33§:n 2 momentin 5 kohdan mukaan alkoholijuoman mainonta, epäsuora mainonta tai ja kuluttajiin kohdistuva muu myynninedistämistoiminta sekä sen liittäminen muun tuotteen tai palvelun mainintaan ja myynninedistämistoimintaan on kielletty, jos siinä luodaan kuva, että alkoholin käyttö lisää suorituskykyä taikka edistää sosiaalista tai seksuaalista menestystä.".
Näyttelijä-ohjaajalegendan kasvot eivät siis soveltuneet alkoholijuoman kylkeen seksuaalista halukkuutta lisäävän voimansa vuoksi? Näin asian näkee Radio Cityn haastattelema Valviran lakimies:
Mikä Ron Jeremyn kasvoista tekee sellaisen ettei niitä saa olla rommin etiketissä?
- Kyseinen henkilö on aika tunnettu* aikuisviihdealan näyttelijä ja on hyvän tavan vastaista käyttää tällaista henkilöä alkoholijuoman myynnin edistämisessä.

Elikä tässä on kyse seksistä? 
- Aivan. 
Pitääkö Valvira ihmisiä niin typerinä, että Ron Jeremyn kasvokuva rommipullon kyljessä yllyttää heitä seksiin ja alkoholismiin?
- No... yleisössä voi semmoinen mielikuva tulla.
Roninkaan mielestä tässä ei ole järkeä...
Noh, ”aika tunnettu” on Ron Jeremystä puhuttaessa jo melko selvät kunnianloukkauksen kriteerit täyttävä määritelmä. Puhutaan kuitenkin kolme vuosikymmentä valkokankaita dominoineesta, ”näyteltyjen kohtausten” lukumäärässä kärkisijaa pitävästä näyttelijä-ohjaajalegendasta, joka Valvirassakin tunnetaan niin hyvin että piirroskuva riittää kaatamaan tuotebrändejä… No vitsailut sikseen, kyse on lopulta varsin vakavasta aiheesta. Sensuuripäätöksellä voi olla huomattava negatiivinen vaikutus maamme tulevaisuuteen – ainakin mikäli perusteluissa mainittu paradoksi pitää paikkansa.

Suomessa sekä syntyvyys- että kokonaishedelmäisyysluvut ovat näyttäneet taantumaan päin jo useamman vuoden ajan. Valtio kuitenkin tarvitsee veronmaksajia tulevaisuudessakin ja tällä menolla vieläpä huomattavasti nykyistä runsaamman määrän. Käsittääkseni vielä toistaiseksi yleisin ja suositeltavin keino tehdä lapsia on se periteinen makuuhuonepaini… Vai ollaanko esimerkiksi VTT:llä kehitetty jonkinmoinen uraauurtava, valtion kontrolliin perustuva lasten koeputkituotantojärjestelmä? Epäilen…

Syitä syntyvyyden laskuun on monia ja niihin lukeutuvat mm. taloudellinen ja sosiaalinen epävarmuus, mutta myös kumppanuussuhteiden vähentynyt solmiminen. Taloustilanteeseen ei liene tulossa helpotusta lähivuosina ja tiukentuva verotus, yrittämisen entisestään lisääntyvä byrokratia ja yleinen sääntelyn lisääminen heikentävät suomalaisten taloudellisia mahdollisuuksia entisestään, ulkona käyntiin ja harrastamiseen ei ole enää varaa ja näin sosiaaliset suhteet kärsivät. Kansa stressaantuu ja jo toisensa löytäneet parit etääntyvät toisistaan… 

(lähde: Väestöliitto)
Käsissämme olisi ollut lääke, joka olisi saanut Valviran mukaan vietit virtaamaan ja tuonut lämmön takaisin makuuhuoneisiimme. Sitä lääkettä meille ei kuitenkaan suotu, sillä se koettiin seksiin yllyttäväksi ja jopa seksuaalista osaamista korostavaksi… Etiketissä ei saa esiintyä edes tunnistamattomaksi sumennettua, karvaisen miehen piirrettyä päätä. ¿Por qué? Mikäli tähden naamataulun rommille tuoma voima tosiaan olisi sitä luokkaa mitä Valvirassa epäillään, niin tätä rakkauden nektariahan tulisi saada apteekeista ja päivittäistavarakaupoista kautta maan – ja reseptillä vaikka ilmaiseksi! Väestöllä ei olisi enää aikaa murehtia kiristyviä veroja, syntyvyys kohoaisi pilviin ja kaikilla olisi kivempaa.

Rehti Ron-rommi olisi muutoinkin ollut, noh, rommi paikallaan, sillä osa Ron Jeremyn suosiosta (etenkin näyttelijäuran loppupuoliskolla) perustuu siihen, että hän toimi tärkeänä inspiraationa ja toivon kipinänä perinteisestä mieskuvasta poikkeavien, ns. tavallisten miesten keskuudessa. Eikö tämäkin olisi omiaan laskemaan miesten kokemaa sosiaalista painetta nykyajan ulkonäkökeskeisessä maailmassa? 

Sinällään minua jäi perusteluissa mietityttämään, että kehen Ronin kuva erityisesti viranomaisten mielestä olisi vedonnut ja kuinka suuressa vaarassa naiset olisivat rommin edessä olleet? Oliko pelkona uskonnollisten ja konservatiivisten tahojen nostattamat kauhukuvat esiaviollisesta kevytkenkäisyydestä – onhan Ron melko laajalla skaalalla naisia kaatanut…

No mutta, Jaskahan laittoi paradoksin testiin ja lopputuloksena oli, ettei ainakaan pelkkä Ron Jeremyn piirroskuva alkoholia sisältävän elintarvikkeen kyljessä riitä seksuaaliviettiä korostamaan. Toki otanta perustuu yhteen iltaan ja painottuu pääsääntöisesti rommia kevyempiin juomiin yhden henkilön kohdalla, mutta olisiko pidempiaikainen altistuminen karvaisen miehen kuville silti laukaissut pelättyä tapahtumaketjua valloilleen? Ehkä salaisuus piileekin vain Ron de Jeremy-rommissa… tai sitten jonkun korvien välissä.

Lopulta ongelman ydin lienee ennemminkin järjettömissä laeissamme, joita jo nykyisellään on tulkittava kuin piru raamattua ja virkamiehen on tehtävä kuinka kirja käskee. Paikoin on toki räikeitäkin tulkinnanvaraisuuksia, joissa valvovan tahon olisi mahdollista käyttää myös sitä kuuluisaa maalaisjärkeä... Se on sitten ihan kaverista kiinni näköjänsä. Valtion talous on kuralla, yritykset pakenevat Viroon ja silti Arkadianmäellä on ollut aikaa pohtia, kuinka pienpanimoiden ainoa järkevä tiedotuskanava (some) saataisiin tukittua... Ketuiksihan tuokin sitten meni.

Mutta tässä olisi sitten sitä seksiä á la Ron, ettei mene ihan vakavaksi:


*Jutun sisällössä saattaa esiintyä sarkasmia, jonka tulkitsemisen vastuu siirtyy suoraan lukijalle. Olutkellari ei kuitenkaan kehoita lapsen tekoon alkoholin vaikutuksen alaisena, vaan ylläpitämään kipinää parisuhteessa sitä vaativin keinoin... Haluan myös painottaa, että uskomus Ron de Jeremy-rommin seksuaaliseen käyttymiseen vaikuttavana tuotteena on Valviran esittämä paradoksi, jota Olutkellari tässä jutussa vain tarkastelee...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti