maanantai 6. lokakuuta 2014

Tuhkan seasta uuteen kukoistukseen - Pyynikin Käsityöläispanimo tulipalon jälkeen

http://www.pyynikinkasityolaispanimo.com/


Toukokuussa Tampereen Tesoman päällä leijaili tummia pilviä – Pyynikin Käsityöläispanimolla riehui tulipalo. Panimon toiminta seisahtui useiden kuukausien ajaksi, mutta syksyn tullen toiminta on taas saatu uomiinsa ja ehtipä tauon aikana kertyä myös hieman nappuloita kauluksiinkin… Tuhkasta on siis noustu ja ilmeisesti entistä ehompana, uusia kujeita virisevänä.

Uutta tuotantoa lähdettiinkin markkinoimaan aktiivisesti ja ennakkomyyntiä harjoitettiin mm. Virossa kirjoilla olevan, vast’ikään toimintansa aloittaneen Papabeersin kautta. Kutkuttava tarjouskampanja aktivoi kotimaiset oluenystävät ja ennakkomyyntiin varattu pullomäärä hupeni vain vajaassa neljässä päivässä. Tahti on siis huikea, mutta ilmeisesti lisää ässiä löytyy panimon isännän, Tuomas Peren hihoista. Jututin miestä hieman palonjälkeisen ajan tiimoilta ja utelin samalla hieman syksyn mukanaan tuomista mauista ja juonista.

http://www.pyynikinkasityolaispanimo.com/
... on noussut tuhkasta, entistä ehompana...

Suosittelen tutustumaan myös viime tammikuiseen, panimon alkuvaiheita kartoittaneeseen haastatteluun:

Katsaus tuoreiden pienpanimoiden alkutaipaleeseen - PyynikinKäsityöläispanimo


Millaisin miettein Tuomas valmistautuu panimon toiseen syksyyn, reilut kahdeksan kuukautta edellisen haastattelun jälkeen? Paljon ainakin on ehtinyt tapahtumaan – niin hyvässä kuin pahassakin…


Teillä oli keväällä jo hyvä noste päällä, mutta kohtalo puuttui peliin tulipalon voimin. Millaisia mietteitä tapahtunut nosti pintaan?
Ei sitä oikeen aluksi tajunnut. Vitutti ja oli semmonen suruisa olo mutta sitten kun homma vaan viivästy ja viivästy niin alkoi turhautuminen. Porukkaa laitettiin lomautukselle, yritettiin säätää tilaustilannetta, kontaktoitiin asiakkaita jne. Harmitus muuttui ahdistukseksi.

Tuhkasta kuitenkin noustiin ja panimon toiminta on taas täydessä käynnissä - entistä ehompana? 
Joo. Epäilen että Pyynikingarjun tontut oli käyny Väinämöisen jutuilla. Jengi jakso onneks venaa ja uusia asiakkaita tulee. Hyvä näin. Tuo feeniksvertaus on melko osuva.

Mistä tarvittavat voimavarat toiminnan uudelleen käynnistämisen kaivettiin? Monet olisivat varmasti lyöneet hanskat tiskiin...
Jotain saatiin/saadaan vakuutusyhtiöltä. Osakeannista oli apua ja varmaan tuo ihmisten, asiakkaiden ja muiden valtaisa tuki on varmaankin tämän takana.

Vaikka tuotanto seisoikin kesän ajan, ei kansainväliseltä maineelta voinut välttyä. Kerro hieman Vahvaportterin MM-tittelistä. 
Uskomaton juttu. Tulipalo oli vetänyt mielen tosi apeaksi ja varastot ammotti tyhjyyttään. Nurkassa oli jotain näytepakkauksia. Hollantilainen veljespanimo VandeStreekin Ronald laitto viestiä että tulkaa Berliiniin pitämään hauskaa ja tapaamaan porukkaa. Samalla sain päähäni että osallistutaanpa tapahtuman yhteydessä järjestettävään kisaan. Oluet lähti ajoissa, posti palautti ne kun oltiin laitettu vahingossa vääriin boxeihin. Aikaa ei ollut oikeastaan paljoa ja mietin että osallistutaan sitten vasta ensi vuonna mutta kuten kaikissa hyvissä tarinoissa draaman on kaarrettava, ystäväni Hakulisen Johannes, panomiehiä hänkin, ilmoitti menevänsä Berliiniin jo aiemmin ja ottaisi Vahvaportterit mieluusti kyytiin. Oluet olivat perillä viime tingassa. Vaimon kanssa saavuttiin Berliiniin, otettiin lungisti ja maisteltiin tunnelmaa. Illalla sain viestin että kannattaisi tulla seuraavana päivänä tapahtumapaikalle pokkaamaan palkintoa. Ja niin kauniina kesäpäivänä Berliinin ilmatilassa kumusi Pereen pojan karjunta. Kyseessä siis tosiaan maailmanlaajuinen Global Association of Craft Beer Brewersin tapahtuma, johon Suomestakin jo kuuluu useita panimoita. Kisaan osallistui lähes seitsemänkymmentä pienpanimoa lähes kolmestakymmenestä maasta. Kilpailu on siis open eli avoin myös ei -jäsenille. Minulle merkittävää oli tuomariston taso, sieltä tullut palaute ja se tunne ja atmosfääri tietty mitä sai kokea.

Maailmanmestari...
Lanseeraatte myös Vieraissa Pyynikillä- yhteistyökuvion. Kertoisitko tästä hieman lisää.
Ideana on tehdä jatkuvalla syötöllä erilaisia kolliksia, siten että ne tehdään aina meillä Pyynikillä. Ja vieraana on tosiaan henkilö ei yhteisö. Toki henkilö saa edustaa jotain yhteisöä mutta kuitenkin henkilöt ovat vieraissa meillä. Rakennetaan tarinaa ja tehdään olutta. Vieraat ovat siis laidasta laitaan eri taustoilla lukuunottamatta yhtä eli oluttaustaa. Me säästetään toi meitin pikkukalusto juurikin tähän ja omaoluttoimintaan. Isoja aletaan pykäämään kun hiukan kiiru helpottaa.

Onko vieraita saatu jo kiinnitettyä projektiin?
On saatu, mielenkiintoisia persoonia ja ovat kotoisin ympäri ämpäri tellusta. Vieraita on jo käynyt Suomesta, Hollannista, Saksasta, Italiasta ja tällä viikolla saadaan vieras aina Amerikoista saakka. Ajattelen tätä jatkuvana toimintona, ehdottomasti.

Millaisia tuloksia yhteistyöltä on lupa odottaa ja millaisella aikataululla?
Papabeers toivottavasti ne sitten myy. Uskoisin että hyvä tapa olisi rakentaa jokin systeemi tuohon. Esimerkiksi loota jossa on neljän vieraan kanssa tehdyt tuotokset, kuusi pottua kutakin. En tiedä varmaksi kuitenkaan millainen tulee sitten loppujen lopuksi. Tämän vuoden puolella kuitenkin tämä toiminta jo aukeaa myynnillekin.

Aloititte myös myymään olutta verkossa, Viroon perustamasi Papabeers-kaupan toimesta. Onko vaarana, että tempauksen johdosta Pyynikki päätyy suomalaisviranomaisten silmätikuksi?
No, kauppa on tosiaan aivan muun tahon omistama kuin Pyynikin mutta kyllä sitä on joku meillä hallituksessa pohtinut. Meillä taitaa olla kuitenkin sen verran vaikutusvaltaista sisäpiiriä että epäilen. Jos huomataan että jotain shittiä tulee liikaa niin sitten täytyy reagoida. Pelkäämällä ja varomalla ei mun luonteella kykene etenemään.

Miltä panimon lähitulevaisuus näyttää?
Panimo valmistautuu loppuvuoteen ja joulun aikaan, asiakkailta on kasa tilauksia ja lisää tulee. Näitä sitten panimon kalenterilla säädetään. Kiirutta pitää ja kaikki ovat entistä vahvempana asian takana ja kun tuo tulipalo meitä ei tuhonnut niin kai se vahvisti. Hyvältä siis näyttää.

Palolla on suuri merkitys panimon vielä lyhyessä historiassa. Onko aikomusta kääntää tragedia voitoksi esimerkiksi jonkin tyyppisen savuoluen muodossa?
Savuolutsarja tulee. Sarjan tuotannon puolella aloittaa tunnettu sahdintekijä, Hepsu Hepo-Oja Savusahdilla.

Eli varsin hyvällä sykkeellä Pyynikin pajalla touhutaan ja toimintaan on siis saatu aktivoitua myös osaamista panimorajojen ulkopuolelta. Tulipalon jäljet ja kolhut on saatu periksiantamattomuuden ja yhteisön tuen avulla paikattua ja olutta valmistuu tälläkin hetkellä. Kiitokset Tuomaksella vastauksista - Olutkellari toivottaa panimolle pitkää ikää ja kehoittaa pitämään sammutuskaluston käden ulottuvilla, kun olutmestarilla seuraavan kerran kipinä iskee ja ideat alkavat kytemään..

Kippis!
J-P

Toukokuisen palon jälkiä panimolla - nokivahinkoja syntyi, kuten kuvasta näkyy...
... mutta uudet asukit saapuivat jo heinäkuun korvilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti