Sateinen keskiviikkoilta näytti syksyn märemmän puolen ja
normitilanteessa kotisohva olisi vienyt heittämällä voiton arjen askereista.
Tällä kertaa mielessä oli kuitenkin jotain aivan muuta, sillä olin sopinut
paikallisen olut- ja siideriharrastajan kanssa lähteväni seuraamaan oluen tekoa
kotioloissa. CideErikinäkin tunnettu Leevi toimitti minulle viime syksynä
pienerän siidereitään maisteluun ja tuolloin jutustelimme josko minua
kiinnostaisi tulla seuraamaan kuinka olut valmistuu. Luonnollisesti idea
kiehtoi ja varsin nopeassa aikataulussa homma sitten lähti etenemään, sillä
vain
vuotta myöhemmin aikataulut saatiin sovitettua yhteen. Aika oli
sinälläänkin melko otollinen, sillä kyseessä lienee ainakin vähäksi aikaa
viimeinen kotiolutsatsi Leevin toimesta miehen keskittäessä voimavaransa
siiderireseptien ja –valmistusprosessin hiomiseen.
Nyt tai ei ainakaan pariin vuoteen-tilanne siis…
|
Illan missio... |
Valmistettava olut oli tyyliltään Strong Scotch Ale, ns. wee
heavy, jonka resepti myötäilee Brewing Classic Styles-kirjasta (Jamil
Zainasheff & John J. Palmer) löytyvää McZainasheff’s Ween esimerkkiä.
Ajatuksena olikin valmistaa todellinen winter warmer, noin kymmenen
prosenttinen mallasherkku – ehkä tahattomasti hienoisella savunvivahteella
terästettynä. Tästä lisää edempänä... Uteliaana lähdin matkaan, sillä kotioluen
kanssa olen aiemmin ollut tekemisissä vain maistajan roolissa. Kamera kävi ja
uteliaat kysymykset lentelivät – Leevi niihin pitkäpinnaisena oluen teon
yhteydessä vastailikin. Mutta katsotaanpa sitten, kuinka ilta oikein eteni. (Itse
olin pitkälti sivustaseuraajana, vaikka passiivia jutussa käytänkin…)
Saavuin paikalle hieman ennen iltakuutta. Tilusten
esittelykierroksen jälkeen jalkauduimme alakerran panimotilaan, jossa Leevi oli
jo lämmitellyt mäskäysveden sopivaan lämpötilaan. Maltaat sekaan, lämpötilan
tarkastus (n. 68°C) ja tunnin odottelu. Mäskäys- ja myöhemmin keittokattilan
virkaa toimitti 38,5-litrainen, eristetty
Edelstahlin Thermoport Thermobehälter-teräskattila,
joka kuuleman mukaan ylläpitää lämpötilan yllä noin puolen asteen tuntilaskulla.
|
Maltaat kattilaan... |
|
Rosteri kiiltää... |
|
Ja vielä viimeinen mittaus ennen kannen sulkemista... |
Kun kattilan hana tunnin kuluttua aukaistiin, täyttyi
huoneen ilma miellyttävällä maltaan aromilla. Vierre valui kauniin kirkkaana jo
alusta lähtien ja se siirrettiin välivarastona toimineeseen 30-litraiseen
muoviastiaan odottamaan kattilan tyhjäämistä ja pesemistä. Putsauksen ajan
vierrettä pidettiin lämpimänä erillisen vastuksen avulla, mutta eihän se mennyt
ihan kuin kuuluisassa Strömsössä. Suurta olutta valmistettaessa nousee vierteen
ominaispaino kohtalaisen korkeisiin lukemiin eli käymiskelpoisia sokereita
löytyy ihan mukava määrä. Mäskäyksen jälkeen jäähdytetty näyte kohotti mittarin
lukemiin 1.068 ja samalla astiassa lämmityksessä ollut vierre alkoi imeltymään
vastuksen pinnalle nostaen ilmoille lopulta palaneen sokerin katkun – vähän kuin
ruisleipää olisi grillattu hieman kärähtäneiden vaahtokarkkien kanssa. Ehkäpä
tapahtunut antaa hienoista lisävivahdetta lopputulokseen, ehkä ei. Homma kuitenkin
jatkui ilman lämmityslaitetta, joka putsattiin puhtaassa vedessä
kiehauttamalla.
|
Vierrettä talteen... |
|
Ja vähän vielä yläkautta läpi... |
|
Astian koko vain kasvaa... |
|
Sokeripitoisuus oli tehokkaalle vastukselle liikaa..- |
|
Lämpöä tuottava viritys |
Melko nopeasti vierre oli liruteltu talteen, mäskit lapattu
biojätteisiin ja kattila huuhdottu puhtaaksi. Tästä eteenpäin olinkin vähän
pihalla – panimotila nimittäin jatkui autotallin edustan kongiin, jossa
vierteen keitto suoritettiin. ”Onko tämä
nyt sitä kuuluisaa ulosmäskäystä?” ajattelin nokkelana poikana, mutta tuo
vaihe kuulemma jätettiin pois ja siirryttiin suoraan keittoon. Kieltämättä ensikertalaiselle
mielenkiintoinen kokemus kuunnella vierteen pöhinää syyssateen samanaikaisesti
kastellessa viereistä katua. Talviaikaan tätä oluen ulkovalmistusta kannattaisi
varmasti markkinoida kaukaa tuleville turisteille vaihtoehtoisena kokemuksena järven
jäällä makoilun ja taivaan tuijottelun sijaan… Viileän ja jo valmiiksi kostean ulkoilman
ansiosta kattilasta noussut kuuma höyry nosti RH:n pilviin ja melko töpäkkää
höyryä pihapiirissä leijailikin. Mahtaa olla näky ulkopuolisen ohikulkijan silmissä,
mutta naapurit ovat varmaan tähän pössyttelyyn jo tottuneet. Keittoaikaa muuten
viilattiin reseptistä poiketen hieman lyhemmäksi ja kahden kolmevarttisen
sijaan toimenpide suoritettiin tunnissa.
|
Leevin panimolla on kaksi työtilaa... |
|
Syysillan taikaa... |
|
Janohan tässä tulee... |
|
Humalatarjonnan tarkastus... |
Humalaksi valittiin reseptin mukaisesti East Kent Goldings,
josta ensimmäinen osa (46g) lisättiin keittoon vartin kohdalla. Loput 15g sai
odotella vielä puolisen tuntia ja päästettiin irti viimeiseksi vartiksi.
Porinaa kuunnellessa maistoimme paria Leevin tämänvuotista siiderierää ja
täytimme kuvettamme pikkupurtavan voimin – kiitoksia vain talon emännälle
tarjoiluista! Siidereistä etenkin jälkimmäinen ihastutti makunsa
tasapainoisuudella ja sopivalla runsaudella. Hyvältä vaikuttaa.
Tunti hupeni pikavauhtia ja lopulta jäljellä oli jäähdytys,
astian vaihto ja hiivaus. Keittoastia raahattiin takaisin sisätiloihin ja
sisältö jäähdytettiin pariin kymppiin vesikiertoisen järjestelmän avulla. Pieni
erä talteen mitattavaksi, jäähtynyt vierre astiaan, hiiva perään, kansi kiinni
ja lukko paikoilleen. Nyt mitattu ominaispaino kohosi lukemiin 1.082… Ajatuksena
oli aiemmin, että mäskäyksestä ylijääneitä, laimeampia vierteenliruja olisi
voitu vielä keittää mukaan käymisastiaan, mutta lopulta päädyttiin antamaan
oluen jatkaa matkaa sellaisenaan. Kerrottakoon vielä, että yön aikana vesilukko
oli alkanut jo iloisesti pulputtelemaan eli toivotaan parasta ja odotetaan
priimaa…
|
Jäähdytystä... |
|
Ja kevyt ilmaus matkalla käymisastiaan... |
|
Viimeiset mittaukset... |
|
17 litraa lämmikettä... |
|
Vesilukko sinetöi homman... |
|
Ja välineet odottelemaan pesua... |
Puolisen vuotta oluen kannattaisi kuulemma antaa tekeytyä,
mutta aikomuksena olisi tasaisin väliajoin tarkastaa tuotteen kunto ja
kirjoittaa ylös tuntemuksia ihan vertailun vuoksi. Esimerkiksi
Ukonmaljan Tommihan tätä harrastaa ja jutuista näkee hyvin kuinka olut kehittyy eri
vaiheissa…
Yhteenveto
Kyseessä oli tosiaan allekirjoittaneen ensikosketus
kotioluen valmistukseen. Paria keittoa olen Hiisin päämajassa käynyt
seuraamassa joten oli mielenkiintoista nähdä kuinka tai’at kotioloissa tehdään.
Ilta onnistui yli odotusten ja voin hyvillä mielin todeta taas oppineeni uutta.
Erityisesti ulkona tapahtunut keittovaihe jäi elävästi mieleen, mutta myös
Leevin varmuus toimia hieman vauhdistakin sävelletyssä työjärjestyksessä. Hyvää
oppia ja mainiota ajanvietettä.
Entäs millä fiiliksin kotiolutharrastuksesta yleensä?
Innostuinko yhtään? No ehdottomasti, vaikka mukana olikin se oluen teon
glamourimpi puoli ilman pullojen ja välineiden pesuja, kuulostaa ajatus oikein
kutkuttavalta – ja onhan se sitä jo pidemmän aikaa ollutkin. Hiekkaa saa tiimalasissa huveta kuitenkin puolen Saharan verran, ennen kuin Olutkellarissa omat oluet alkavat virtaamaan,
mutta aihe kiinnostaa myös pelkän nauttimisen ulkopuolella.
Kiitokset Leeville audienssista!
J-P
|
Valpas olutvahtimme Onni... |
|
Tällainenkin löytyi hyllystä... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti