tiistai 7. lokakuuta 2014

Hiisi Hanssin Jukka - Pullollinen suomalaista ilmailuhistoriaa!

  • Tyyli: Höyryolut / Steam Beer / California Common
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
  • Muuta: Ilmasotakoulun Killan tilausolut


Tällä kertaa lasiini kaatui pullollinen suomalaista ilmailuhistoriaa… Hanssin Jukka on Hiisin valmistama höyryolut, joka lainaa nimensä eläkevuosiaan viettävältä Ilmavoimien Douglas DC-2 –kuljetuskoneelta. Pitkän historian omaava kone on lähtöisin USAsta, jossa se valmistettiin KLM-lentoyhtiön käyttötarkoituksia mukaillen vuonna 1935. Talvisodan syttyessä kone kuitenkin kulkeutui Ruotsin kautta Suomeen, hieman paremmin sotakäyttöön muunneltuna. Myös alkuperäinen nimi Den Haan (Kukko) muutettiin kotoisampaan muotoon ja ilmeisesti tämä nykyinen nimi viittaa härmäläiseen puukkojunkkariin nimeltä Juha Antinpoika Leskenantti eli ”Anssin Jukka”. Ilmavoimia Jukka sitten palveli vuoteen 1955 saakka, jonka jälkeen se onnistui sivuuttamaan romutuspäätöksen ja päätyi kahvilaksi Hämeenlinnaan. Pitkään palvellut kone hoiti kahvilan virkaa parin vuosikymmenen ajan, tarkemmin sanottuna vuodet 1959-1981. Karjalan lennoston Kilta järjesti kansalaiskeräyksen koneen museoimiseksi ja vielä samaisena vuonna 1981 Jukka kuljetettiin Jyväskylän Tikkakoskelle, Ilmavoimien varaston suojiin. Siellä kone sitten nökötti ja rapistui aina vuoteen 2011 saakka, jolloin Ilmasotakoulun Kilta päätti ehostaa sen entiseen loistoonsa. Yli viisikymmentä käsiparia ja 150.000 euroa myöhemmin entisaikojen loisto on vihdoin saatu palautettua ja kone on viimeistelty täyteen esittelykuntoon – se jos mikä on vähintäänkin oluen arvoinen suoritus!

Hanssin Jukka kahvilana Hämeenlinnassa (kuva: Ilmasotakoulun Kilta)
Ja oluttahan on! Ilmasotakoulun Kilta nimittäin laittoi paikallispanimon asialle ja näin hienon koneen historiaa kunnioittaen valmistui sen nimeä kantava höyryolut. Hiisin Mika kertoilee oluen taustoista seuraavasti:

Koko homma lähti nimenomaan Ilmasotakoulun Killan aloitteesta. Jarmo Alanko masinoi heidän päästään pallon liikkeelle ja meillähän sitten innostuttiin ajatuksesta.  

Tarkoituksena on nostaa esiin etupäässä suurin Killan projekti eli Hanssin Jukka. Onhan Jukka kuitenkin palanen suomalaista historiaa. Eikä pelkästään sotaisaa menneisyyttä, vaan useimmille se muistuu kuitenkin mieleen erikoisena kahviona Hämeenlinnasta. Alunperin matkustajakoneeksi rakennettu, sitten mukana sotatoimissa ja myöhemmin taas kaiken kansan palveluksessa.

Koneella on alkujuuret Kaliforniassa, joten oluen tyyli Steam Beer löytyi osuvasti sitä kautta. Onhan höyryolut tyylinä itsekin lähtöisin samalta alueelta. Koneen rikas historia vaati myös mielestämme monipuolisen oluen.

Killan jäsenistön kanssa hiomme makuprofiilin kuntoon yhteismaistelussa ennen kuin teimme ensimmäisen varsinaisen erän Jukkaa. 

Kilta kaitsee Hanssin Jukka- nimeä, joten aivan jokaiseen projektiin he eivät nimeä myöskään luovuta käyttöön. Meidän hatunnosto Killan työlle on konetta kunnioittavan oluen tekeminen.

Ensimmäinen erä oli menestys ja myi nopeasti loppuun. Eikä sitä päästy vielä Hämeenlinnaan asti viemään, joka oli tavoitteena. Joten uusi ja suurempi erä on luvassa, kunhan sopiva väli löydetään sille tuotannossamme.

Jukka ehostettuna kesäauringossa (kuva: Puolustusvoimat)

Vanha Jukka sai siis arvoisensa oluen ja näillä näkymin itse koneen matka jatkuu lähiaikoina Jyväskylästä takaisin Hämeenlinnaan. Tikkakosken Ilmailumuseon vapaat lattia-alat ovat nimittäin niin kortilla, ettei konetta saada näytteille ilman miljoonien remonttia. Sopiva sijoituspaikka onkin ollut hakusessa ja esimerkiksi Tuurilla seilaava kyläkauppias Vesa Keskinen ilmaisi aiemmin kiinnostuksensa koneen esille ottamiseen, mutta tuo yhteistyön kipinä kuitenkin lopulta kariuitui. Kauppakeskus Tuulosen suunnalta sen sijaan on annettu vihreää valoa. Hämeenlinnan siirtoa on mukana juonimassa myös innokas ilmailuharrastaja, Lammin Sahdin omistava Pekka Kääriäinen joka myötävaikuttaa aiheeseen Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa. Ehkäpä Hanssin Jukka saa tulevaisuudessa myös nimikkosahtinsakin. Ken tietää… Lammin Sahdin ulosmyyntipistehän sijaitsee niin ikään Tuulosen katon alla, joten ilmailunähtävyyttä jatkossa ihailevan on näppärä täydentää myös sahtivarastojaan samalla reissulla.

Jatkoa oluelle on siis luvassa ja levikkiäkin ilmeisesti ollaan laajentamassa mm. Hämeenlinnankin suuntaan. Panimon olutmestarilta tiedustelin myös hieman oluen reseptiikkaa ja ilmeisesti pitkälti maistuvan Harjun Höyryn linjoilla on eteenpäin lähdetty. Mallaspohja on hieman vaalentunut ja aromipuolta on voimistettu Cascaden ja Willametten voimin… 

Hanssin Jukan entisöintiin voit tutustua Ilmasotakoulun Killan aiheesta kertovan reportaasin myötä – melkoisen savotan on talkooväki saanut kunnialla hoidettua:Hiisi Hanssin Jukka
Kirkas, oranssisen keltainen olut joka vaahtoaa kumpupilvien lailla. Tuoksultaan perusvarma, toimivan oloinen, melko mieto kuitenkin. Mallaspohjaltaan olut varsin neutraali ja sitruksen vivahteinen, hieman ruohoisa aromikkuus saa hyvin jalansijaa yltymättä kuitenkaan mahdottoman voimakkaaksi. Raikas ja nenään sopivasti osuva.

Maultaan hieman rotevampi, mutta myös kauniisti pureva. Mallaspohja on edelleen vaalea, melko neutraali, ehkä hivenen viljainen. Aromaattista sitruksen pirteyttä, runsaampaa ruohoista purentaa ja raikkautta, ehkä ohut siivu kevyttä mausteisuuttakin. Keskirunsas, raikkaan oloinen ja oikein tasapainoinen – hieman hedelmäinen sivujuonne antaa mukavasti puhtia kokonaisuuteen.

Tuomio: Perusvarma, mukavan aromattinen höyryolut, joka omaa myös miellyttävää purevuutta. Tasapainoinen, loppuunsa melko rauhallisesti leikittelevä kokonaisuus, jolle uskoisi käyttöä löytyvän melko laajastikin – ehkä kevyen ruokajuoman, saunan vilvoittelun ja raikkaan rentoutumisen lääkkeenä omimmillaan.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti