perjantai 24. lokakuuta 2014

Pähkinä purtavaksi: Rogue HazelNut Brown Nectar

  • Tyyli: Brown Ale
  • Alk.%: 6,0
  • Panimo: Rogue Ales, Newport, Oregon, USA

Siinäpä vasta pähkinä purtav... juotavaksi.

Oregonilaispanimon oluen speksit olivat sen verran kutkuttavat, että pulloon oli käytännössä pakko tarttua. Ymmärrän siis täysin, miksi alkoholijuomien tuotetiedot halutaan piilottaa – näin ostopäätökseen vaikutettaisiin enää juoman vahvuudella ja hinnalla eli kansanomaisesti ”hinta/viina-suhteella” laadun ja kiinnostavuuden sijaan. Sika säkissä sen olla pitää eikä missään nimessä tarkkaan valikoitua, tilanteeseen sopivaa makumaailmaa painottavaa toimintaa – sehän kuitenkin juodaan. Kauhistus!

No niin… Hazelnut Brown Nectar on nimensä mukaisesti hasselpähkinän aromimaailmaa matkassaan kantava olut, jonka tarkempi tyylilaji on brown ale. Atlantin takaa tulevat versioinnit yleensä tunnustavat runsaanlaista humalakirjoa, mutta tällä kertaa ruskean maltainen olut on terästetty jonkinlaisella hasselpähkinätiivisteellä – lieneekö tuolla jotain tekemistä pähkinöistä puristettujen öljyjen kanssa sitten? Aitoa pähkinää kuitenkin kehutaan käytetyn. Mallaspohja on monipuolinen ja pähkinän makumaailmaa tehostamassa on mukana luonnollisesti myös suklaamallasta. Kutkuttavaa nähdä, kuinka pähkinälisä kietoutuu muutoinkin pähkinäistä perusmakua kantavaan oluttyyliin.

Rogue HazelNut Brown Nectar
Tummahkon ruskea, kevyesti punertava olut joka muodostaa keskirunsaan, tiivistyvän vaahtokerroksen. Tuoksu on melko pervo, joskin ihan toimivakin. Hasselpähkinä on yllättävänkin selvästi esillä ja saa tukea kuivakakkuiselta, kuivalta leivosmaisuudelta sekä tummahkolta limppuisuudelta. Hiven rusinan ja toffeen sekaista makeutta, ehkä hippunen suklaatakin. Aika jännä…

Maultaan hieman pliisumpi eikä oikein saa palasia kohdilleen. Etupotku on melko ilmeetön ja omaa suht terävien hiilihappojen harjalla ratsastavan metallin kaiun. Makuskaala kuitenkin ryhdistäytyy ja tarjoaa kevyesti maitosuklaata, pähkinäistä kuivuutta ja tummahkoa kakkupohjaa – joukossa on kuitenkin pitkään pöydällä seisseen Punnitse ja Säästä-reissun unohtunutta eltaantuneisuuttakin, mutta ajan myötä tuo hiljalleen tasoittuu. Katkerot nostavat pintaan outoa kitkeryyttä, joka ei oikein viettele, muttei jää pitkään suuhun pyörimäänkään. Pitkä jälkimaku kuitenkin tarjoaa tuoksunkaltaista hekumaa ja onnistuu jättämään hyvän maun suuhun. Hasselpähkinäinen kuivakakku kantaa pitkään kevyen suklaan ja rusina-toffeen kuorruttamana… Ajan kanssa kokonaisuus kuitenkin tasoittuu ja kampeaa itseään parempaan tasapainoon kakkupohjan, hasselpähkinän ja miellyttävän suklaan voimin.

Tuomio: Tuoksu lupaili pervoa, mielenkiintoista kokonaisuutta, mutta makumaailma jäi kaunista jälkimakua lukuunottamatta auttamatta jälkeen, joskin nosti profiiliaan pitkässä juoksussa. Hasselpähkinät löytyivät hyvin kautta linjan ja jälkipuolisko toimi mainiosti.

Pisteet: 32/50

Hieman ryhdikkäämmässä portterissa pähkinä voisi olla hauskakin twisti…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti