torstai 23. lokakuuta 2014

Riegele BierManufaktur Ator 20


Tasaiseen tahtiin näitä reigeleläisiä on tässä tullut testattua ja tällä kertaa on syksyyn sopivan doppelbockin vuoro. Oluttyyli selviääkin nopealla vilkaisulla suoraan pullon kyljestä, sillä Riegelen elitistisempään BierManufaktur-saagaan kuuluva mallasherkku tunnustaa nimeä Ator 20. Atorhan on yleinen pääte, jota viljellään doppelbockien nimissä – esim. Ayinger Celebrator ja Paulaner Salvator… 

Sarjan oluille on yhtenevää niiden nimistä löytyvä lukuarvo, joka kuvaa aina kunkin oluen jotain määräävää ominaisuutta. Atorin tapauksessa numero 20 viittaa sen kantavierteen vahvuuteen (20° P). Lopputulemana on tummahko, vahvuudeltaan 7,5%:nen syysjuoma eli varsin sopuisaa lämmikettä on pöytään tänään kannettu. Ruokasuosituksiin kuuluu useampikin hirviruoka (mm. hirvigulassi), mutta myös paistettu possu istuu pöydän ääreen varsin sopuisasti. En epäile yhtään…

Riegele BierManufaktur Ator 20
Todella tumman ruskea, hivenen punaista sävyä ilmentävä olut. Vaahto on kauniisti rakentunut, melko runsaaksi äityvä, mutta suht ripeästi tasaantuvaa sorttia. Tuoksu on mainio, melko makea, vahvan maltainen. Runsasta, pinnaltaan imeltynyttä limppua, mämmiä ja rusinaa – hieman paahdetta, ehkä kevyttä pähkinää. Syksyinen, luonteikas ja väreiltään syvä.

Myös maku toimii ja koko paketti on erittäin kauniisti tasapainossa. Runsaasti tummaa, imeltynyttä limppua, rusinaista hedelmäisyyttä sekä kevyempää mämmin aromia. Hieman pähkinää ja lopussa kohtalaisen hillittyä, yrttistä purevuutta. Tuntumaltaan hieman tahmaava, suussa sopivasti soljuva ja juuri sopivasti syvyyttä mukaan tuova.

Tuomio: Erittäin laadukas, tasapainoinen ja maistuva esitys, joka antaa maltaan mahdille sen ansaitseman kunnioituksen. Melko makeahan tämä on, mutta paahtuneessa muodossa tuo on vain edukseen. Hieno, jylhä olut!

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti