keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Omnipollo Nebuchadnezzar


Get fresh or die trying.
Näin toteaa Omnipollon reseptiikkavelho, Henok Fentie kutkuttavan double IPAn, Nebuchadnezzarin kohdalla. Ruotsalainen haamupanimo on noussut oluen ystävien suureen suosioon melko nopeasti ja kirjoittelinkin panimon takana olevan kaksikon taustoista heidän maistuvan belgi-IPAn, Leonin yhteydessä. Nyt maistovuorossa on jo todella pitkään kutkuttanut, paljon kehuja kerännyt Nebuchadnezzar  - Columbus-, Centennial- ja Simcoe-humalin tykitetty double IPA. Oluen resepti pohjautuu suoraan Henokin kotikeittiön vastaavaan olueen, joka on vain skaalattu 1:1-suhteessa kaupalliseen mittakaavaan. Se on valmistettu Leonin tavoin Belgiassa… 

Rapeaa menoa syksyistä taustaa vasten...
Nimensä olut lainaa Uus-Babylonian valtakunnan merkittävimmältä hallitsijalta, Nebukadressar II:lta, joka vaikutti vallankahvassa n. 605 eaa.-562 eaa. Miekkonen on tunnettu Juudan ja Jerusalemin valloituksista, joista sai alkunsa ns. Baabelin vankeus – juutalaisten pakkosiirtolaisuus. Kunnon diktaattorin tavoin myös massiiviset rakennushankkeet olivat lähellä hallitsijan sydäntä. Tarunhohtoiset, maailman seitsemään ihmeeseen laskettavat Babylonin riippuvat puutarhat olivatkin yksi suurista projekteista – tarinan mukaanhan niiden tarkoitus oli luoda vuoristomaasta kotoisin olevalle vaimolle kotoisammat oltavat… Mitäpä sitä ei rakkaansa eteen laittaisi orjia tekemään? Myös Ištarin portti on miehen ”kynästä” lähtöisin. 

Nebukadressarin akkadin kielinen nimi, Nabû-kudurri-uṣur, tarkoittaa "Oi jumala Nabu, suojele esikoispoikaani" joten liekkö nimeämisen taustalla myös Leonin tapauksessa omaan jälkikasvuun osuva viittaus? Mahtipontiset lähtökohdat oluella joka tapauksessa on, mutta mitä ilmeisimmin haasteeseen on myös onnistuttu vastaamaan. Nebuchadnezzar on nimittäin saavuttanut alla lueteltuja tunnustuksia, mutta myös valittu First We Feastin 30 Great IPAs to Drink Before You Die-listalle – samalle, jolle ylsi myös rapea belgi ale Leon...

 • Stockholm Beer & Whisky Festival 2012: Paras olut ja paras show 
 • Ratebeer: Paras ruotsalainen olut 2012 ja 2013
 • Allt om Öl –sivuston yleisöäänestys: Paras ruotsalainen olut 2012
 • Beersweden.forum: Paras ruotsalainen olut

Omnipollo Nebuchadnezzar
Utuinen, tumman kellertävä olut kauniilla vaahdolla, joka laskeutuu reunoja myöten jättäen pitsistä harsoa lasin pintaan. Tuoksu huumaa, se on tuore, se on voimakas, se on terävä. Puhdasta, tropiikin havupuiden tuulahdusta isolla otteella. Mangoa, aprikoosia, persikkaa, papaijaa ja kaikkia niitä automarketin sivuhyllyn erikoisuuksia, joiden nimiä ei kukaan osaa lausua. Parasta antia kuitenkin tarjoilee kauniin terävä, sitruunainen purevuus, jonka seurana on harvinaisen raikasta havuisuutta. Johan on!

Myös makumaailma on kohdillaan ja orastavan, lopulta hyvin kevyeksi jäävän toffeen myötä raikkauteen on tullut hienoista kulmikkuutta, mutta kauniin puhtaalla linjalla kuitenkin edetään. Sitrus, sen kuori ja havuisen raikas symbioosi – se on vahvoilla ja etenkin maun loppupuolen purevassa tunnussa on mukana hieman greippistä raakuuttakin. Mmmm… Pehmeämpi, trooppinen hedelmäsalaatti on hieman kuivunut pois, joskin sitä papaijaa ja aprikoosia joukosta sopivasti löytyykin. Yllättävän helppoa juotavaa keskirunsailla, sopuisan maltillisilla hiilihapoilla. Yleisilme kääntyy melko kuivaksi, purevaksi ja sitruksen sävyttämäksi.

Tuomio: Hekumallinen double IPA Ruotsista. Ei tähän oikein muuta tarvitse kirjoittaa…

Pisteet: 42/50

3 kommenttia:

 1. Tämän perusteella uskallan kovaa suositella Mikkellerin 1000 IBU DIPA:a, maistoin sen ja tämän Omnipollon peräjälkeisinä päivinä ja molemmat menivät DIPA-listan kärkeen, 1000 IBU tosin vielä harppauksen korkeammalle!

  VastaaPoista
 2. Höpö höpö, totaalisen erilaisia oluita, sekä mallaspohja että humalointi on aivan erilainen. Tässä mallaspohja ohuempi ja humaloiti terävämpi; hyvin erilaiset oluet kyseessä.

  VastaaPoista
 3. Mikkellerin pommi on ollut jo pitkään haluttujen listalla ja miksipä ei, ko. panettajan oluet kyllä toimivat lähes poikkeuksetta!

  VastaaPoista