perjantai 3. lokakuuta 2014

Omnipollo-ilmiö ja Omnipollo Leon



Suoranaista etikettitaidetta! (kuva: saveur.com)

Omnipollo..!? 

Hauskasti nimetty panimo on jo pidemmän aikaa kutkutellut mielissä ja tietynlaista, hipsterimäisen hypetyksen sekaista kulttimainettakin sen nimi tätä nykyä niittää. Kyse on melko nuoresta toimijasta, sillä Henok Fentien ja Karl Grandinin panimolla on ikää vasta nelisen vuotta. Kukaan tuskin suuremmin loukkaantuu, mikäli varovasti sanon Omnipollon olevan nousemassa kovaa vauhtia Mikkellerin ruotsalaiseksi vastineeksi. Fyysistä toimintaa panimolla ei Tukholmassa ole, vaan kaksikko matkaa reseptit taskussa maailmalla valmistamassa oluitaan eri panimoiden laitteilla. Esimerkiksi nyt maistelussa oleva Leon on pantu mustalaispanimoiden yleisesti suosimalla De Proeffilla Belgiassa – panimolla, jolla on melko suuri osuus Omnipollon perustamisen ensiaskelissa...

Mikä se Omnipollo sitten on? Nimen taustoista minulla ei tietoa ole, mutta perustajakaksikon olutfilosofia on selkeä – nykyisin ehkä kliseinenkin, mutta kunnioitettava: tavoitteena on muuttaa ihmisten käsitys oluesta… pysyvästi. Hurahtaminen craft beeriin tapahtui idean alkuisän, Henokin kohdalla 2000-luvun puolivälin jälkeen, jolloin mies opiskeli Lontoossa. Opiskelukaverin myötävaikutuksella mies pääsi töihin Bishops Arms-ketjuun, jossa kipinä olueen sai alkunsa. Hiljalleen myös oluen kotivalmistus astui kuvioihin, eikä tämä tietenkään tähän sitten jäänyt. Vuosi 2010 lienee se kaikkein käänteen tekevin tiellä kohti Omnipollon perustamista. Tuolloin Henok lähti vuodeksi kanaalin yli Belgiaan ja kierteli panimoita harjoittelupaikan toivossa. Huonoja kortteja valinnassa ei käteen jaettu, sillä vihdoin paikka aukesi De Proeffilta. Reilun puolivuotisen taipaleen päätteeksi käsissä oli kahdeksan koe-erää, joista yksi päätyi lopulta Omnipollon ensimmäiseksi, viralliseksi olueksi – se olut on tänään maistossa oleva Leon.

Visuaalisuus näyttelee laadun rinnalla tärkeää osaa panimon brändissä ja kieltämättä komean näköisiä etikettejä pullojen kylkiin on maalailtukin. Omakohtaisesti on myönnettävä, että ensiuteliaisuus Omnipolloa kohtaan heräsikin juuri ulkoisen ilmeen erottuvuuden ja omaa silmää puhuttelevan raikkaan muotokielen kautta. Henok valikoikin kumppanikseen miehen, joka jakoi saman intohimon visuaaliseen tyylittelyyn kuin mitä hän itse omasi oluen valmistukseen. Yhteisen tutun kautta löytyikin graafisesti lahjakas Karl, jonka ansioihin kuuluu mm. vaatemerkki Cheap Mondayn perustaminen. Yhteistyö pelasi hyvin yhteen ja tämä dynaaminen duo lyö tiskiin varmuudella tavaraa, joka herättää kiinnostusta. Omnipollon kohdalla kliseinen toteamus: "tästä taiteesta ei ainakaan sisältöä puutu", lienee paikallaan monessakin suhteessa..!

Tästä taiteesta ei sisältöä puutu!

Omnipollo Leon

Siinä Omnipollon tarina lyhykäisyydessään… Nyt maistossa oleva Leon on siis allekirjoittaneen ensikosketus panimon tuotantoon ja onkin hauska yhteensattuma, että tämä ainutlaatuinen tutustumishetki tapahtuu panimon ensimmäisen kaupallisen oluen voimin. Leon on vaalea, shamppanjahiivalla käytetty belgiolut, jonka valmistuksessa ei humalaa ole säästelty – Amarillo- ja Simcoe-kylpy onkin ollut niin vakuuttavalla tasolla, että olut on nostettu First We Feast-sivuston 30 Great IPAs to Drink Before You Die-listalle. Ihan hyvä suoritus ”belgialelta”. Olut on nimetty Henokin esikoispojan mukaan ja sen kerrotaan olevan valmistettu äärimmäisen laadukkaista raaka-aineista – luonnollisesti, ei kai sitä heikkoa olutta läheisten kunniaksi raaskisi lähteä mestaroimaan.

Leonin esittelyteksti kumpuaa Henokin ajatusmaailmasta, sillä mies kertoo kotioluen valmistuksen mahdollistaneen hyvien ja mieluisten oluttyylien nauttimisen kotioloissa, ilman jo puuduttavaksi käynyttä tarvetta kiertää pubeja tiettyjen makujen perässä – myös vähemmän miellyttävän valikoiman kuppiloihin eksymisen riski saatiin näin minimoitua:
Tired of talking my friends into pit stops at beer bars before heading “out” - in fear of having to drink bland lager all night - I set out to craft an ale that would act as companion throughout the evening. Leon is assertively hopped and fermented dry using champagne yeast. The yeast and the hops in combination with a simple malt bill provides the beer with a quality of being rich in taste yet refreshing.
Kurkataanpa sitten avaimenreiästä, että millaisia otuksia pullosta mahdollisesti löytyy…

Omnipollo Leon
Vaalean viljaisa, melko eloisan oloinen olut joka on jo kevyellä kaadolla karkaamassa väljemmille vesille. Maltti kuitenkin pelastaa ja paljastaa varsin kuohkean, sangen viipyilevän vaahtokerroksen. Näyttävä olut kaikessa koreudessaan… Tuoksu on mainio, pirteä ja varsin runsas. Kevyehkö mausteisuus, ohut hiivaisuus ja viljainen maltaisuus jäävät hieman taustajoukkoihin, joskin selkeä ja tärkeä rooli niilläkin on. Aromaattinen puoli kulkee sitruksisen terävyyden johdattamana, onpa joukossa vaalean puhuvaa hedelmäisyyttä muutenkin mutta myös hentoa ruohon puruakin – yrttistäkin virettä ehkä hienoisesti. Oikein kesäinen, aurinkoinen ja kutsuva, silti riittoisan runsas ja jyhkeä.

Myös makumaailma osuu nappiin eikä tässä suuria poikkeuksia tuoksun tyyliin tehdä. Runsasta sitrusta, ehkä limen kuorisella lisällä terästettynä. Vaalea hedelmäisyys on hyvin läsnä, varsin kuivaa sen esiintyminen kuitenkin on ja tuo puoli pelaakin hienosti yhteen nousevan valkopippurisen mausteisuuden kanssa. Mallaspuoli on taustat aisoissa pitävää, neutraalia ja vaalean viljaisaa… Hienoista ruohoa, kevyttä, kuivattua yrttiä, lopussa melko rapeankinlainen, kukkeaa pisteliäisyyttä tarjoileva, pitkä katkeron puraisu – onhan hienoa tekemistä Ruotsin pojilta (ja belgeiltä…).

Tuomio: Vaalea, kesäinen, aromaattinen ja kauniisti kiinni puraisevaa nautintoa lasin täydeltä. Toimiva pohja muodostuu valkopippurisen mausteisuuden ja vaalean viljaisan maltaan varaan, mutta aromaattisuuteen nojaavat päävärit viimeistelevät toimivan kokonaisuuden ronskilla otteella.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti