torstai 18. kesäkuuta 2020

Oud Beersel Bersalis Kadet Oak Aged 2018

Oud Beersel Bersalis Kadet Oak Aged 2018
Oud Beerselin olutlambik, tai mikä sitten lieneekään kuulosti sen verran kiinnostavalta, että hankin sen jo jokunen aika sitten varastooni. Oak Aged -versioidun pohjana toimii vaalea belgiale Bersalis Kadet, joka edustaa lambikeista tunnetun panimon ”perusoluiden” linjastoa. Osa Kadet-erästä kuitenkin irrotetaan ensimmäisen käymisen jälkeen erilleen ja lorautetaan aiemmin lambicia sisältäneiden tammitynnyreiden sisuksiin vuoden päiviksi. Tynnyreissä lambikien jäljiltä viihtyvät Pediococcus- ja Brettanomyces -hiivat muovaavat olutta toisen käymisen yhteydessä, minkä jälkeen olut käy vielä kolmannen kerran pulloissa.

Lopputulemana on varsin tyylikäs ja hienosti geuzejen makumaailmaan yhtymäkohtia rakentava olut. Bersalis Kadetia en perusmuotoisena ole koskaan maistanut, mutta uskallan väittää eron olevan melko suuri. Tykästyin tähän tammitettuun näkemykseen siinä määrin, että seuraava belgioluttilaus tulee sisältämään olutta useammankin pullon verran, mikäli vain on saatavilla. Sen vahvuus on muuten juuri ja juuri kaupparajoihimme sopiva, eli sitä voisi periaatteessa nähdä myös paremmin varusteltujen olutosastojenkin valikoimissa.

Oud Beersel Bersalis Kadet Oak Aged 2018
Vaaleankeltainen, runsasvaahtoinen olut. Tuoksu tursuaa brettaa eli talliloimi on vedetty vaalean hedelmäisen, viheromenaisen happamuuden niskaan. Oivallinen ja kirpeydessään hyvin virkeä, tyylikäs ja vakuuttava.

Maku on kyllä hieno, erittäin tasapainoinen, sopivan kirpeä, runsas, kuiva ja brettaa sekä vaaleaa hedelmää terävien, mutta sopivasti mitoitettujen hiilihappojen päällä kannatteleva kokonaisuus. Viheromenaa, talliaromia, kevyttä yrttiä ja vaaleaa vinegretteä. Onpas muuten kaunis tapaus, jossa on yllättävänkin vahvoja yhtymiä geuzejen maailmaan. Herkullinen kokonaisuus.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti