maanantai 29. kesäkuuta 2020

Kotiolut: Vehniän Vehnä Hefeweizen


Vehniän Vehnä Hefeweizen
Kollega ehtikin jo aiemmin suitsuttelemaan kotikylän olutvirtuoosien tuoreimpia tuotoksia ja eritoten kesäisen kaunis vehnäolut sai suuria kehuja osakseen. Mikko toimitteli minulle useammankin kevään aikana syntyneen vehniäläisoluen maistoon juhannuksen alla ja näistähän erinomainen sahti on ehditty jo näilläkin sivuilla käsittelemään. Seuraavaksi oli kohutun vehnäoluen vuoro.

Viisipinnainen, Mandarina Bavarialla humaloidun oluen teossa on tavoiteltu maailman mainion Schneiderin vehnäisten makumaailmaa ja siinä on totta Mooses onnistuttu hienosti. Olut tuli nautiskeltua takaterassin suojissa, kevyiden sadekuurojen raikastavaa ropinaa kuunnellen. Aurinkokin paistoi eli kai se kesä sitten on.
Maailman parasta vehnäolutta pohtiessa ajatukset kulki väistämättä Saksalaisen Schneider Weissen suuntaan. Siispä Vehniällä lähdettiin samaan tyyliin tekemään perinteistä vehnäolutta modernilla twistillä.
Vehniän Vehnä Hefeweizen
Todella runsasvaahtoinen olut pääsee yllättämään puolihuolimattoman kaatajansa. Kestääkin aikansa, että koko olut on saatu aloilleen lasiinsa, mutta odottelusta huolimatta nätti ja riittoisa vaahto pitää hyvin pintansa aikaa vastaan. Kesäillan rauhassa onkin aikaa ihastella liukuvan sameaa, syvänkeltaista ulkomuotoa.

Runsaassa tuoksussa ei hedelmäestereistä huolimatta juuri banaania esiinny. Enemmän se kääntyy mandariinin kuoren kautta kevyeen sitruksisuuteen, neilikkaisuuteen ennen perusvarmaa tyylilajin mausteisuutta. Vaalea ja kuivanlainen olemus muutenkin. Erittäin lupaavaa.  Makuhan on tuoksun tavoin upea. Kesäinen, vaalea ja aromikaskin, mutta myös runsasmakuinen ja monipuolinen. 

Mandariinia, saman hedelmän kuivattua kuorta, sitruksista pirteyttä ja neilikan sävyttämää mausteisuutta. Hankalahan tästä on vehnää alkaa parantamaan. Turhaa työtä se ainakin olisi.

1 kommentti:

  1. voisko reseptiä ja panotipsit laittaa jakoon? vielä ehtisi wehniksen tekasta venetsialaisiin.

    VastaaPoista