Kombucha on varteenotettava virvoke etenkin kesäkuumalle. |
Kombucha. Sehän on ollut kansan huulilla nyt pari vuotta ja
on nosteensa ihan syystäkin ansainnut. Aihetta on sivuttu kertaalleen jo Olutkellarissakin, joten olkoon tämä suoraa jatkumoa vuodentakaiselle
ensilaukaisulle.
Kyseessä on tosiaan teepohjainen, mm. olutharrastajillekin
tuttua Brettanomyces bruxellensis -kantaa sisältävällä kombuchaviljelmällä, volgansienellä,
fermentoitu ja pirskahteleva juomatyyppi. Jotkut juovat sitä terveysvaikutusten
vuoksi, mutta itse kuulun enemmälti joukkoon, joka vain yksinkertaisesti pitää
sen mausta. Jos laji ei ole tuttu, kannattaa se kokea itse, jotta siitä pääsee
parhaiten jyvälle.
Tänään pureudutaan lähes paikalliseen kombuchan valmistajaan
eli Kellaripanimoon. Vuonna 2013 toimintansa aloittanut keuruulaisyritys on maamme
vanhin ja edelleen varsin harvalukuista joukkoa vetävä kombucha-panimo.
Vahva suositus. |
Luomuraaka-aineista juomansa valmistavan yrityksen tuotteita
on näkynyt kahviloiden ja erikoisliikkeiden, kuten Ruohonjuuren, valikoimissa
jo pidemmän aikaa, mutta hiljalleen levikkiä on laajennettu myös ruokakauppojen
puolelle. Keuruulla ollaankin nyt ottamassa entistä suurempaa loikkaa ja
käynnissä olevalla joukkorahoitusprojektilla on tarkoitus tuoda kotimainen kombucha
”jokaiseen lähikauppaan” – ravintolajakelua unohtamatta. Ilmeisesti myös vientisuunnitelmat kytevät.
Miksi minä sitten kirjoittelen aiheesta olutblogiin?
Kahdestakin syystä. Ensinnäkin kombucha on hyvää ja sitä kuluu taloudessamme
koko ajan kiihtyvään tahtiin. Toisekseen minulle tarjoutui tilaisuus maistella läpi
kaikki Kellaripanimon tuotteet ja pieni lisänäkyvyyden tarjoaminen pienelle ja kasvua
tavoittelevalle yritykselle tuntui ihan hyvältä ajatukselta*. Ajavana voimana
toki tuo itsekäs ykköskohta: minäkin haluan kotimaisen kombuchan ”jokaiseen
lähikauppaan”. Ja eritoten terassijakeluun, sillä kombucha eri
maustevariaatioineen olisikin muuten erinomainen lisä monen kesäterassin ja ravintolankin
valikoimiin.
Kellaripanimon tuotteet ovat osin tuttuja jo entuudestaan. Tuotantoon
kuuluu tällä hetkellä yhdeksän eri makua, joista olen kuitenkin aiemmin
maistanut vain neljää – Classicia, Strongia ja kestosuosikeiksi nousseita Sitruuna-Inkivääriä
ja Strong Gingeriä. Senpä vuoksi koko kavalkadin läpikäynti tuntui erittäin
kutkuttavalta ajatukselta.
Kombucha tuli todettua erinomaiseksi retkijuomaksikin. |
Kombuchassankin pätee eräänlainen porttiteorian
mahdollisuus, sillä aiemmin en oikein kyennyt käsittämään, miksi inkivääri on niin
monien hekumoima raaka-aine. Kombuchaan se kuitenkin sopii paremmin kuin hyvin
ja mielellään vielä mahdollisimman tujuna tai sitten sitruunaisella pirskahtelulla
ryyditettynä.
Meillä on kombuchamakujen suhteen pysyteltykin aika vakioituneissa
yhdistelmissä eli mainitut inkiväärit ja sitrushedelmät pääosissa, mutta myös maustamattomia
kuluu tasaiseen tahtiin. Marjamaustettuja ei käytännössä ole kulutettu lainkaan,
muutamia kokeiluja lukuunottamatta. Nyt tuota näkemysmaailmaa päästiin kuitenkin onnistuneesti laajentamaan. Kellaripanimolta löytyy tällä hetkellä
seuraavat maut - kaikkien pohjana toimii sekoitus vihreää Chun Mee -teetä ja mustaa teetä, suluissa mausteaineet:
- Classic (maustamaton)
- Berry (mustaviinimarjamehu, raparperimehu, kiinanruusu)
- Karpalo (karpalomehu, kirsikkamehu)
- Tyrni (tyrnimehu)
- Strong Ginger (inkivääri)
- Sitruuna-Inkivääri (sitruunamehu, inkivääri)
- Greippi-Kataja (greippimehu, greippiöljy, katajanmarja)
- Strong (maustamaton)
- Kurkuma (kurkuma. inkivääri)
Kellaripanimon tunnistaa liskomaisesta tunnuksesta. |
Maisteluiden jälkeen juoni oli selvä: koko valikoima keräsi kehuja ja lähti mieluusti uusintamaistoonkin, mutta myös selkeät suosikit erottuivat joukosta. Vaimon suosikkina pysyy edelleen
Strong Ginger ja hyvänä kakkosena tuttu ja turvallinen Sitruuna-Inkivääri. Nuo
kaksi sopivat myös omaan suuhun erittäin hyvin, mutta myös Kurkuma ja jo
etukäteen kutkutellut Greippi-Kataja haastavat Strong Gingerin valta-asemaa
tehokkaasti. Tuo nelikko on joka tapauksessa selkeä kärkiryhmä, jonka viimeisiä
pulloja olemme yritettäneet parhaamme mukaan jemmata erityisiä tilanteita
varten. Heikolla menestyksellä.
Perusvarmat Classic ja Strong ovat myös hyviä, runsasmakuisia
ja raikkaita vaihtoehtoja, joita on otettu käyttöön vähän arkisemmissakin merkeissä
ja retkillä. Marjamaustetuista tuli tuossa jo edellä todettua sen verran, ettei
niillä ole oikein ollut menekkiä meidän perheessä. Tässä kohtaa on kuitenkin vedettävä
vähän sanomisia takaisin, sillä etenkin Tyrni yllätti positiivisesti puraisevalla
ja aidon kirpeällä olemuksellaan.
Kellaripanimon kohdalla onkin syytä muistaa, ettei
tuotteiseen vahingossakaan ole eksytetty teennäisiä esansseja tai muita täyteaineita,
vaan maut tulevat aidoista marjoista, hedelmistä ja mausteista. Marjaisalta etukäteen kuulostanut Berry vähän pelottikin etukäteen korkata, kun muutamia Ofelian makuisia
virityksiä näissä on vastaan aiemmin tullut. Berry, kuten Karpalokin, oli
onneksemme kaukana ylimakeista ja tunkkaisista pelkokuvista ja täyttivät
paikkansa aidon marjaisina ja hieman hillittyinäkin juomina hyvin. Tarjosin
Berryä myös ensi kertaa kombucha maistaneelle kaverillenikin, joka taas tykästyi
siihen maustamatonta Classicia enemmän.
Makuja on siis monia, mutta Kellaripanimon valikoimista
luulisi kyllä sopivan löytyvän.
Kombucha opetti minut aikaisemmin inkiväärin makuun ja Strong Ginger on napakan inkiväärin ystäville erinomainen valinta. Vahva ehdokas myös omakohtaiseksi ykkössuosikiksi. |
Kurkuma oli hassu yllätys. Hyvin paljon samaa kuin inkiväärimaustetuissakin kombuchoissa, mutta tietenkin omalla, kurkumaisen raikkaalla twistillä. Kenties se suurin yllättäjä kaikista. |
Meidän talouden klassikko, jossa on oikeastaan kaikki kohdallaan. Sitrus ja inkivääri - hieno pari. |
Peruskombuchan vähän ryhdikkäämpi ja runsasmakuisempi versiointi. Ei mausteita, vaan kuplivan pirteää, aitoa itseään. Vaati aikanaan pientä totuttelua, mutta nousi kevään myötä luottovakioihin. |
Ja luottovakioksi voi laskea Classicinkin, maustamattoman Strongin kevyemmän sukulaisen. Erinomainen janonsammuttaja, jos niin on sopivaa ääneen sanoa. Sanon kumminkin, koska se on totta. |
Kirpeä tyrnimarja toimii pirskahtelevassa ja aika pirteitä hiilihappoja kuhisevassa kombuchassa yllättävänkin hyvin. |
Karpalon happamanalainen luonteikkuus toimii aitona itsenään, eikä kaipaa lisämakeutta rinnalleen. Karisti vanhat traumat marjamaustetuista kombuchoista hienosti. Sisältää myös kirsikkaa. |
*Kirjoituksen taustoista tarkennettakoon, ettei Kellaripanimolla
ole sen suhteen mitään tekemistä toimeksiannon tai muunkaan suhteen. Kombuchat
on toki heiltä saatuja, mutta ne tulivat aiemmin yksityishenkilönä tuottamani
kuluttajakokemusmateriaalin korvauksena. Tämä kirjoitus on siis jo ”omakustanteista
ylityötä”, jos niin halutaan sanoa. Kukaan ei siihen ole siis velvoittanut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti