maanantai 22. kesäkuuta 2020

Kotiolut: Vehniän Juhannussahti 2020


Vehniän Juhannussahti 2020

Juhannuksesta on taas kerran nautittu täysin siemauksin ja mukana menossa oli myös jo eräänlaiseksi perinteeksi muodostunutta Vehniän Juhannussahtia. Mökkimaisemiin kannettu kansallisjuoma osoittautui tekijöiden saaman palautteen perusteella vehnäkylän kenties onnistuneimmaksi sahtieräksi, eikä tuo väittämä minustakaan kovin kauaksi heitä. Helposti menee tekijäkaksikon kolmen parhaan joukkoon.

Tämänkertainen erä on rakenneltu sahtimaltaiden (95%) sekä mallastetun rukiin (5%) varaan. Keittovälineistö on pesty kiehuvalla katajavarilla ja kuuran pohjalle aseteltiin myös katajan oksia. Sahti on humaloitu kevyesti Perlellä ja kokonaisuus on saanut kypsyä viileässä maakellarissa nelisen viikkoa. Vahvuutta luonteikkaalle ja herkulliselle juhannusjuomalle on kertynyt kunnioitettavat 9%, minkä maustakin lämmön ja runsauden mukaan pystyi aistimaan. Lähestulkoon erinomainen juhlamalja keräsi kehuja myös oman lähipiirin maistereiden keskuudessa, eikä vastaväitteelle kyllä oikein ollut sijaakaan. Laatutyötä, taas kerran.

Vehniän Juhannussahti 2020
Rusinaisen ruskea, liukuvan samea sahti. Tuoksu on tumman hedelmäinen, kypsän banaaninen ja limppuinen. Ruista ehkä hieman, mausteisuutta kivasti, vaikka kevyesti makeaan taittaakin.

Maku on hieno. Siinä on aiempaa enemmän särmää. Banaania ei yllättäen juurikaan löydy, vaan enemmän nojataan tummaan, kypsään hedelmään, melko mehevään limppuisuuteen ja toisaalta myös viljavampaan, vähän mausteisempaankin suuntaan. Rustiikkinen, ruoheakin sopivat tähän hyvin, vaikka lämpöä ja pehmeyttäkin löytyy vastapainoksi, jollei enemmänkin erinomaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti