perjantai 22. lokakuuta 2021

Alkon Jouluoluet 2021

On taas se aika vuodesta...

Joulunaika lähestyy jo kovaa vauhtia, minkä voi havaita jo myös Alkon tuotetarjonnan painotuksen kautta. Jouluoluet ovat siis rantautuneet myymälöihin ja löytyvät luonnollisesti myös pitkäripaisen verkkosivuiltakin. Tarjolla on parisenkymmentä enemmän tai vähemmän joulumielistä mallasjuomaa, mutta äkkiseltään vaikuttaisi, että tänä vuonna mukaan on saatu paria edellistä kautta enemmän variaatiota. Toki useampikin kestosuosikki porskuttaa valikoimissa edelleen ja se kuuluu asiaan – eihän jouluvalikoima olisi tunnelmassaan oikein minkäänlainen, jossei Bambergin tuhti savulupaus tai Winterbockin maltainen kutsu hyllyvälien olutkirjosta silmään osuisi.

Tänä vuonna panoksia on käytetty myös imperiaalisten makujen etsimiseen, mitä parina vuonna onkin jääty kovasti kaipaamaan. Yleisesti kirjo on katettu hyvin tuttujen tekijänimien voimin, eikä mitään varsinaista revittelyä näköpiirissä tälläkään kertaa ole. Jouluoluiden perusvalikoimaksi kuitenkin ihan mukavanoloinen setti, josta löytynee harrastajillekin palanpainiketta. Pari tärppiä löytyy vakio-ostojen rinnalle itsellekin ja muutamaa tuotetta jään alkuvaiheessa vähän kuulostelemaan.

Alla koko tuotekattaus satunnaiseen järjestykseen asetettuna.

 

Fiskarsin Panimo Luostarin Talvipolku

4,70€ / 0,33l

Dubbel / 6,7%

Ruukkipanimolta tulee valikoimiin sopivan rungokasta belgiolutta, joka on tarkemmin tyylitetty Dubbeleiden lahkoon. Näitä ei liikaa kotimaisilta tekijöiltä löydy ja on omakohtaisesti yksi kiinnostavimmista oluista tässä kattauksessa. Tölkkipakkaus hieman yllätti, etenkin kun tyyli omissa mielikuvissa istuisi enemmänkin leveäperäisen pikkupullon pohjalle.


Erdinger Schneeweisse

3,98€ / 0,5l

Hefeweizen / 5,6%

Schneeweisse on tuote, josta ei taideta päästä koskaan eroon. Ihan toimivaa ”talvivehnäähän” se tietenkin on, mutta itseni toistamisen uhalla totean, että Saksasta varmaan löytyisi muitakin vaihtoehtoja vaikka ihan vain sitten vaihtelun vuoksi.


Karmeliten Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock

4,48€/0,5l

Weizenbock / 8,0%

Karmeliten alkaa erinäisine vahvoine bockeineen olemaan eräänlainen vakiovieras tässä kattauksessa ja vaikka tyylit kovasti kiinnostaakin, on ne jääneet vielä maistamatta - samoin kuin panimon muukin tuotanto, jota Alkosta parin nimikkeen verran yleisesti löytyy. Viime vounna tarjolla oli siis Doppelbockia, tällä kertaa on Weizenbockin vuoro. Nähtäväksi jää, mahtuuko se kuitenkaan omaan maistokalenteriin.


Abbaye d'Aulne Christmas Beer

3,89€/0,33l

Tripel / 9,0%

Charleroin ympäristöstä valikoimiin saapuva Aulnen luostaripanimon vahva belgiveto tyypitetään pullon mukaan Tripeliksi. Ysipinnainen, ilmeisesti Super Noël -nimelläkin kulkeva olut on allekirjoittaneelle täysi kysymysmerkki, mutta erottuva, valkeaksi maalattu pullo herättänee spontaaniostelijoiden mielenkiinnon.


Mikkeller Santa's Hoppy Helpers Holiday IPA

4,98€/0,33l

India Pale Ale / 6,0%

Mikkellerin joulu-IPAt ovat tuttu juttu näin joulun alla ja tänä vuonna se pääseekin edustamaan itsekseen ilman usein rinnalla nähtyä skottipanimon aisaparia. Ilmeisesti West Coastimpaa tyylisuuntaa tarjolla meripihkanmuotoisessa, napakassa paketissa. Jäänee mielenkiinnossa myöhemmin lueteltavan saksalaisen jalkoihin, vaikka varmasti perusesityksenä laadukas olut tämäkin on.


Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout

4,68€/0,5l

Stout / 7,5%

Ridgewayn hulvattomien tonttuoluiden luoti väistettiin, vaikka aihe tänä vuonna olisi jotenkin pervolla tapaa ehkä kiinnostanutkin. Mutta ehkä parempi näin. Muistelisin nimittäin hämärästi joskus ihmetelleeni, miksei panimolta mielummin otettaisi tarjolle tätä paahteisempaa, suklaista Lump of Coal -stouttia. No nyt sitä tuli ja lasken tämän puhtaasti asiakastoiveeksi. Lienee testattava ihan jo sen vuoksi, että itsepähän olen hyllyyn halunnut.


Nøgne Ø God Jul Christmas Ale

6,98€ / 0,5l

American Strong Ale / 8,5%

Nøgnen tekemisiä on tullut seurattua vähän huonommin, mutta mikäli God Jul on entisellään, on tässä varmastikin yksi kattauksen varmimmista herkkutapauksista. Edellisestä kohtaamisesta on aikaa toki vuosia, mutta maistamallahan se selviää, eikä Alkon makukuvaus ainakaan antaisi olettaa, etteikö linja olisi tämän tuotteen reseptiikassa samansuuntaisena pysynyt.


Brlo Berlin Winter IPA

4,09€ / 0,33l

India Pale Ale / 7,0%

Mikkellerin IPAn kanssa samoissa katkeruuden voimissa liikkuva, meripihkainen luomus luottaa saksalaishumalten voimaan (Polaris, Comet, Hüll Melon) ja tarjoilee niiden antimet toffeisen, karamellimaltaisen rungon päälle aseteltuna. Ajatuksena voisi kiinnostaa, vaikka BRLO on vähän etäiseksi tekijäksi itselleni jäänytkin. IPOista lähtenen kuitenkin todennäköisemmin tällä liikenteeseen, jos humalanjano yllättää.


Wieninger Festbier

3,98€ / 0,5l

Märzen / 5,7%

Wieningeriltäkin löytyy jo pari olutta perusvalikoimista ja tämän Festbierin kohdalla jouduin vähän raapimaan päätäni. Panimoltahan on ollut aiemmin esillä patenttikorkkipulloon pakattu, napsun vahvempi Winter Festbier, mutta tästä ”pelkästä” Festbierestä ei panimon nettisivutkaan osaa kertoa mitään. Suurella todennäköisyydellä kuitenkin sama tuote eri pullossa. Vaaleaa Märzeniä se joka tapauksessa näyttäisi olevan ja siihen sarjaan varmasti ihan hyvä vaihtoehto tänä vuonna.


Ayinger Winterbock

4,58€ / 0,5l

Doppelbock / 6,7%

 Toistan itseäni, koska Winterbock ei esittelyjä osakseen varmastikaan kaipaa: ”Ayinger Winterbock on laatuoluista laatuoluin ja aina tervetullut valikoimiin. Tummien, ryhdikkäiden lageroluiden ehdotonta eliittiä.”


Prykmestar Vahva NEIPA

5,00€ / 0,33l

New England Pale Ale / 7,2%

Stapalaistuneiden uusikaupunkilaisten jouluiseksi etiketöity NEIPA on ollut jakelussa ainakin jo kesästä lähtien, mutta tätä tietoa tarkempaa kosketuspintaa minulta ei aiheeseen löydy. Kattauksen seurattavien tapausten joukkoon osuva eli tulee varmaan haettua, jahka kuulee vähän kokemuksia sijoituksen kannattavuudesta.


To Øl Jule Malt

6,59€ / 0,33l

Imperial Milk Stout / 13,0%

Töllin imperialistinen Milk Stout kuuluu panimon klassikoihin ja palauttaa läsnäolollaan mieleen lämpimiä muistoja Alkon vuosikymmenen takaisista joulukattauksista, jolloin tarjolla oli yleensä useampikin iso olut tuon ajan hekumaisimmilta skandipanimoilta, kuten Mikkelleriltä ja kumppaneilta. Hakenen jouluyön hiljaisia hetkiä varten maisteluun.


Shepherd Neame Christmas Ale

4,99€ / 0,5l

English Strong Ale / 7,0%

Vaikka Sepi Niemen tekosista pidänkin, on tämän oluen kohdalla vuodatettava aiemmilta vuosilta tuttua virttä ja haettava ennemmin panimon 1698 Kentish Strong Alea lasiin:

Sepi Niemen brittitunnelmoinnit lämmittävät mieltä ja aateloivat hiljentymisen hetkiä ympärivuotisesti, mutta Christmas Ale ei kuulu perinteikkään panimon parhaimmistoon. Se on ihan hyvä, mutta panimon muuhun tasoon nähden vaatimaton eikä tuo oikein lisäarvoa Alkon perusvalikoiman kapealle brittitekemiselle.


Ruosniemen Jouluapulainen Dark Lager

3,99€ / 0,33l

Dunkel / 6,0%

Porilaisten tummanpuhuvasta ja numeerisesti mukavan runsaaseen runkoon nojaavasta oluesta olen kuullut etukäteen lupaavia huhuja. Aihe yksinkertaisuudessaan kiinnostaa ja joulun aikaan apulaisille on käyttöä. Tsekattavien listalle menee tämä.


Gouden Carolus Christmas

9,98€ / 0,75l

Belgian Strong Ale / 10,0%

Gouden Caroluksen jouluolut on omaan suuhun mieluisa tapaus, vaikken sitä joka vuosi lasiini haekaan. Viime vuonna kirjoitin todennäköisesti kuitenkin tarttuvani tarjoukseen, kun pullokokin oli maltillisempi 0,33-litrainen. Tänä vuonna on tehty paluu kolmevarttiseen ja ehkä tässä kohtaa on myönnettävä, että jäänee tänäkin vuonna ostamatta, vaikka kovasti kiinnostaisikin. Alla viime vuotisia ruodintoja:

Vaikka maustevirityksiä pääasiassa vierastankin, on Gouden Caroluksen korianterin, aniksen, lakritsin, pomeranssinkuoren ja kamomillan voimin ryyditetty, runsas ja jyhkeä jouluolut kaikessa tunnelmallisuudessaan kovinkin miellyttävä tapaus.

 

Aecht Schlenkerla Eiche

4,98€ / 0,5l

Savuinen Doppelbock / 8,0%

Eiche. Ayingerin Winterbockin ohella olut, jota tuskin sen enempiä tarvitsee esitellä. Pidän kovasti, mutta jotenkin tuo vakiovalikoman Urbock on aina ollut enemmän makuuni ja sillä varmaan tämäkin joulu mennään. Hienoa kuitenkin, että taas on kullekin varaa valita kahdesta hienosta ja tunnelmarikkaasta savuoluesta.


Santa Olaf Christmas Ale

3,99€ / 0,44l

Brown Ale / 5,6%

Savonlinnalaisilta nippanappa kaupparajan yli menevää Brown Alea. Tyyli on alkanut kiinnostamaan, mutta tässä kohtaa pätee sama päätös, kuin VASPin NEIPAnkin kanssa: antaa muiden maistaa rauhassa, katsotaan sitten tartutaanko kellarissa täkyyn vai ei.


Hohenthanner Winterfestbier

3,99€ / 0,5l 

Märzen / 5,8%

Hohenthannerin talvinen, mutta vaalea lager kuulostaa omaan korvaan varsin miellyttävältä oluelta. Kevyesti humaloitu, hieman hunajaiseksi ja keskitäyteläiseksi luonnehdittu lager tuntuisi ehkä omimmalta valinnalta tämän kattauksen vaaleasävyisten lageroluiden joukosta. Katsotaan päätyykö se lopulta koriin saakka kuitenkaan. Panimon omia oluita ei olekaan vielä tullut maistettua, mutta sen nimi on jäänyt mieleen useamman vuoden takaisten CREW-kiertolaisen craftimpien tyylien tekopaikkana. Niistä on lähes yksinomaan hyviä muistoja.


Stella Artois

5,19€ / 0,75l

Vaalea Lager / 5,0%

Tämän vuoden huumorinostona toimii nättiin pakettiin pakattu Stella, joka suoraan sanoen vie hyllytilaa jopa Välivedeltä. Ikävät sanat juontavat juurensa eritoten siitä näkökulmasta, että viisiprosenttisena oluena tätä juhlapakkausta tulee varmasti tarjolle ihan päivittäistavarakauppoihinkin, enkä näe mitään järkeä uhrata sille sen vuoksi tilaa Alkon rajatusta jouluvalikoimasta. Etenkin, kun tätä perus-Stellaa saa Alkoista ihan normipullossakin. 0,75-litraisen pullon litrahinta on tosin peruspulloa alhaisempi.


Big Belly Liquid Desserts No.13 Red Velvet Coconut Christmas Cake Quad

6,39€ / 0,33l

Kookoskakku Winter Strong Ale  / 11,0%

Big Bellyn vahva sekamelska edustaa tyylisuuntaa, johon olen itse koettanut pitää etäisyyttä, mutta kyseinen nosto on varmasti monien pastympien makujen ystävien mieleen. Ei ehkä sellainen kärkituote, jota trendien kärkinimeksi voisi tituleerata, mutta ainakin aihe on nyt huomioitu kausivalikoimassakin. Kuulostaa makealta ja sitä varmasti onkin. Tuhtia, hidasta ja varmasti paksua jälkiruokakamaa, jonka pohjatyylin arvasin puhtaasti internetin avustuksella. Ei mitään hajua, muttei kyllä kamalasti henkilökohtaista mielenkiintoakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti