lauantai 23. lokakuuta 2021

Friends Company Yellow Bird Cupcake Sour

Friends Company Yellow Bird Cupcake Sour
  • Tyyli: Berliner Weisse
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Friends Company, Helsingborg, Ruotsi

Lomareissun aikana saapunut näytepaketti esittelee kellaristille uuden maahantuojatuttavuuden, Beerski Finlandin, tuotevalikoimaa. Joulukuussa muun muassa ruotsalaispanimoiden maahantuonnin aloittava Beerski rakentaa portfoliotaan muun muassa nyt näytteiksi valikoituneen laatupanimo Brewskin, sekä tuoreemman, kiertolaisena toimivan Friends Companyn tuotteiden varaan.

Brewskillä ja kumppaneilla onkin meneillään todellinen Suomen valloitus, sillä Helsingin Kaivopihalle on par’aikaa rakentumassa uusi taproom, Barski, jolla on vahva yhteenliittymä edellämainittuihin panimoihin. Helsingin ohella Barski-ravintolaketjun on tarkoitus ajan mittaan laajentaa verkostoaan ainakin Tukholmaan ja Norjaan, mutta toistaiseksi niitä löytyy Helsingin lisäksi vain Brewskin kotipaikalta Helsingborgista. Hanoja Kaivopihalle huhutaan tulevan kahden tusinan verran ja tilaa tehdään myös kotimaisille tekijöille. Beerskin maahantuontikuvioiden ja Helsingin Barski-konseptin takuumiehenä toimii olutalan voimahahmo Mikki Nyman, jonka käsistä myös näytepakettini on lähtöisin.

Noin vuoden verran kiertolaiskeittojaan tehnyt Friends Company on itselleni vielä kokematon tekijä, joka luottaa toiminnassaan runsaasti mausteainein ja luonnonantimin ryyditettyihin Pastry Soureihin. Tämä on aistittavissa jo neljän Cupcake Sour -sarjaan kuuluvan näytepurkin rivistöstäkin. Friends valmistaa valtaosan oluistaan Brewskin panimolla, joten yhteistyö tekijöiden välillä on varsin tiivisluonteista.

Aloitimme vaimon kanssa tuotteisiin tutustumisen alkujaan pääsiäiseksi valmistetun Yellow Bird Cupcake Sourin voimin. Patisserie-maailmaa vähän heikommin tuntevana ajattelin Yellow Birdin olevan jokin yleisesti tiedossa oleva, kuorrutteen mukaan nimensä saanut kuppikakku, mutta ainakaan hakukone ei tätä teoriaa tukenut. Olut on joka tapauksessa kauniin keltainen, mandariinilla, passionilla, sitruunalla, vaniljalla ja appelsiinin kuorella maustettu Berliner Weisse, jossa on tosiaan hyvin kuppikakkuinen, hieman marenkinen ja vaniljainen tunnelma oluttyyliin kuuluvalla happamuudella ja kirpeydellä tyyliteltynä.

Friends Company Yellow Bird Cupcake Sour

Hyvin keltainen, tipumainen olut on samea ja kevytvaahtoinen. Tuoksusta tulee mieleen vaniljan, leivoksen ja sitrusmarengin yhteenliittymä. Vanilja on aika vahvoilla ja tuo mukaan pehmeää tunnelmaa. Sitrushedelmät ja passion ovat kohtalaisen vahvasti esillä. Aika veikeä.

Maku on luoteeltaan etenkin alkuun hyvin erilainen, eikä vaniljalla ole läheskään samaa roolia kuin tuoksussa. Sitrus vetää ja sen hedelmäsuvun läsnäolo on muutoinkin selkeästi esillä. Ei yltiöhapan, aika tasaluonteinen joskin hyvin moniulotteinen onkin. Hiljalleen vaniljan pehmeä läsnäolo nostaa profiiliaan.

Jälkimaku vaniljan aromeineen nitoo yhteen kuppikakkumaisen, minulle myös mieleen tuovan marenkimaisen tunnelman, joka on loppuunsa hyvin vahvana läsnä muussakin, vaikka aluksi kirpeään sitrusmenoon huomioni keskitinkin.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti