sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Arvaa Maku! Makun *Mysteeritölkki*

Makun *Mysteeritölkki*

Makun näytteistä viimeisin, joskaan ei vähäisin oli maistajalle etukäteen suuri mysteeri, enkä ole kyllä varma, kuinka hyvin perillä näin jälkikäteenkään oluen tarkemmasta suunnasta olen. Ennakkoinfossahan todettiin vain, että tuote tulee tarjolla panimokauppaan myöhemmin tänä syksynä ja jokin suosituslämpötila, jota en enää muista. Että rohkeasti vain arvailemaan ja näinhän minä teinkin.

Heti lasiin kaatuessaan olut paljasta itsestään paljon. Ensinuuhkaus ja viimeistään se kutkuttava -siemaisu vahvistavat näköhavainnon ja ehkä vähän ennakkoarvailuita: vahvaa kamaa ja paahteista tunnelmaa on tarjolla. Siihenpä se helppous sitten loppuikin ja alkoi tarkempien suuntimien arvailu. Aika valistuneena arvauksena pidän sitä, että jossain tynnyrissä olut on käynyt ja tyylisuunta olisi imperialistisen stoutin sävyihin aikalailla sopiva. Bourbonia tuskin, mutta voin olla väärässäkin. No, lukekaa tajunnunvirtaa alta tai hakekaa kaupalta, jahka olutta sinne myyntiin tulee.

Mutta…. Olipahan ihan törkeän viihdyttävää puuhaa arvuutella lasin sisältöä iltahämärissä. Pitäisi ottaa useammin asiaksi nämä sokottelut. Verratonta menoa ja uusia havaintoja omasta kyvyttömyydestä pukea kokemuksia ja mielikuvia faktoiksi. Suosittelen. Sekä maistelujärjestelyä että tuotetta.

Makun *Mysteeritölkki*

Sysimusta olut rusehtavalla vaahdolla. Tuoksu on voimakkaan paahteinen, monipuolisen tuntuinen ja runsas. Selkeästi vahvaa kamaa. Suklaisuutta löytyy runsaasti, mutta myös selkeää tynnyrivibaa ilmoilla on. Vaniljasta en ole varma, ehkä enemmän jotain punakkaa, viinimäisempää otetta? Porttynnyri? En osaa sanoa. Impiltä joka tapauksessa haiskahtaa.

Maku on tuoksun tapaan runsas ja nyt jopa hieman intensiivisempi. Tosi runsasta paahtomaltaisuutta, suklaisuutta... Monipuolisesti. Ehkä aavistus kypsää hedelmää, enemmälti tynnyrin kaikuja. Edelleen käännyn mielessäni rypälejuomiin. Mutta mitä se voisi olla? Punaviinitynnyri ei intuitiivisesti nouse mieleen, port ehkä enemmän. Mietin myös konjakkia, vaikka se vähän etäinen näihin verraten onkin. Tai kenties banyul?

Ei kyllä mitään varmaa tietoa, eikä onneksi tarvitsekaan olla. Pääasia, että erittäin hyvää on. Hyvää, oikein hyvää, tynnyr(e)issä kypsynyttä Imperial stoutia.

Vahvuudeksi veikkaan tasan 10 ja pisteitä ropisee 40/50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti