tiistai 26. lokakuuta 2021

Guinness Draught 0.0

Guinness Draught 0.0

Guinnessin alkoholiton olut on ollut sen verran hyvin nyt esillä kauppavalikoimissa, että päätin testata sen aikana kuluksi. Aihe on toki kiinnostanut jo ennestään, mutta ehti jo vähän unohtua tässä odotellessa. Oluthan lanseerattiin jo vuosi sitten saarimarkkinoilla, mutta jouduttiin vetämään pian pois myynnistä kontaminaatioriskin vuoksi. Nyt konsepti on kuitenkin saatettu kuntoon ja olutta laajasti Suomessakin.

Guinness ei ole oikein koskaan kuulunut suosikkieni joukkoon ja jos tylysti haluaisin sanoa, en oikeastaan suuremmin pidä siitä. Kokemusta on toki lähinnä vain kauppojemme tölkkikaman ja parin muinaisen baarihanan verran, mutta kumminkin. Siksipä yllätyin itsekin, että tämä holiton versio kiinnosti ihan aidosti.

Syynä kiinnostuksella on toki oluen holittomissa harvemmin nähtävä tyyli sekä tölkin sisältämä, kuohkeuden takaava typpikuula. Kuinka typpivaahdotus toimii alkoholittomassa oluessa? Tätä olen miettynyt joskus aiemminkin ja nyt kysymykseen saatiin ainakin osittainen vastaus: siinä missä ”normibissessäkin” eli kyllähän sillä kermaistava vaikutus tuntumaan on, eikä nolla-Guinness sen myötä yhtään hullumpi olut olekaan.

Ja onhan tuota treenattukin. Panimo nimittäin kertoi aiemmin, että tuotetta on kehitetty pieteetillä neljä vuotta ennen markkinoilla tuomista. Tuolta takaisinvedolta pitkäjänteisyys ei kuitenkaan suojannut, mutta kyllähän tätä on näemmä kannattanut ajan kanssa hieroa. En ole varma, onko itselläni juurikään käyttöä holittomalle, joskin suhteellisen pehmytmakuiselle stoutille, mutta oluen natiiviversion ystävät osaavat tälle varmasti sopivia tilanteita keksiä.

Hyvin kuitenkin toimii eikä puhettakaan, että nollapinnaisesta oluesta menisi. Sen verran on runsautta ja makua matkassa. Esikuvaan en osaa suoraan verrata, kun ei hetkeen ole tullut maistettua, mutta kyllä tuon yhteyden aika selkeästi tästä mielestäni huomaa.

Raaka-aineet: vesi, ohramallas, ohra, paahdettu ohra, fruktoosi, luontaiset aromit, typpi, humala

Guinness Draught 0.0

Tummanpuhuva olut kaatuu lasiin paksuna, hitaasti mutta varmasti kestävän vaahdon ylleen keräten. Oikeinkin kaunis ja ihailua kestävä ilmestys. Tuoksu on paahtomaltainen ja suklainen, hieman kypsän hedelmäinenkin. Menee ihan täydestä eli toimii.

Ensisiemaus ei vakuuta. Seuraava tasoittaa mietteitä ja juoni alkaa löytymään. Kepoisuuden huomaa, mutta nollavahvuiseksi ei kyllä millään arvaisi. Paahtomaltainen, hieman suklainen kokonaisuus on tosiaan hieman ohut, muttei vetinen tai häiritseväkään. Suutuntuman kermaisuus tekee paljon.

Välillä maku tuntuu katoavan hörpyn alkuvaiheilla, mutta paahteinen jälkimaku on onneksi runsas. Miten tätä nyt osaisi kuvailla? Varsin hyvä, maistuva ja hyvin onnistunut nolla-Guinnes jota nauttii mielellään. Paikoin maku notkahtelee, mutta odotukset ylittyvät kuitenkin. En tosin tiedä, tuleeko tästä tapaa kuitenkaan. Ehkä satunnainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti