perjantai 1. lokakuuta 2021

Wychwood King Goblin

Wychwood King Goblin

  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk.%: 6,6
  • Panimo: Wychwood Brewery, Witney, Oxfordshire, Englanti

Perusbrittien esiintyvyys etenkin Alkossa on tuntunut olevan aika vaatimattomalla tasolla, eikä Fuller’sin taannoinen päätös supistaa vientituotteiden tarjontaa ainakaan auttanut asiaa. Kauppapuolellakin tarjonta on hyvin vaihtelevaa, muttei harrastamani silmäilyn perusteella kovin laajaa parhaimmillakaan. Jotenkin toivoisin, että sumusaariltakin olisi kannattavaa tuoda modernien pilvivesien ohessa edes hieman nykyistä enemmän brittien perustyylien edustusta hyllyille. Etenkin, kun niitä ei hirveän paljon, saati hyvin, muualla tehdä.

Oma lehmähän tässä on tietty ojassa, sillä vähäisen iän karttuessa vähemmän vähäiseen suuntaan olen huomannut brittimakujen kiinnostuksen salakavalasti heränneen. Hieman hätkähdin, kun huomasin toistuvasti haikailevani jonnekin Aidensfieldin (oikeassa elämässä Goathland) kyläpubin lämpöön nauttimaan bitterpinttiä tai kahtakin. Stoutin janon saa kyllä ihan hyvin sammutettua, mutta ei-niin-paahteiset tyylit nojaavat pariin luottotuotteeseen: pääasiassa ESB:hen ja Sepi Niemen 1698:iin, joita täydentelen kaupoista toisinaan löytyvin vaihtoehdoin.

Tätä vasten olinkin iloinen, kun Alko otti valikoimiinsa Wychwoodin punakanruskean King Goblinin. Niin taisi olla moni muukin, sillä ehdin kiertää kolme myymälää ennen kuin pääsin kotiuttamaan pulloa, mikä sekin oli hyllynsä viimeinen. Vain täydenkuun aikaan pantava 6,6-prosenttinen olut osoittautuikin kiinnostuksen arvoiseksi ja jopa yllätti makunsa monipuolisuudella. Fugglesilla, Sovereignilla, Styrianilla ja Cascadella humaloitu olut omaa mukavan runsaan, suklaa- ja Crystal -maltaisen rungon, jota vasten kypsän hedelmäisen ja lämmintunnelmaisen oluen kelpaa asettua kellumaan.

King Goblinin äärellä palasin myös vuosien takaisiin muistoihin, ajalle ennen harrastuneisuuden syventymistä. Panimo nimittäin tuli ensi kerran vastaan kauan kauan sitten Kuopion tunnelmallisella Pannuhuoneella, jonne pistäydyimme vaimon kanssa erään arki-iltaan sovitetun ravintolaillallisen jälkeen. Hämyinen, rauhallinen ja muistaakseni lähes tyhjä kellaritila kylpi kynttilöiden valossa ja henkilökunnan suosittelema Wychwoodin olut suorastaan suli suuhun. Harmittelen edelleen, etten kuollaksenikaan muista, mikä tuote oli kyseessä, mutta se on jäänyt elävästi mieleen, että pidimme siitä kumpikin erityisen paljon. Pitääkin ehkä vihdoin toteuttaa aikomus kauppabrittien läpikäynnistä. Wychwoodin oluista aloittaen.

Fun fact Wychwoodista: kun panimon edustalle koettaa Street Viewissä klikata, vie Google jostain syystä joko naapurin kuntosalille tai mystiseen patjakauppaan. Panimon eteen haluavan onkin klikattava itsensä hieman etäämmälle, jos katunäkymän panimosta haluaa nähdä.

This deep ruby coloured true King of Beers delivers aromas of treacle toffee and dried fruits. Brewed with a blend of the finest Crystal and Chocolate malts and the addition of Sovereign hops. Packed full of sweet caramel, coffee and earthy roasted malt flavours for a warming seal of approval.


Wychwood King Goblin

Meripihkainen olut runsaalla ja kestävällä vaahdolla. Tuoksu on oivallinen. Se tarjoilee kypsiä kuivahedelmiä, kevyttä paahteisuutta, toffeista tuntua ja yrttisyyttä. Pehmeä ja syksyisen lämmin tunnelma.

Maku on tuoksun linjoilla. Hienoisen, mutta selkeän paahtunut, toffeisen imeltynyt maltaisuus ei ole päällekäyvän makeaa, eikä edes kypsän kuivahedelmäinen tunnelma imellytä menoa turhaksi. Tasapainossa pysyvän maun toinen puoli tarjoilee puraisevaa yrttisyyttä, mausteisuutta ja kevyttä alkoholin lämpöä sekä tuntuman syvyyttä. Joukkoon sopii vielä ripaus pähkinäisyyttä, joka viimeistelee tunnelman.

Miellyttävän runsas, tummahko ja paahtunut brittimaltaisuus tarjoilee nyt kyllä parastaan ja olut on kuin omiaan syysillan tunnelmointiin. Ei ihme, että hyllyt tyhjenevät nopeaan tahtiin.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti