torstai 14. lokakuuta 2021

Kotiolut: Vehniän Sweet Milk Oatmeal Kesä Stout

Vehniän Sweet Milk Oatmeal Kesä Stout

Kesä meni ja syksynkin värit karisevat jo alas puista. Olin kuitenkin säilönyt epähuomiossa pienen palan kesää varaston arkkupakastimen peittämään hyllynnurkkaan, josta paljastui useampikin unohdettu oluttuote. No Vehnäkylän kesää vasten valmistunut, kepeärunkoinen (4,0%) Sweet Milk Oatmeal Kesä Stout ei odotuksesta onneksi tuntunut hätkähtäneen, vaikka ehkä se runsain makeus oli jo matkasta huoneenlämmössä karissutkin.

Mutta se ehkä sopiikin omaan makuun paremmin. Oluen kypsän hedelmäinen, tummaan suklaaseen sekoittuva puoli tuo mieleen jotkut belgistoutit (korkki sopii hyvin mielikuvaan), joita ei olekaan hetkeen tullut lasiin kaadeltua. Tasapainoinen ja vahvuuteen nähden mukavan syvä, tuntumaltaan yllättävän pyöreä ja miellyttävä stout.

Olut on keitelty jo maaliskuun alkuviikoilla ja pullon hain Mikolta samalla reissulla juhannussahdin kanssa. Kesä Stout on saanut lisäviitteikseen jännän kuuloisen Sweet Milk Oatmeal -litanjan, joka johtuu tekijöiden ajatelmasta: miksi tehdä Milk tai Sweet Stout, kun voi tehdä kerralla molemmat… Eli tiettävästi sekä laktoosia, että kauraa löytyy oluen rungosta, mikä onkin miellyttävän runsaan, joskaan ei raskaan oloinen. Tuntuu toimivan.

Vehniän Sweet Milk Oatmeal Kesä Stout

Tummanruskea olut hyvin runsaalla ja kestävällä, vaaleanbeigellä vaahdolla. Tuoksu on paahtuneen maltainen, tumman suklainen ja hieman kypsän hedelmäinen.

Maku on tuoksun toisintoa, varsin toimivaa siis. Paahtunut maltaisuus yhtyy tumman suklaisuuden kanssa, jälkimaussa on pientä marjaisuutta ja hieman selkeämpää, tummaa hedelmäisyyttä. Makumaailma on varsin runsas, suutuntuma ja yleinen syvyys prosentteihin nähden ihan sopivan rotevalla tasolla, paksuksi ei tietenkään voi luonnehtia, mutta ei ole tarkoituskaan. On hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti