lauantai 9. lokakuuta 2021

Schlossbrau Imperial Pils

Schlossbrau Imperial Pils

Sain tällaisen söpön pikkupullon Schlossbrau Imperial Pilsiä taannoisen oluttilauksen kylkiäisenä. Omaa rahaa en olueen nähnyt tarpeelliseksi käyttää, mutta onneksi oluttoimittaja oli tietoinen tuotteidensa laadusta. Schlossbrauerei Autenriedin tarjonta on ollut omaan suuhun aika tasapaksua, sinällään ihan toimivaa, mutta samalla perisaksalaisesta perusmassasta heikosti erottuvaa. Ajaa siis asiansa, mutta moni naapuri tuntuu tekevän samat tyylit asteen-pari maistuvammin.

Imperial Pilsin kohdalla tilanne on kuitenkin täysin toinen, minkä sain itsekin jo ensinuuhkaisulla kokea. Hallertaun alueen Arianalla ja Callistalla humaloitu olut osoittautuu nenässä varsin kukkean aromaattiseksi ja sitrusmaisen pirskahtelevaksi. Sama tarina jatkuu myös maun puolella, missä painotus on kuitenkin kohtalaisen purevan katkeruuden puolella.

Eikä varmaan syyttä. Autenriederin esienon kerrotaan olleen varsinainen Pils-pioneeri, joka jo 1900-luvun alussa hakia oppia tyylin emämailta, Pilsenistä. Alois Rudolf intoutui Tsekinmatkallaan oluttyylistä siinä määrin, että päätti tuoda sen rajan yli Baijeriin, missä moisesta ei vielä sen suuremmin perustettu. Aloisin kerrotaan olleen Svaabian eli käytännössä Baden-Württembergin ja läntisen Baijerin ensimmäinen panimoitsija, jonka valikoimiin PIls kuului.

Nyt lasiin kaatunut olut onkin valmistettu kunnioittamaan Aloisin muistoa ja edelläkävijyyttä. Olut on vahvuudeltaan hyvin kaupparajoihin mahtuva, mutta se on siitä huolimatta haluttu ylevöittää imperiaalisin viittein. Toimii.

Schlossbrau Imperial Pils

Samea, runsasvaahtoinen ja kauniin värinen olut. Tuoksu on todella hyvä. Tosi aromaattinen, kukkainen ja sitruksenkuorinen, kevyen ruohoinen. Jopas yllätti. Raikas ja virkistävä.

Ja maku jatkaa siitä, mihin tuoksu meidät jätti. Hyvin raikas, silti suht runsasmakuinen kokonaisuus rakentuu vaalean maltaan varaan, joka antaa humalten tanssahtelulle niiden kaipaamaa tilaa.  Tuoretta ruohoisuutta, sitruksen kuorta ja yrttisyyttä. Aromaattisuus on ehkä hiipunut ja painotus kääntyy nyt katkerampaan suuntaan. Ja onhan tämä kyllä varsin hieno Pils.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti