keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Laitilan Tumma Savu

Laitilan Tumma Savu

Laitilan syksyinen uutuus uhkuu Bambergin savuista taikaa. Näytepaketista nostettu Tumma Savun valmistuksessa on käytetty  Caramel 300- ja Black-maltaiden ohella myös hyvä annos Weyemannin mallastamon pyökkisavulla kuivattuja savumaltaita. Vahvuutta oluella kauppasopivat 5,3-prosenttia ja humalaksi taustalle on valittu Northern Brewer.

Oluen reseptiikasta vastaa itseoikeutetusti Vakka-Suomen -aikoina mainetta mm. Prykmestar Savukatajalla niittänyt, nyttemmin laitilalaistunut Jani Vilpas. Tumma Savu on Janin ensimmäinen Laitilalle paluunsa myötä kehittämä resepti, jossa tuttu Bambergin henki onkin hyvin läsnä.

Tumma Savu on omaan makuun ehkä vähän kevyen vahvuinen melko mittavan savukuorman alle asetetuksi olueksi. Ohueksi ei sitä kuitenkaan ole syytä rienata, sillä maltaista taustaa löytyy runsaan savuisuuden tueksi varsin hyvin. Ehkä se syvin olemus ja hekuma jää kuitenkin uupumaan. Tässä olutta toki vertaillaan bambergilaispanimoiden edesottamuksiin. Tämä takaraivossa pitäen voidaan todeta, että onhan tässä nyt aika mainio savuolut ruokakauppojemme valikoimiin.

Laitilan Tumma Savu on pantu maltailla, joiden kuivauksessa on käytetty satoja vuosia vanhaa mallastustekniikkaa, jossa maltaat kuivataan pyökin savussa avotulen yllä. Mallastus on tapahtunut tämän oluttyypin syntysijoilla maineikkaalla Weyemannin mallastamolla, Saksan Bambergissa. Laitilan Tumma Savu on miedosti humaloitu, täyteläinen ja voimakkaan savuinen suodatettu pohjahiivaolut.

Laitilan Tumma Savu

Tummanruskea, hieman punertavalla sävyllä täydentyvä olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on ihanaisen pyökkisavuinen, palvikinkkuinen ja mukaansa kietova. Ei ylituhti, vaan hyvin oluen vahvuuteen sovitettu.  

Maku nojaa tuoksuun, joskin savuisuuden reunoille on noussut hienoista tervaa ja nokisuuttakin. Savuisuus tunkee moneen paikkaan, muttei dominoi. Palvisavuisuus puhuttelee, mutta voisi kaivata vähän jykevämpää runkoa tuekseen. Mutta onhan tässä kyllä mukava lataus Bambergin taikaa takana. Varsin toimiva ja runsasmakuinen savuolut tutulla savuluonteella. Hieman taustaa syvemmäksi ja pelittäisi erinomaisesti, ei toki hullumpi nytkään ja savun ystävälle osuu lasiin varsin hyvin.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti