torstai 21. lokakuuta 2021

Mallaskoski Nemesis No.3 Barrel Aged Imperial Rye


Mallaskoski Nemesis No.3 Barrel Aged Imperial Rye

Minulla on tapana unohtaa oluita kellariini odottamaan ns. oikeaa maistohetkeä ja melko suuri sa niistä sitten unohtuukin sinne turhankin pitkäksi aikaa. Mallaskosken Nemesiksen kolmas painos ei kuitenkaan jäänyt unohduksiin, vaan se ihan aikuisten oikeasti jäi odottamaan tilaisuutta, jossa sen raaskin lasiini kaataa. En oikeastaan edes enää muista, minkä vuoksi olin ladannut oluelle niin suuren odotusarvon, mutta siellä se kuitenkin parin vuoden ajan rauhassa sai odotella. Mutta koska alkuperäinen syy hilloamiselle oli jo päässyt unohtumaan, päätin maistella pullon pois eräänä hiljaisena alkusyksyn iltana.

Nemesis III tuli Alkon valikoimiin jo joskus vuoden 2018 lopulla. Kehuttua olutsarjaa jatkanut Black Imperial Rye Ale on tynnyröity yhdeksän kuukauden ajan Henri Mounier -konjakkitynnyreissä ja sen jyhkeä 12,8-prosenttinen olemus henkii arvokkuutta, rauhallisuutta sekä alkoholin talveen sopivaa lämmittävyyttä.

Oluen valmistuksessa on käytetty Pale Ale-, Vienna-, Crystal-, Rye-, Smoke-, Chocolate- sekä Black -maltaita ja se on humaloitu Chinookilla. Tynnyrissä vietetty aika kruunaa kauniin ja makunystyröitä hyväilevän kokonaisuuden, joka ei näytä parin vuoden varastoinnistakaan hätkähtäneen. Erinomainen ja tyylikäs kotimaisen pienpanimotekemisen ilmentymä.

Mallaskoski Nemesis No.3 Barrel Aged Imperial Rye

Hyvin tummanpuhuva, vähäeleinen ja -vaahtoinen olut. Tuoksu on hieno, monisyinen ja intensiivinen. Imeltyneen, jopa siirapoituneen rukiin, sen kevyen mausteisen olemuksen mukaan nousee salmiakkisuutta, punaviinimäisiä piirteitä ja marjaisuuttakin. Paahteisuutta, etäällä poltettavien vanhojen saunamökin paneelien hennosti nenään kaikuvan nokisuutta ja tummaa, syvälle piilotettua mutta pehmeää suklaisuutta.

Intensiivinen on makukin. Vaikuttaa erinomaiselta jälkiruokaviinin korvaajalta. Öljyinen, hidas ja muhkea suutuntuma tukee runsaita, monipuolisia makuja. Rukiilla on kaunis kutsu.

Maku on pinnaltaan pinttyneen noettu, sisältä imeltyneen mehevä, portviinimäisen marjainen, soljuva ja edelleen makean voimaisa. Taustalla lakritsia, vienoa tervaa, samettista suklaisuutta ja kutkuttavaa mausteisuutta. Huhhuh. Niin hidas, niin monipuolinen, niin tahmaava... Kaunis kokonaisuus, jossa jokaisella palasella on oma, perusteltu paikkansa.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti