sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Maku Alppilaakson Helles Lager & Horisontti Pils


Maku Alppilaakson Helles Lager

Makulta tuli muiden näytteiden mukana parit lageritkin ihmeteltäväksi. Molemmista löytyy myös maininta gluteenittomuudesta. Alppilaakson Hellesistä on kesän aikana kuulunut varsin positiviista sanailua, joten sen osalta odotukset olivatkin kohtalaisen korkealla. Maku kun taitaa hyvin näitä perusbissejä, missä kikkailu on yleisesti sieltä saaterista.

Magnumilla, Hallertau Mittelfrühilla ja Saazilla aateloitu olut onnistuukin varsin mainiolla tavalla tavoitteessaan ja tarjoilee tasapainoisen, silti sopivan runsasmakuisen lagerelämyksen. Helppo ja kepeä, maistuva ja horjumaton esitys.

Alppilaakson Helles lager on puhallinorkesterin kaiku oluttuvan kattoholveissa, lukemattomien sukupolvien housuntakamuksillaan hiomat tammipenkit ja rivakka tarjoilija kantamassa tuoppia viiksekkäälle oluenystävälle kantapöydässään. Täällä niin ilot kuin murheetkin lipuvat ajan virrassa. Alppilaakson Helles on itsevarma, lempeän maltainen olut.


Maku Alppilaakson Helles Lager

5,5%

Maltaat: Pilsner, Munich, Cara Pale

Humalat: Magnum, Mittelfrüh, Saaz

Hitusen utuinen, vaaleankeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on vaalean maltainen, hieman yrttinen ja raikas.

Maku on hyvä ja yrttinen humalpurenta on lajiin nähden jopa yllättävänkin napakkaa. Muttei silti liikaa missään nimessä, sillä mallas vastaa mukavan pehmeällä tuntumalla, vaikka sävymaailma olkiseen ja hyvin vaaleaan suuntaan yleisesti viittaakin. Tasapaino on siis hallussa, juotavuus kunnossa ja raikaskin vielä. On hyvä lager. 

Pisteet: 34/50

---

Maku Horisontti Pils

4,9%

Maltaat: Pilsner

Humalat: Magnum, Spalt Spalter, Hallertau Mittelfrüh

Paketissa oli mukana myös vähän rapeampaakin menoa Horisontti Pilsin muodossa. Pohjoissaksalaiseen koulukuntaan lukeutuva olut yhdistelee hienon tasapainon, vaalean maltaan ja sopuisan, mutta selkeästi napakan purevuuden sulavaksi liitoksi. Horisontti kolahtaakin edellä mainittua Hellesiä hieman paremmin omaan makuun ja onhan Pils ehkä hienoisesti tyylinäkin minulle mieluisampi. Hyviä lagerjuomia kuitenkin kumpainenkin ja näiden parissa istuu iltaa varmasti jatkossakin. Vähän jo saunailtatouhujahan tässä alkaa odottelemaan.

Se, mikä Makun uutuuksissa on pistänyt silmään on nimeämispolitiikan muutos. Olin jotenkin kovin tottunut ytimekkääseen tyyliin, jossa Makun tekemä IPA on nimeltään Maku IPA ja niin edespäin. Tokihan näitä Maku ”joku nimi” + tyyli -tyyppisiä teoksia on ollut ennenkin, mutta vähän sulattelemista se jostain syystä edelleen vaatii. Ymmärrettävää toki, sillä nykymaailmassa on hieman haastavakin operoida vaikkapa vain yhden APAn tai IPAn voimin.

Horisontti Pils maistuu optimismilta. Uuden ajan koittaessa alkoivat höyryveturit kiitää halki Euroopan, missä uudet aatteet levisivät kulovalkean tavoin. Hetki oli kypsä kiihkeän aikakauden nousulle. Silloin syntyi raikas, kullankeltainen pilsner -olut, ja savituoppi vaihtui kirkkaaseen olutlasiin. Raikas pils avaa horisontin uusille ajatuksille!

Maku Horisontti Pils

Hyvin vaaleasävyinen, kevyen utuinen ja valkean vaahdon kattama olut. Tuoksu on hyvin raikas. Ruohoinen, yrttinen ja hienoisen kukkainen humalan kutsu tempaa mukaansa kepeän, hyvin vaalean maltaisuuden ylle.

Eikä maku jää jälkeen. Kepeä runko taustoittaa suht purevan ruohoisen, kukkaisen ja yrttisen humalan tanssahtelua. Voisi olla rippasen katkerampikin, mutta toisaalta tasapaino on nyt aikalailla optimissaan. Varsin mainio Pils!

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti