sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Laitilan Kukko APA Alkoholiton 0,3%

Laitilan Kukko APA Alkoholiton 0,3%

Laitila laajensi odotetusti alkoholittomien Kukkojensa valikoimaa uuden APA-oluen verran. Kepeä ja mutkaton, vaaleansinikylkinen Kukko-olut oli omaan suuhun vähän varovainen esitys ”holillisena versiona”. Nyt julkaistu 0,3-prosenttinen näkemys on sen sijaan aika räväkästikin humaloitu ja vaikka ehkä Kukko 0,3% IPAn taakse omissa kirjoissa jääkin, vaikuttaa kyllä erittäin hyvältä lisältä tämän vahvuisten Kukkojen ja alkoholittomuuksien joukkoon muutoinkin.

Gluteeniton olut ei ole suora kopio sinisestä normi-APAsta. Mallaspuolelta löytyy Pilsner-, Pale Ale- ja Caramel 150-laatuja, kun taas 5,0-prosenttisessa Pilsenerin rinnalta notkuu Viennaa. Humalissakin on eroja, samoin EBU-lukemissa (38 vs 52). Holiton tuntuu kepeytensä vuoksi huomattavasti katkerammalta ja purevammalta, vaikka bitterness unitteja vähemmän onkin. Humalina holittomassa on käytetty Nuggetia, Cascadea ja Simcoeta, vahvemmassa vaikuttavina aineina on sen sijaan Columbus, Cascade, Galaxy ja Citra.

Laitilan Kukko APA Alkoholiton on vaalea ja suodatettu täysmallasolut. Sen valmistuksessa on käytetty vaaleiden ohramaltaiden lisäksi hieman tummaa karamellimallasta, joka antaa oluen väriin syvyyttä ja makuun maltaista makeutta. Kukko APA Alkoholittoman tuoksu on raikkaan aprikoosimainen, passionhedelmäinen ja pirtsakan sitruksinen. Mallaspohja antaa humalalle tilaa kukkia. Hedelmäisyys on maussa yhtä raikasta ja runsasta kuin tuoksussakin. 

Laitilan Kukko APA Alkoholiton 0,3%

Pihkainen, ei siis aivan Pale olut nostaa varsin runsaan ja kestävän vaahdon. Tuoksu on raikas, suht mieto. Terävää, kirpakkaa sitrushedelmäisyyttä, hillitympää hedelmää ja pientä mäntyisyyttä.

Maku on tuoksun tapainen. Toimii holittomana todella hyvin, vaikka onkin panimon IPAa vaatimattomampi, kevyemmän makuinen. Humalointi tosin on aika vahvasti esillä, mikä tietty tyylinkin idea vähän on, mutta terävyyttä on nyt nykytrendiä vasten ilahdyttavankin paljon.

Voi olla, että ollaan ehkä vähän turhankin ponnekkaasti sitruspurennan kanssa liikkeellä, kun takaa ei paljon pientä pihkaisuutta lukuunottamatta tueksi löydy. Jotenkin se ei tunnu kuitenkaan isommin häiritsevän, mutta ei tämä silti nokita saman sarjan IPAa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti